Economie

Cămătăria e interzisă prin lege, dar îşi face reclamă în ziare

Cămătăria a fost interzisă prin lege, dar ziarele sunt pline de anunţuri venite din partea unor necunoscuţi care acordă credite "avantajoase" în condiţii discrete. Nu le vede nimeni?

Recent, guvernanţii s-au lăudat că au interzis cămătăria prin lege şi că sunt primii care au avut acest curaj. Tot ei au împroşcat cu noroi opoziţia că nu a votat miraculosul proiect care ne va scăpa de tot răul şi va instaura numai binele. Dar, ce să vezi? Cămătarii fie nu au auzit de legea respectivă, fie nu le pasă de ea. Dovadă sunt ziarele de anunţuri care abundă de invitaţii la „credite acordate în condiţii discrete”.

„Oferim cu împrumut 5000 de euro cu garanţii vandabile”, sună un anunţ care are şi un număr de telefon la care poate suna Poliţia, Parchetul, oricine interesat să aplice magnifica lege care combate cămătăria.

„Acord împrumuturi rapide în lei, în general sume mici, în special familiilor serioase. Ofer discreţie şi seriozitate„, sună alt anunţ. La o simplă interpretare pe text, reiese că sunt de preferat cei care pot să plătească mult şi bine probabil. De ce sume mici? Ca să poată fi recuperate dodânzi mari, nu? De ce discreţie? Şi banca oferă aşa ceva, dar cămătăria oferă şi mai multă discreţie.

„Acordăm credite de nevoi personale fără garanţii în cele mai avantajoase condiţii, fără comision de acordare”, sună alt anunţ care nu pare să vină din partea niciunei bănci.

În timp ce cămătarii îşi fac în continuare reclamă în ziare, şi Piaţa Decebal, respectiv Piaţa Unirii e bine populată cu valutişti pe care, de asemenea, nu-i deranjează nimeni. Plătesc aceşti oameni impozite pe tranzacţiile financiare? Îşi declară veniturile la Fisc? Completează fişe cu impozit global? Autorităţile care îşi încasează salariile graţie celor care nu procedează precum valutiştii şi cămătarii ar trebui să ne dea răspunsuri cât mai urgente. Acum au şi legea de partea lor, dar sunt în stare să o aplice?

Proiectul de lege, care prevede că activitatea de cămătărie se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, a fost iniţiat de parlamentari ai PDL şi ai minorităţilor naţionale. Textul legislativ precizează că “prin camătă se înţelege dobânda excesivă pe care o ia cămătarul pentru sumele date cu împrumut”, iar cămătarul este definit ca fiind “persoana care dă împrumuturi băneşti în schimbul unei camete”.

Iniţial, proiectul de lege prevedea sancţionarea cămătarilor cu închisoare de la 1 an la 3 ani, însă deputaţii jurişti au propus ca sancţiunea să fie de închisoare de la 6 luni la 5 ani. Proiectul de lege a fost iniţiat de deputaţi ai PDL, printre care Marius Dugulescu, Adrian Gurzău, Petru Movilă, Daniel Bărbulescu, dar şi de doi deputaţi ai minorităţilor naţionale, Amet Aladin şi Mircea Grosaru.

Proiectul de lege care interzice activitatea cămătăriei a fost respins de Senat, dar Camera Deputaţilor este for decizional, aceasta adoptând legea cu 168 de voturi “pentru”, 98 “împotrivă” şi 10 abţineri.

Cristiana Sabău

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS