Cultură

Gulaş gătit în 21 de feluri în Pădurea Schulerwald (FOTO)

Trei echipe din Ungaria şi 18 din România şi-au demonstrat măiestria şi hărnicia, duminică, la un concurs de pregătit gulaş organizat de Primăria Bistriţa cu ocazia Maialulului comunităţii maghiare din judeţ. În afară de carne de oaie, vită şi porc, pe foc au mai fost puse ceaune cu gulaş de fasole şi tocăniţă de căprioară.

Agitaţia mare duminică, în Pădurea Schulerwald, unde a fost organizat un concurs de gătit gulaş, competiţie în care s-au înscris 21 de echipaje, trei din Ungaria şi 18 din România. Încă de dimineaţă, concurenţii s-au pus serios pe treabă, au crăpat lemne, au curăţat legumele şi le-au pus la prăjit în ceaune, au tăiat carnea şi au început pregătirea mâncării. Fiecare membru al echipei a răspuns de câte ceva, lemne, legume, foc sau amestecat în ceaun, aşa încât totul să meargă ca pe roate.

Municipalitatea a amenajat spaţiile de lucru şi a pus la dispoziţia concurenţilor, gratuit, lemnele de foc şi două ingrediente de bază: carnea şi cartofii. Cei care s-au înscris în competiţie au venit cu ceaune cu o capacitate de minim 20 de litri şi şi-au adus restul ingredientelor necesare. Toţi au venit pregătiţi ca la final să distribuie gratuit celor prezenţi minim 30 de porţii din gulaşul preparat.

În concurs au intrat restaurante, pizzerii, pensiuni, Comelf, Grupul Şcolar de Servicii Bistriţa, Liceul Agricol, persoane fizice, dar şi un echipaj al UDMR Bistriţa-Năsăud avându-l ca bucătar şef pe Decsei Attila, preşedintele organizaţiei. El a fost cel care a tăiat carnea bucăţi şi a pus şi ingredientele care să îi dea gust.

„Avem 21 de echipe care s-au înscris la concursul de gulaş. Cele trei echipe din Ungaria au dansat, sâmbătă, cu noi, în centru, iar acum gătesc. O echipă face o tocăniţă de căprioară, alta face gulaş cu ingredientele primite, iar a treia face gulaş de fasole care este unul tradiţional. Într-adevăr, gulaşul se face dintr-un singur fel de carne, ori vită, ori oaie. Dacă se amestecă, deja iese tocăniţă”, a declarat Decsei Attila.

Liderul UDMR Bistriţa-Năsăud ne-a spus şi ce contează cel mai mult pentru ca gulaşul să fie bun.

„Cel mai important este ca să fie carnea proaspătă. După aceea, bineînţeles ceapa trebuie să fie şi roşie şi albă, dar cea roşie trebuie să domine, după care contează mult şi apa. Noi am primit carne de vită şi de porc, dar le fierbem separat, fiindcă cea de vită fierbe mai greu, dar la sf’ârşit le amestecăm”, a declarat el.

Primăriţa din Ketegyhaza, Istvan Maria, a fost şi ea implicată în pregătirea gulaşului.

Echipa câştigătoare a concursului se alege cu un ceaun drept premiu.

Mai multe imagini – pe pagina noastră de facebook!

Cristiana Sabău

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.