Guvernul trece la măsuri de austeritate. Primii vizați de tăieri: pensionarii de ”lux” și studenții

Holistic

Pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei vor fi impozitate și va fi limitat numărul de călătorii gratuite cu trenul de care beneficiază studenţii din România, a anunțat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD. Forma finală a măsurilor va fi stabilită înainte de rectificarea bugetară. Teodorovici susţine că aceste măsuri nu se iau din lipsă de bani.

Potrivit acestuia, membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD au convenit „de principiu”, în şedinţa de luni, asupra aplicării a două măsuri cu impact social.

„În primul rând este vorba de ceea ce foarte mulţi ani de zile, poate, românii solicită – şi poate într-un mod justificat – şi anume subiectul legat de pensiile speciale şi atunci credem că o variantă normală ar fi aceea de a plafona la un nivel stabilit. Noi am discutat azi în CEx, pe baza a ceea Ministerul de Finanţe a făcut ca şi propunere, un plafon de 10.000 de lei, iar ce este depăşit de această sumă să fie aplicată o taxă de solidaritate, îi putem spune în acest fel. Credem noi că în acest fel se îndreaptă foarte multe lucruri, este o abordare corectă şi logică. Oricum, actul normativ, atunci când el va fi aprobat de Guvern va ajunge şi în Parlament şi Parlamentul va decide dacă aceasta sau o altă formă va fi cea finală” a spus ministrul Finanţelor Publice, citat de news.ro.

Eugen Teodorovici a menţionat că în CEx al PSD s-a discutat şi despre „limitarea” numărului de călătorii gratuite cu trenul acordate studenţilor, dar şi despre acordarea gratuităţilor în funcţie de criterii precum vârsta sau performanţele şcolare.

„Putem să avem ca exemplu alte categorii de români pentru care se aplică aceste gratuităţi, sunt foarte multe astfel de exemple în economia noastră. Deci un număr limitat de călătorii, de asemenea, vârsta la care să se aloce aceste bilete gratuite pe calea ferată, vârsta de 26 de ani, de asemenea putem să corelăm şi cred că ar fi corect să facem acest lucru de situaţia la învăţătură în universităţi, adică totuşi să nu ajutăm studenţi repetenţi sau restanţe la nivelul facultăţilor” a mai spus Teodorovici.

Ministrul Finanţelor Publice a precizat că forma exactă a propunerilor privind aceste modificări în plan social va face subiectul „unei alte discuţii, astfel încât până pe 31, în momentul rectificării bugetare, să se ia o decizie şi vizavi de aceste măsuri”.

El a spus că astfel de măsuri nu se iau „din lipsă de bani”, ci sunt „măsuri care trebuie să fie luate, măsuri care vor asigura şi pe anii următori o sustenabilitate financiară dorită”.

Studenții cer Guvernului stoparea acestor demersuri – Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită actualei coaliţii de guvernare oprirea tuturor demersurilor prin care se limitează drepturile studenţilor privind transportul gratuit cu trenul şi acordarea burselor. Ei susţin că doar 20% din biletele emise sunt pentru studenţi şi afirmă că sunt necesare investiţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de călătorie. Aici comunicatul ANOSR.

Într-o declaraţie în Parlament, deputatul PMP de Bistriţa-Năsăud, Ionuţ Simionca, a a acuzat PSD de inventarea de noi pensii speciale în vederea reglării jocurilor de putere din partid: „Premierul Viorica Dăncilă se ocupă doar de prostii, în loc să se ocupe de problemele românilor. Pentru a-şi salva postul de premier şi pentru a avea susţinere la Congresul PSD, aceasta a promovat o lege prin care instituie o nouă categorie de bugetari privilegiaţi”. Preşedintele PMP Bistriţa-Năsăud s-a referit la efectele Codului Administrativ, adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului. „Acest cod introduce pensiile speciale pentru primari şi preşedinţi de consiliu judeţean. În timp ce noi, PMP, am depus un proiect de lege în Parlament pentru desfiinţarea pensiilor speciale, proiect pentru care am obţinut semnături de la peste o jumătate de milion de români, PSD, înfrânt la alegerile din 26 mai, găseşte în continuare forţa de a-i sfida pe cetăţenii de bun simţ, considerând că aceştia nu sunt suficient de speciali pentru a avea o bătrâneţe decentă”, susţine Ionuţ Simionca.În opinia acestuia, „este anormal ca, după 45 de ani de muncă, să fie pensionari care primesc 700 – 800 de lei, pe când şmecherii ajung să primească şi 35.000 de lei pe lună (de 50 de ori mai mult). Aşa cum am mai afirmat, pensiile speciale reprezintă furt din bani publici. Orice pensie care nu se bazează pe contributivitate, ci pe cârdăşii cu politicienii, trebuie să dispară”, a spus el. Simionca i-a reproşat vicepremierului Daniel Suciu a uitat de priorităţile bistriţenilor.

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. ovidiu

  Bai ciumatilor rosii,care ati distrus tara asta si ati alungat tinerii si copii in tari straine,daca cresterile voastre uluitoare de pensii si salarii ar fi avut acoperire in economia reala ,nu ar fi existat inflatie si alte scumpiri in lant!!Oriunde te duci,totul este mai scump,viata este mai scumpa!!Pentru ce?? Ca sa va lafaiti voi in vile si masini scumpe?Nenorocitilor,va ti trezit ca nu mai aveti bani?La puscarie cu voi!!

  (-13)
  • radu

   :::)))ciumati rosii ???? da de aia care au taiat tot ce zici Ovidiu??? in nici o tara nu umbla studentii bezmetici gratuit pe mijloace de transport. De la inceput a fost asta o greseala!!! in democratie si occident, ai bani mergi la scoala, n-ai? inveti pentru bursa sau faci eforturi. Nu toti de-a valma gratuitati!!!! Cainii cu colaci in coda nu exista, si dincolo lucrezi pana pici in cap ptr 1000 de euro!!!! da vi in tara si faci talente!!!! care cresteri uluitoare de pensii??? ai vazut cine are pensii mari??? SRI, magistrati, procurori….nu bietii oameni de rand. Ca le-a marit la amarati pensiile? foarte bine, ca ailalti au tait. Si Iohannis a recunoscut ca este corect asa!!!!!Scump este pentru ca snapanii astia de au afecri isi pun niste adosuri de te doare capul!!!! si ca noi cumparam mult si aruncam si mai mult!!!

   (6)
 2. Ovidiu Florean

  Politica PSD : avem bani, dar n-avem bani . Si aritmetica e enigma pentru incompetentii astia . Acum se incearca cu jumatate de masura sa se faca un pic de dreptate . Inechitatile sociale create de aceste pensii speciale sunt absolut imorale . Pensiile speciale care deriva din legi speciale trebuie desfiintate total . Toti suntem egali, nimeni nu-i special . Daca ai avut salariu mare si ai contribuit consistent, e normal sa ai pensie mare . Daca nu ai contribuit, sa fi sanatos .

  (-16)
  • șpriȚARUL PETROV

   Aloo! Huliganul florean! SRI-ul instituția la care e acolit PDL-ul tău, e cel mai mare beneficiar de pensii speciale !!! Acolo securiștii care ne ascultă telefoanele ies la pensie la 55 de ani cu pensii astronomice. Chiar vrei să deranjezi SRI-ul? A mai fost unu dragnea care a deranjat sistemul și acum e la pușcărie după ce a fost demonizat sistematic.

   (23)
  • radu

   da de ce se tin domnule cu dintii de pomenile elctorale ale PSD? ca asa le-ati spus? acuma sunt drepturi??? pe bune? ce drept arein plus un student fata de orice alta persoana din tara asta??? sa auzim. Ce drepturi. Cand se dau, e pomana elctorala, cand se iau scandal ca se iau!!! pretentii multe, obligatii putine………Capitalismul presupune cheltuieli. Si nu putine!!!!

   (4)
 3. class

  Apa de ploaie… frectie la un picior de lemn… măsurile astea trebuie introduse prin ordonanță de urgență… astea se justifică… nu codul administrativ… impozitarea pensiilor speciale nu va trece prin Parlament nici într-o sută de ani.. Cata vreme si parlamentarii sunt sau tind sa devina o astfel de categorie de privilegiati de lux…

  (-20)
 4. Circuli - plătești !

  Cea mai mare prostie a PSD-ului a fost gratuitatea la studenți pentru tren ! Am ajuns să le plătim studenților partidele de sex și drogangeala de la Neversea. Și culmea am văzut zilele trecute un reportaj cu studenți nemulțumiți de condițiile din trenuri se smiorcăiau că nu este aer condiționat. La fel ca și IT-iștii care nu plătesc impozite și urlă că vreau autostrăzi SÎÎÎÎÎIEU !

  (29)
  • Adi

   Da, foarte corect. Cica austeritate, saracii studenti. Mancare gratis nu vor? Sa-mi dea si mie inapoi banii pe cand am fost student si am platit biletele la tren. Daca ei au dreptul sa circule, imi permit si eu sa cer banii inapoi. Tara lui nimeni. Problema este ca toleram asemenea masuri, atata timp cat nu este galagie, pot si ei sa circule gratis si It-ul sa nu plateasca impozit 🙂

   (22)
 5. radu

  :::)))ciumati rosii ???? da de aia care au taiat tot ce zici Ovidiu??? in nici o tara nu umbla studentii bezmetici gratuit pe mijloace de transport. De la inceput a fost asta o greseala!!! in democratie si occident, ai bani mergi la scoala, n-ai? inveti pentru bursa sau faci eforturi. Nu toti de-a valma gratuitati!!!! Cainii cu colaci in coda nu exista, si dincolo lucrezi pana pici in cap ptr 1000 de euro!!!! da vi in tara si faci talente!!!! care cresteri uluitoare de pensii??? ai vazut cine are pensii mari??? SRI, magistrati, procurori….nu bietii oameni de rand. Ca le-a marit la amarati pensiile? foarte bine, ca ailalti au tait. Si Iohannis a recunoscut ca este corect asa!!!!!Scump este pentru ca snapanii astia de au afecri isi pun niste adosuri de te doare capul!!!! si ca noi cumparam mult si aruncam si mai mult!!!

  (13)
 6. bukk

  vrajeala ptr prosti !Trebuie impozitate cu 99,9999999999% toate pensiile bugetarilor care depasesc 500 dee lei !

  (-19)
  • Vladi

   Ultimul trend în materie de propadandă SRI e ura împotriva bugetarilor. Hai să urâm doctorii, profesorii și funcționarii dar să iubim și să pupăm în dos SRI și câmpul tactic din justiție.

   (15)
  • bukk

   @Vladi……nu e vorba de ura ci de realitatea economica .Prin toamna e foarte posibil sa nu mai primiti nimic intrucat statul vostru drag e deja in incapacitate de plata .Eu am primit ultima comanda pe 18 aprilie ..si daca n-am comenzi ciuciuu impozit si ciuciu pensii nesimtite .

   (-3)
 7. loro

  Multi de aici dau in studenti, probabil ii roade invidia.Ori nu au fost studenti ori au absovit un Spiru Haret la ff. Tot pe vremea PSD-ului, atunci ii zice PDSR se dadeau foi de drum la sudenti ,dar de unde stie cei care injura studenti ?
  Masura ( gratuitati pe cale ferata) a fost luata de d-nul Dragnea si ai lui guverne, nu inteleg cum de sustinatorii lui critica masura.
  Are oare legatura ca dansul e la racoare si nu mai este la butoane?
  Acelasi guvern care da pensii speciale la primari si pesedinti de consilii locale acum vrea sa taie pensiile speciale votate tot de ei cu ani in urma?
  Nu pot sa cred asa ceva, adica una spun si alta fac ,nu ca ar fi prima data.
  In concluzie vor taia de la studenti, acestia majoritatea gandesc si nu pot fi cumparati .
  Teodorovici ,baiatul cu adidasi de 2000 de EURO face galagie ca sa distraga atentia si nu va taia nimic de la fosti membri de partid (PCR, , FSN, PDSR, PSD ) principali beneficiari ai pensiilor speciale.
  Si pt cei ce tot ii dau inainte cu SRI, tin sa le reamitesc ca la inceputul anului 2017 prima grija a PSD-ului a fost sa trimita in pensie angajati SRI si Politie care au depasit varsta de 45 de ani. Ori pleci in pensie ori zbori.Tu ce ai fi ales? De atunci ,in sistem sunt majoritatea oameni lor, asa ca dragilor schimbati placa, sau nu ati primit pana la ora asta noile texte ?

  (-6)
  • Adi

   Nu da nimeni in studenti, atat pricepe mintea ta putina. Lumea da in „situatie”, ma doare in cot de cine si cum circula, mai ales daca e sau nu student. Alegerea/decizia nu este buna. Mai degraba as ajuta un om cu probleme sa aiba gratuitate decat un malac bun de lucru care se chefuieste pe malul marii si ajunge acolo pe banii mei. Poate si ai tai. Daca esti dispus sa platesti, be my guest.

   (6)
  • citizen

   @adi, nu stiu de ce …… dar tu n-ai fost în veci student.
   Si decât sa ajut o putoare analfabeta cu „probleme” prefer sa stiu ca se distreaza pe banii mei unul care macar a citit niste carti si a frecat niste coate de bancile facultatii.

   (-2)
 8. cititor

  Oameni buni, , atat cei de stanga la care unii le zic ” ciuma rosie ” … cat si cei de dreapta , la care ceilalti le zic ” capitalism salbatic si ciuma neagra ” , toti au fost la guvernare dupa asa zisa ” lovitura de stat ” … sau… ” Revolutie ” din 1989 si absolut toti au modificat, si au luat tot felul de masuri prin care au distrus aceasta tzara , in egala masura !
  Nu sunt nostalgic dupa comunism, dar daca s-ar scula inapoi Ceausescu, pe toti i-ar baga la puscarie sau i-ar impusca, precum a facut Erdogan in Turcia …
  Astazi, toti tzaranii, dar absolut toti… inafara ” micilor fermieri ” ( care sunt foarte putini… ) astazi, au devenit niste put.ur.osi – asistati sociali impreuna cu tz.i.g.anii . Nimeni nu mai munceste campurile, nimeni nu mai tine animale de casa, nimeni nu mai produce bunuri agro-alimentare… repet, ianafara acestor mici fermieri care efectiv nu au fortza de munca din cauza acestor puturosi, care stau cu mana intinsa dupa ajutoare de toate felurile la primariile locale ptr ca ” nu ie prosti … , dar ie puturosi si multi ” … SI VOTEAZA .
  Mai politrucilor de toate felurile, ATAT DE STANGA CAT SI DE DREAPTA IN EGALA MASURA , VOI ATI DISATRUS ACEASTA TZARA , ca toti l-ati succedat pe Ceausescu si toti ati guvernat intr-o forma sau alta !
  Domnilor din actuala opozitie, nu mai tot latrati de pomana si nu va mai spurcati reciprioc, ca nu sunteti niciunul mai breji ca celalalt si niciunul nu aveti o strategie viabila sa salvati aceasta tzara pe care ati vandut-o strainilor aproape integral !
  Singura noastra solutie, este sa faceti demersurile necesare sa devenim ” COLONIA VREU-NEI TZARI OCCIDENTALE ” , care sa preia fraiele, sa isi implementeze administratia si strategia lor de gestionare, administrare, investitzii etc. etc. etc. si care sa-i puna pe toti la munca nu la intins mana de pomana asa cum au ajuns aproape toti tzaranii si tzig.a.nii din aceasta tzara, indiferent ca sunt din fostele zone cooperativizate sau ba !
  Astazi, toiti sunt ” domni „… toti stau si asteapta ” ajutor social ” si NICIUNUL NU VREA SA MEARGA SA MUNCEASCA LA FERMIERII LOCALI !
  Cand mergi sa-ti cumperi ceva de la marile magazile dai peste ei ” care-s lacustele ” peste culturile oamenilor . Au bani trimisi de la ” diaspora ” … si ” dau jos rafuturile cu mancare ” … de efectiv nu mai ai ce cumpara dupa ei … si nu din ” harnicia acestora ” ci din politica proasta dusa de Romania in aceasta privintza, care le da bani si incurajeaza nemunca , fermierii ” zbatandu-se de ceasurile mortii ” ca n-au fortza de munca locala .
  ASTA ESTE ROMANIA DE ASTAZI si nu doar din vina celor de stanga aflati astazi la putere … !
  Astazi in Romania , structura populatiei, cred ca este dupa cum urmeaza :
  1/. 30% tzarani care nu muncesc absolut nimic , tz.i.gani si handicapatzi , care sunt asistati sociali ;
  2/. 20% copii scolari si studenti de toate felurile ;
  3/. 20 % pensionari de toate felurile ;
  4/. 15% administratie , servicii si categoria celor care nu produc bunuri materiale ;
  5/. 2 % politruci
  6/. 13 % fermieri si mici intreprinzatori producatori de bunuri materiale si de larg consum , care trebuie sa-i tzina in spate pe totzi cei de la 1-5 de mai sus .

  (8)
  • Adi

   @citizen ba da, am fost student unde si ni s-a promis ceva si a iesit altceva. Tipic romanesc. La persoanele cu „probleme” m-am referit la cineva cu handicap care ar merita ajutat mai mult decat un student care si-a frecat coatele de o banca si a ramas doar cu frecatul.

   (1)
 9. cititor

  Ar trebui data o lege, prin care ”
  1/. NICI UN SALAR SA NU FIE MAI MARE DE 100 DE MILIOANE SI NICI O PENSIE MAI MARE DE 75 DE MILIOANE DE LEI, INDIFERENT CINE ESTE SI DIN CE CATEGORIE FACE PARTE si atunci ar ajunge baniipentru toti ” necajitzii ” … ;
  2/. Cu adevarat, este o prostie ca studentii sa poata merge oriunde si de cate ori vrea ” muschii lui ” pe ce ruta si unde… cu trenul CFR ( ca la cei particulari nu este valabil … ) . In mod normal, ar trebui facut abonament exclusiv pe ruta ” de acasa pana la scoala sau facultate si indarat ” si… PUNCT ! Ce pomana mai mare vor (?) si este prost acest guvern ca le da tot felul de ” pomene” … in timp ce ei ( daca-i intrebati, la modul general… studentii mai ales, foarte putini sunt care voteaza cu PSD… ). Pai… prostul nu este cine ” mananca „…

  (0)
  • șpriȚARUL PETROV

   Mă tot sună sportivul și zice că ești expirat să mergi la culcare !

   (2)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.