Actualitate

Hai să dăm mână cu mână! De Ziua Unirii, la statuia lui Cuza. Ce manifestări vor fi

Ziua Unirii – împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române – va fi celebrată la Bistriţa marți 24 ianuarie, în Piaţa Unirii, în faţa bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza, începând cu ora 12.00.

Activitățile aniversare pentru cinstirea Zilei Unirii sunt organizate de Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria Bistriţa, împreună cu Garnizoana Bistriţa.

Manifestările încep cu un ceremonial militar-religios (acordarea onorului militar; salutul Drapelului de Luptă; intonarea Imnului Naţional al României; oficierea serviciului religios), urmat de alocuţiuni, depunerea unei coroane de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și un spectacol oferit de Centrul Cultural Municipal. După defilarea gărzii de onoare, toți cei prezenți se vor prinde în Hora Unirii.

”Facem menţiunea că se va depune o singură coroană, asigurată de organizatori, care invită parlamentarii judeţului, autorităţile şi şefii instituţiilor publice, comandanţii instituţiilor judeţene din cadrul Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, preşedinţii formaţiunilor politice, conducătorii asociaţiilor şi fundaţiilor, să se alăture acestui moment”, precizează Prefectura.

Circulaţia auto în zona Piața Unirii va fi restricţionată între orele 11.15 – 13.00.

Ziua de 24 ianuarie este sărbătoare legală, zi liberă nelucrătoare.

În 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar în acelaşi an la 24 ianuarie şi al Țării Româneşti, realizându-se astfel Unirea Principatelor Române. În 24 ianuarie 2017 se împlinesc 158 de ani de la Mica Unire, un important eveniment istoric care a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional român unitar.

4 comentarii

  • Tara arde si baba se piaptana. Aflat la prima sa vizită oficială în calitate de Președinte la Moscova Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a rupt, practic, relațiile cu România. Cu acest prilej, cele mai scandaloase declarații au fost făcute de Igor Dodon la adresa României. Primind o hartă a principatului Moldova din secolul 17, a declarat, nici mai mult, nici mai puțin, că-i pare rău că Rusia Țaristă a ocupat numai Basarabia în 1812, și nu întregul principat până la Carpați, reiterând teoria moldovenismului și imaginea Moldovei Mari. Ba unii au relatat și o tiradă potrivit căreia România ar ocupa o parte a teritoriului Ungariei! Totusi, Igor Dodon afirmă că nu are probleme cu România, doar cu dorința de unionism, dar atacă istoria, identitate și integritatea teritorială a României, și indirect, a Ucrainei, singurii doi vecini ai statului numit Republica Moldova.

  • Dodon este omul momentului: Farage&Boris, Trump, LePen, Geerd Wilders si,desigur Putin. Politicienii romani, de la antisorosisti la basisti ca si ailalti inexistenti condusi de o doamna al carei nume l-am uitat sau cei fara doctrina, l-au ajutat, fiecare dupa puteri, prin promovarea acelorasi idei (antieuropene), prostie sau inexistenta. Avem ce meritam. Sa sarbatorim deci. Prin reprezentanti desigur care, ulterior, vor si manca si bea ceva, tot pe banii nostri. Altfel, de ce ne-am deranja?

  • Cred ca moldovenii trebuiau lasati in pace. Sa stie ei intai ce doresc .Restul e vrajeala politica pe banii nostri. Si studentii nostri meritau burse, si.noi aveam nevoie de gradinite puteau fi mai ieftine niste lucruri ,dar mereu actionam contrasens .

  • pai daca nu avem presedinte…….orice s-ar inampla el-presedintele are atceva de facut. Nu il intereseaza pe el asa ceva! ca nu ii scrie nimeni pe bilet ce sa zica!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.