Șefii instituțiilor din subordinea Ministerului Mediului, reprezentanți ADI Apă Canal și ADI Deșeuri au fost convocați luni la Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud pentru a găsi o soluție comună în vederea opririi poluării cu deșeuri a Someșului Mare și râului Bistrița Ardeleană. Însă nici de această dată nu s-a găsit altă soluție decât demararea unei campanii de conștientizare care nu a dat niciodată rezultate.
”Imaginile apărute pe rețelele de socializare și în presă care arată râurile Someșul Mare și Bistrița Ardeleană într-o ipostază care pune în pericol sănătatea mediului au ajuns în atenția prefectului Stelian Dolha, care a convocat de îndată o ședință de lucru pentru analizarea situației și găsirea de soluții urgente pentru a combate poluarea cauzată de deversarea și depozitarea ilegală de deșeuri.
La această ședință, condusă de prefectul județului, au fost invitați Morariu Grațian Alexandru (Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu), Sever Ioan Roman (Agenția pentru Protecția Mediului), Teodor Hășmășan (Sistemul de Gospodărire al Apelor), dr. Ioan Suciu (Direcția de Sănătate Publică), Sabin Dragomir Cîmpan (ADI Deșeuri), Grec Răzvan Adrian (ADI Apă și Canal), dar și reprezentanți ai societății civile, Cristian Țetcu și Marius Bălan, voluntari implicați ani la rând în rezolvarea problemelor locale legate de mediu.
În cadrul ședinței au fost puse pe tapet cauzele care duc la încărcarea albiilor și apelor râurilor din județ cu deșeuri, problema depozitării deșeurilor menajere sau de dimensiuni mari în natură, în mod ilegal, dar și situația colectării acestuia, a colectării selective, subiecte sensibile și de actualitate ale căror rezolvare necesită urgentare.
Fiecare reprezentant al instituției, respectiv a societății civile, și-a expus punctele de vedere și și-a delimitat ariile de competențe care sunt, în ansamblu, complementare, identificând în același timp probleme care au dus la desensibilizarea cetățenilor care neglijează aspectul de sănătate a mediului și depozitează în manieră ilegală deșeurile.
Toți reprezentanții au fost de acord că este imperios necesar să conducă împreună o campanie de conștientizare a cetățenilor în ce privește urmările depozitării deșeurilor în natură, cu sprijinul primăriilor, pentru a readuce spre normalitate sănătatea apelor care ne traversează județul. În continuare, fiecare reprezentant va întocmi o listă oficială cu măsuri care să fie aplicate în zonele cele mai afectate.
De asemenea, aceștia vor constitui echipe, împreună cu prefectul și corpul de control din cadrul Instituției Prefectului, pentru a efectua vizite în teren cu scopul de a identifica zonele de depozitare ilegale de deșeuri.
De asemenea, vor avea loc întâlniri cu primarii din unitățile administrativ-teritoriale afectate scopul a-i mobiliza și a le cere sprijinul în demersurile de educare a locuitorilor pentru a adopta un comportament responsabil”, informează Instituția Prefectului.
Primarul orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, a urmat duminică traseul Someșului Mare, începând aproape de la izvoare, ca să afle de unde se umple albia râului cu atât de multe gunoaie.
E de mirare ca nu s-a facut inca o comisie.Rezultatul sedintei:”Nu s-a gasit nici o solutie!”Halal specialisti! Sa ne traiasca si sa incaseze lunar bani multi ca s-au straduit dar nu s-a putut. Poate daca merg acasa si se consulta cu copii si nepotii vor gasi ceva. Cei mici , au precis , mai multe solutii! Batranii trebuie sa citeasca un pic in cartile despre protectia mediului.Acolo se afla solutiile problemei.
Trei ore a tinut aceasta sedinta destul de taioasa si cu argumente tari prezentate de mine si Cristian Tetcu. Am primit raspunsuri intersante , nu foarte convingatoare pt. noi insa cred ca lucrurile se vor misca intr-o directie cat de cat buna. Urmeaza deplasari in teren cu sefii de institutii cu domnul Prefect insa pana ne mai auzim un lucru e cert. Atentie ca vin AMENZILE pe UAT-uri, dar si la cei certati cu bunul simt. Campania electorala s-a sfarsit si patru ani cel putin vor curge amenzi ca apa de BORCUT pe tava. VIDEAZ fratilor ca-i bai !
Oameni de sama pe valea somesului…. gospodari unu si unu.
Mai bine va implicati decat sa comentati !De la voi cu siguranta nu iese nimic dragi comentaci. Putina decenta va rog fata de ce vrem sa rezolvam noi cei de fata. Este foarte greu fara sprijinul fiecaruia dintre noi.NATURA asteapta sprijinul vostru. Totul este extrem de fragil de nici nu va dati seama.
Soluția e să mai înființeze minim 2 agenții, cu directori, directori adjuncți, secretare, arhivari, șoferi, instalatori și să cumpere laptopuri de 20mii lei bucata și mașini de teren, dar nu Duster, că alea nu merg pe oriunde au ei de inspectat, ci măcar Mercedes! Așa se fac treburile în România!
Doru…..Caragiale…..e la moda in zilele noastre….ilustrarea perfecta a Romaniei…..cand nu poti rezolva ceva….infiintezi o agentie :))
Amenzi mari și no să mai arunce nimeni .câteva amenzi mari in fiecare sat și problema e rezolvată . Pentru firme pușcărie
Waawww…s-au adunat,au cuvîntat,au bifat …rezolvat,nu se poate.O comisie de politruci,care vor toca o căruță de bani pe pliante,radioul lui Ogâgău,Tv la care se uită doar operatorul, cu rezultatul…zero.Omul e convins cu zăhărelul într-o mână și nuiaua în cealaltă.Nu încercați să inventați nici gaura la macaroană,nici apa caldă…Câteva măsuri concrete:
-centre de colectare a deșeurilor de toate felurile,plătiți PET-urile,hîrtia,sticla…
-concasoare pt deșeurile provenite din construcții.
-depolitizați instituțiile publice,care se ocupă de mediu și nu numai.
-implicați școlile,bisercile,toată presa pt conștienizare.
-puneți în practică regula,nu știi,te învățăm,nu poți te ajutăm,nu vrei ,te obligăm,aici intervine nuiaua(amenda,pușcăria..) În rest vorbe goale de la unii plătiți cu bani grei și de la alții care-și fac imagine.
PĂREREA MEA !
Sa fie adus de urgență Emil Neia Lăcătuș pentru a trezi spiritul civic al indienilor de pe valea Someșului.Aproape toți dintre ei primesc ajutoare sociale dar nici unul dintre primari nu îndrăznește să îi scoată la ecologizare la aer curat.Mai bine plătesc deținuții de la penitenciar sa nu ii obosească pe defavorizați.
unde te crezi tu in gulag la stalin ?
unde ai vazut tu in europa UE asa ceva ?
La Bistrița trebuie să simulezi că te afli în treabă. Dar dacă, din întâmplare, chiar faci treabă, începi să devii deranjant. Oare de ce a fost expulzat dl. Bălan de către ecologiști? În același timp aflam că la București pesediștii Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu – politruci care n-au avut în viața lor treabă cu natura, candidau primii pe lista Partidului Ecologist. Ordinul a venit de sus: Luați aminte la domnul Marius Bălan. Este deranjant de activ. Să fie dat deoparte! Așa că vi-l puteți cumva închipui de dl. Bălan în actuala șerpăraie, șef la o instituție de protecția mediului? Ar fi deranjant de activ, nu-i așa?
Ar fi fost un titlu mai bun. Trăiască presa online!
Cu multumiri stimatului nostru poet anonim.
Dragii mei concitadini. Unii ma luati la misto dar fiin cu suflet foarte deschis raspund pe rand celor care din varii motive doresc sa ma ia peste picior. La varsta mea am tot ce imi trebuie de la bunul DUMNEZEU. Sunt independent financiar si nu cer statului nimic . Nu am fost dat afara din nici un partid , nici din PER pe care l-am reprezentat in Bistrita din 2007 pana in 2016 si de atunci pana acum o luna am fost presedintele VERZILOR BN. Am plecat singur de buna voie cu inca 100 colegi de la municipiu satui fiind de cozile de topor pe care tot eu din gresala i-am promovat si i-am cocotat consilieri locali de doua ori, dupa care au inceput sa parasca verzi si uscate pe la Bucale . Au fost doua DEMISII de onoare din partea mea, satul de demagogia ascunsa ecologista. Deci nu m-a dat nimeni afara, am facut-o singur din proprie constiinta nepatata pe linie de partid si neapreciata de falsii colegi.
Știm că nu puteți face nimic. Vă credem pe cuvânt. Dar un lucru puteți totuși să-l faceți, prin Hotărâre de Consiliu Județean: Shimbați numele Someșul Mare, care sună prea frumos, în Râul Idioților. În maghiară, pe panourile indicatoare, să stea scris „Az idióták folyója”, iar în limba germană „Der Fluss der Idioten”, ca să vadă și străinii că știm de unde ne vine prăpădul dar pe noi, edilii bistrițeni, ne doare drept în cur. Puteți merge chiar mai departe că, oportuniști cum sunteți, vă duce capul: Sub pana de păun schimbați și numele județului. El nu se mai potrivește cu realitatea – Az idióták megyéje!
Am auzit că primarii au comandat deja plăcile fosforescente, reflectorizante cu noua denumire a râului. Nu vă grăbiți! Așteptați să se pronunțe și Radu Moldovan. Pe urmă mai este chestia cu dreptul de autor. Nu vă grăbiți!