Economie

Guvernul ia în calcul îngheţarea salariilor şi pensiilor până în semestrul II al anului viitor

Guvernul ia în calcul elaborarea unui proiect de buget pentru anul viitor care să nu includă nicio majorare de salarii şi pensii cel puţin până în al doilea semestru din 2012, datele economice urmând să fie reanalizate la finele lunii iunie pentru eventuale creşteri în partea a doua a anului viitor.

„Una dintre variantele luate în calcul cu grad mare de posibilitate este ca proiectul de buget pentru anul viitor să nu includă pentru început, cel puţin până în semestrul II, nicio majorare de salarii şi pensii, urmând ca la sfârşitul lunii iunie 2012 să fie efectuată o nouă analiză a situaţiei economice, pe baza căreia să se decidă dacă pot fi aplicate în lunile rămase astfel de majorări, în funcţie de prognoza de venituri de la acel moment”, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

Potrivit acestora, recomandarea transmisă Guvernului de către Comisia Europeană (CE), pe „căi neoficiale”, este ca proiecţia bugetară să fie construită pe o creştere economică de circa 2% din PIB şi un deficit sub 3%, inclusiv pierderile companiilor de stat.

Legea responsabilităţii fiscale interzice efectuarea de majorări salariale cu şase luni înainte de alegeri, dar Guvernul ar putea justifica o eventuală derogare de la lege în 2012, an electoral, prin faptul că în cazul bugetarilor nu este vorba de majorări, ci de recuperări de salarii.

O primă derogare de la Legea responsabilităţii fiscale a fost decisă de Guvern în vara acestui an, când cheltuielile la bugetul general consolidat au fost majorate pentru alte capitole decât cele privind plata serviciului datoriei publice şi a contribuţiei României la bugetul Uniunii Europene.

O misiune comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se află în România în perioada 25 octombrie-7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by. Cele mai importante teme de discuţie cu autorităţile române vizează construcţia bugetului pe anul viitor şi reforma companiilor de stat.

Surse guvernamentale au declarat săptămâna trecută că discuţiile cu misiunea de evaluare a acordului preventiv privind construcţia bugetului pe 2012 pornesc de la o prognoză de creştere economică de 2,3-2,5% şi un deficit bugetar în 2012 în limita a 3% din PIB, ţintă asupra căreia insistă Comisia Europeană şi mai puţin FMI.

Anul trecut, Guvernul a decis reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, măsură aplicată din luna iulie. În ianuarie 2011, salariile de bază ale bugetarilor au crescut cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, şi nu din luna iunie. Astfel, salariile sunt mai mici cu 13,75% faţă de luna iunie 2010, când au fost reduse de Guvern.

Premierul Emil Boc a anunţat iniţial că pierderea salarială va fi recuperată integral de bugetari pe parcursul anului viitor, chiar şi în două tranşe, dar ulterior şi-a nuanţat declaraţiile, explicând că o astfel de recuperare va depinde strict de resursele bugetare şi nu vor fi lansate promisiuni în acest sens dacă nu există perspectiva unei creşteri economice de 3,5%.

În privinţa pensiilor, legislaţia în vigoare prevede că acestea trebuie majorate anul viitor cu 100% raportat la inflaţie şi 50% din creşterea salariului mediu brut.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS