Actualitate

”Hai să dăm mână cu mână”! Cum va fi sărbătorită Ziua Unirii la Bistrița, în 24 ianuarie

La bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii – Bistrița au loc, joi 24 ianuarie, o serie de manifestări pentru a celebra împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române (Mica Unire).

Astfel, de Ziua Unirii, începând cu ora 12.00, programul este următorul:

🔵 Ceremonial militar şi religios: acordarea onorului militar; salutul Drapelului de luptă al unităţii; intonarea Imnului Naţional al României; oficierea serviciului religios; depunerea unei coroane de flori;

🔵 Alocuțiunea primarului municipiului Bistrița;

🔵 Spectacol susținut de ansamblul ”Dor Românesc” și ansamblul ”Cununa de pe Someș”;

🔵 Defilarea gărzii de onoare;

🔵 Hora Unirii.

”Vă așteptăm să dăm mână cu mână, Cei cu inima română, Să-nvârtim hora frăției, Pe pământul României!”, este invitația organizatorilor – Instituția Prefectului, Primăria Bistrița, Consiliul Județean.

Ziua de 24 ianuarie este sărbătoare legală, zi liberă nelucrătoare.

În 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar în acelaşi an la 24 ianuarie şi al Țării Româneşti, realizându-se astfel Unirea Principatelor Române. În 24 ianuarie 2018 se împlinesc 160 de ani de la Mica Unire, important eveniment istoric care a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional român unitar.

Foto: arhivă 2018

14 comentarii

 • Adevăratul Domn al României îndepărtat de monstruasa coaliție formată din liberali si conservatori având ca principal dirijor dinastia de hohenzoler sigmarinen care stim cu toții ce biruri a pus pe biata taranime si ce sfârșit tragic a avut răscoala de la 1907. Specific românilor,să-și vândă conationalu în detrimentul unor gunoaie venite dinafară,mă refer aici la dinastia de hohenzoler.Păcat!

 • Stimate Oca mica, nici nu stii scrie corect si iti dai cu parerea… Pune mana pe carti si invata! Istoria este foarte frumoasa, vremurile acelea foarte tulburi … Nu esti tu acela(poate ai si ceva table pe umeri!) care sa emita pareri despre acest subiect! Ignoranta si rautatea ti-au intunecat mintea si sufletul! Totdeauna exista salvare! Si speranta! Poate ai si un nume…! Iti doresc, lectura placuta! MNPOP

  • Stiu ca o sa supar pe multa lume…dar iar au motive de chermeza cei care se lupta cu desfacerea buteliilor de vin…si mai nou cu adusul masinilor din Germania!!!

  • Am vazut un film cu un vapor care se scufunda si ultimul care a parasit nava a fost…. fochistul!
   Seful de vapor a sarit primu cu multe barci pline cu aur si bijuteriile!

  • Domnule MNPOP cred că mult mai grav este a nu scrie cu diacritice româneşti decât a scrie greşit numele unei dinastii care a făcut atâta rău ţării. Spre informarea dumneavoastră nu am table şi nici nu am avut vreodată, mai puţin pe casă, nu văd cu ce te deranjează părerea unuia care nu are aceleaşi viziuni despre trecut cu ale d-voastră, ce să-i faci fiecare citeşte ce-i place şi înţelege ce vrea.Ştiu că o să-mi spui că regele a făcut România mare, dar să nu uităm că tot un rege şi tot din monstruasa dinastie de hohenţolăr a făcut-o mică. Îţi mai aduc aminte dragă domnule MNPop că tot un membru al respectivei dinastii a părăsit ţara întrun moment greu al istoriei alături de o curvă şi a lăsat un mucos de 7 ani în locul lui pe care tot el l-a mai dat odată de pe tron jos. Halal caractere! Ce şpăgi incasa carol al II-lea de la bogătaşii vremii , de ce era supranumit cel mai mare şpăgar din istoria României? Iar urmaşa aceleiaşi dinastii de rahat (care a moştenit atâtea pe nedrept de la statul român) nu îşi acceptă nepotul la căpătâiul bunicului, bine că a acceptat-o pe sorâsa, cea cu cocoşii de prin america dacă nu ştii, în rest ce să mai vorbim, să mergem cu drag la cumpărături prin Kaufland,Lidl că tot se mai deschide unul în locul fostului rapid şi să plângem la Curtea de Argeş hohănţolării că ai noştrii nu sânt buni. Din păcate domnule MNPOP asta este realitatea, şi asta este istoria pe care o citesc cu drag. Spre curiozitatea mea câţi mai sunteţi? că pe la anumite întruniri organizate în memoria hohănţorilor nu am văzut mai mult de 10 persoane. Oare de ce? Cu cordiale salutări, de data asta Ocaua MARE!

  • Felicitări domnului cu Ocaua Mare pentru replica aspră dar adevărată, dată acelui MNPOP, care visează în prostie o nouă monarhie.Nu vede în ce direcţie merge acum Europa, sau America sau Asia.
   *Când se va trezi şi va afla că suntem (culmea!) în secolul XXI va alerga direct la “Majestatea S.A.” – Prinţul Duda spre a i se plânge şi a-i cere măsuri urgente de luptă până la unul (din cei 10 membri câţi au mai rămas). După modelul din povestea soldatului japonez…

 • Atata timp cat poporul roman nu este consultat prin referendum national despre forma de guvernamant in care trebuie sa fie condus statul roman o sa o ducem tot mai greu. Din punct de vedere carmic Romania are atarnata de gat o piatra grea care o duce tot mai adanc inspre rau. Tot ce s-a intreprins politic vorbind dupa 30 DEC 1947 s-a facut prin santaj, amenintari, crime si furt de identitate.Abia dupa acest act politic in care toata natiunea va fi consultata vom intra in rand cu lumea , ba si mai mult vom da dovada de o mare dorinta in restabilirea adevarului ca neam si tara. Pana atunci ne scremem degeaba.

 • Ce cauta statuia lui Cuza in Piata Unirii din Bistrita, cand piata isi trage numele de la Marea Unire din 1918? in anul 2012, primarul Cretu, in mintea caruia exista o mare confuzie a mutat statuia de la IJP. El a dat atunci o explicatie lipsita de orice logica: ”Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a comandat şi plătit această statuie. Statuia a fost amplasată în faţa Inspectoratului mai mult timp, pentru că Alexandru Ioan Cuza a pus bazele Poliţiei modern în România. Am adus-o în Piaţa Unirii nu cu referire la Unirea Principatelor Române, ci la Marea Unire. Aici, reprezentanţii Bistriţei la Unirea din 1 decembrie 1918 au primit credenţialul, adică mesajul de unire cu ţara”.
  La inceputul anului 2018, Primăria Bistrița a demarat concursul de soluții pentru realizarea unui grup statuar din bronz în Piața Unirii, prin care să fie celebrat Centenarul Marii Uniri. Din pacate nu s-a facut nimic. De altfel anul centenarului a fost ratat la Bistrita, ca de altfel in multe locuri din tara.

  • Au pus statuia lui cuza sa nu fie fortati de istorie si adevar si sa-l puna pe cardinalul greco catolic iuliu hossu.

 • Pt.p.Raiu ,(alt tablagiu) care viseaza si acum mandra armata sovietica! De ce nu va spuneti numele, ignorantilor? Unde este barbatia voastra, daca o mai aveti? Puteti scrie orice aberatii si tampenii! Si acum ii plangeti pe Petru-Groza sau pe Stalin! Puteti sa ma jigniti cat vreti! Nu ma atinge nimic din murdariile pe care le aruncati! 50 de ani de comunism au avut un efect devastator pentru mintile voastre .Va compatimesc , MNPop

 • Domnule Dr.POP MARIUS NICOLAE. Nu va enervati ca si Marius Balan ca nu merita sa raspundeti la impostorii natiei. Ei se ineaca unul cate unul in propria prostie si in propriul venin. Numai tanti cu coasa mai aduce prospetimea in aceasta tara.Cu mult respect al d-vs concitadin M. B.

 • Nu vedeti realitatea cruda!. De oricare parte a baricadei va aflati jinduiti dupa vremuri apuse demult. Aceasta natie romana de a lungul istoriei „nu a dat mana spre binele ei” . Vrajba si iar vrajba. Nu vad o conciliere intre romani si romani. Ura impinsa pana la extrem n-e macina si n-e innrobeste, fara a fie vreun castigator. Cum unul ridica o problema si celuilalt nu ii place se aprinde o „vehementa” ura. Nu n-e pasuim unii pe altii, nu acceptam si parerea celuilalt. Parerea celuilalt o apreciem ca pe un „venin” fara antidot. Cu asa mentalitati nu vedeti realitatea cruda!. De oricare parte a baricadei va aflati jinduiti dupa vremuri apuse demult. Aceasta natie romana de a lungul istoriei „nu a dat mana spre binele ei” . Vrajba si iar vrajba. Nu vad o conciliere intre romani si romani. Ura impinsa pana la extrem n-e macina si n-e innrobeste, fara a fie vreun castigator. Cum unul ridica o problema si celuilalt nu ii place se aprinde o „vehementa” ura. Nu n-e pasuim unii pe altii, nu acceptam si parerea celuilalt. Parerea celuilalt o apreciem ca pe un „venin” fara antidot. Cu asa mentalitati nu putem merge departe. Nu n-e aliem pentru o cauza comuna ce n-e poate aduce succese si ceva bunastare mai evidenta. Dorinta oarba de imbogatire a oricarui demnitar. Sa-mi daram adversarul ca sa pot eu accede la sursa de imbogatire. Care fura mai mult, acela e mai bine vazut samd.u putem merge departe. Nu n-e aliem pentru o cauza comuna ce n-e poate aduce succese si ceva bunastare mai evidenta. Dorinta oarba de imbogatire a oricarui demnitar. Sa-mi daram adversarul ca sa pot eu accede la sursa de imbogatire. Care fura mai mult, acela e mai bine vazut samd.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.