Actualitate

Hanul ar putea deveni monument istoric de interes local ca să nu fie demolat și să apară un bloc în locul lui

Hanul de pe Calea Moldovei ar putea fi salvat prin declararea lui ca monument istoric de interes local aceasta fiind o soluție pentru ca să nu fie demolat, iar în locul lui să apară un bloc având șase etaje.

Viceprimarul Cristian Niculae a anunțat, în ultima ședință a Consiliului Local, că va veni cu un proiect de hotărâre în acest sens pe care îl va supune dezbaterii aleșilor locali.

”În urma unei analize tehnico-juridice aprofundate, voi iniția un proiect prin care municipalitatea va cere Direcției pentru Cultură să demareze procedurile în vederea declarării clădirii Han ca monument istoric de interes local conform Legii 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice”, a spus Cristian Niculae.

Viceprimarul a făcut acest anunț după ce în comisiile reunite a existat o dezbatere pe această temă generată de cadrul general în care consilierii au discutat despre înființarea heliportului la Spitalul Județean de Urgență.

Secretarul general al municipiului Floare Gaftone a spus că, în luna aprilie 2018, a fost întocmit și chiar semnat de Serviciul Urbanism un certificat de urbanism prin care se admitea desființarea clădirii Han și ”edificarea, fără PUD sau PUZ, a unui bloc cu șase etaje”.

”Este vorba de cererea din 18.04.2018. Am restituit documentația și am cerut să fie consultat Consiliul Local și Comisia tehnică Urbanism. În luna august 2018, cu cererea nr. 64568 se revine cu o cerere, iar din nou colegii mei, fără să consulte CL, consideră corect să dea drumul să se facă PUZ pentru edificarea unui bloc P plus 6 pe actualul amplasament al Hanului. PUZ putea să studieze, în conformitate cu Legea 350, o zonă mult mai generoasă. La Cluj, un PUZ studiază tot UTR. Noi am studiat numai parcela din incintă după regulile unui PUD, nu după ale unui PUZ. (…) Am temerea că ai mei colegi de la Urbanism nu vor face cu prioritate aceste demersuri pentru salvarea clădirii Hanului. Am discutat cu arhitectul care a elaborat PUZ și este convins de importanța acestei clădiri și că ar trebui salvată. Eu am făcut câteva demersuri, inclusiv m-am adresat Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice”, a spus Floare Gaftone.

Vechiul han al Bistriţei situat pe Calea Moldovei a fost scos la vânzare în 2018 pentru 700.000 de euro de omul de afaceri Ioan Moldovan și a fost cumpărat de Mihăiță Arpășteuan, un dezvoltator imobiliar, potrivit publicației economice Bistrița Business.

Hanul a fost ridicat în anii 60, are o suprafață construită de 850 mp, fiind construit pe 3 niveluri: subsol, parter, etaj.

29 comentarii

 • Clădirea Han e frumoasa.
  Daca cineva ar investi in ea si ar face ceva frumos ar fi un plus pentru oraș.
  Cândva hanul era un punct de atracție al Bistriței.

  • Hanul ar trebui demolat și mărit parcul din zona, oamenii din partea de sus au nevoie de spatii verzi.

   1
   1
  • OMV-ul nu are ce cauta acolo. Acolo trebuia să rămână doar Hanul și un parc, frumos amenajate și puse în valoare. Benzinărie în mijlocul orașului…în detrimentul spațiului verde… Se vede că aleși se gândesc doar la buzunar. Așa a apărut supermarket în parc, așa a apărut terasa unui restaurant, tot în parc în detrimentul spațiului verde. Așa se preconizează construirea unui alt supermarket în locul fostului Rapid. Așa s-a deviat scopul inițial al complexului din Piața Mihai Eminescu. Sunt doar câteva aspecte. Ar fi interesant de știut cine a aprobat aceste proiecte, ce partide. Trebuie să ținem cont că nu doar primarul este vinovat pentru unele gafe, ci și cei care îl sprijină, aprobă și votează în ședințe…consilieri, mașinăria de partid….

  • pai bai @El, OMV-ul e acolo de cand se termina orasul la han, cand a fost facut nu era in buricul targului ca si acum :)))

 • Bistrita are nevoie de o strategie de dezvoltare solida si un nou PUG!!! Pe de alta parte, cladirea nu are nicio sansa sa fie declarata monument istoric vreodata. Vorbe in vant pentru o constructie fara valoare istorica sau arhitecturala…

  • Monument istoric…atatea si atatea generatii de bețivi s- au perindat pe acolo.Bogata istorie ce sa zic!!!

 • Felicitări doamna Gaftone, lupta e crâncenă cu primarul și arhitecta, asta distrug orașul cu anumiți dezvoltatori.
  Acuma Niculaie își aroga meritele.
  Hai săriți la gatul secretarei.

 • Am auzit ca cei de la PSD au o intelegere cu un dezvoltator imobiliar si daca castiga primaria le da autorizatie ca sa isi faca bloc in loc de cladirea han. RUSINE PSD MAI NOU ALIANTA PENTRU BISTRITA!

 • Nu avea ce cauta in mijlocul unei intersectii nici OMV-ul, nici Hanul, sau ori ce alta constructie, in afara unui sens giratoriu. Cred ca suntem unici in lume care amplaseaza in mijlocul unui nod rutier constructii cu caracter edilitat. Vai de urbanismul bistritean, de bunul gust si de estetica acestui oras cochet, medieval. Centru istoric, cu foarte mici exceptii, arata ca dupa razboi. Aici se vede lipsa de profesionalism a edililor si lipsa de cultura si cunoastere a angajatilor si ai celor care s-au perindat pe la conducerea primarie.

 • Acest HURBANISM desantat care nu are nimic in comun cu istoria Bistritei ci mai degraba cu interesele marunte de pe piata constructiilor trebuie urgent DEMOLAT. Bistritenii , ONG-urile , Asociatiile trebuie obligatoriu sa impuna un COD URBANISTIC adevarat bazat pe model occidental cu mentinerea valorilor arhitecturale specifice unui burg medieval si conservarea tuturor imobilelor de valoare in orasul nostru. Bistritenii si nu obedientii din CL si Primarie trebuie sa impuna regula. Ce a scapat de demolarile comuniste nu scapa de demolarile pesediste din Primaria ROSIE. A se vedea doar cum arata blocurile construite pe str. CR Vivu, Crinilor , St.O.Iosif si recentele demolari de case de patrimoniu local de pe str. Nicolae Balcescu unde se doreste construirea a doua blocuri intre case. Acesti trepadusi din HURBANISMUL bistritean trebuie trimisi acasa !!!

  • Măi Bălane, iarăși vorbești prostii! Ce monument de interes local? Iarăși inventezi. Singurul monument în zonă este/va fi casa ta fără autorizație. De ce nu ai cumpărat-o tu și s-o faci muzeu? Tăt vorbești ca o babă cufurită, fără să ști nimic! Lasă că vine ciuma galbenă…mai flămânzi..vor demola și casa ta..că cică-s cu legea! Si tu cam ești pe lîngă….

 • Bă, voi sunteți nebuni? Ăștia vând și pe măsa investitorilor.. Dacă nu pleacă repede ne vând și pe noi. Felicitări d-na Gaftone și succes în lupta cu mafia roșie! Nu vă lăsați!

 • Din cauza ONV practic a falimentat Han-ul, hanul nu a avut suficiente locuri de parcare prin urmare nici un număr suficient de clienți.
  Până nu dispare ONV-ul de acolo și în locul lui nu va fi amenajat un părculeț și niște locuri de parcare reutilizarea clădiri hanului nu va avea nicio posibilitate de reușită.
  Nu văd nici pe cei care vor sta în viitorul bloc din mijlocul intersecție cum se vor putea descurca cu parcare.

 • Proprietatea e garantată categoric, omul a cumpărat un han și dispune de el cum dorește. Dar el nu mai vrea han, vrea un bloc cu 6 etaje. Păi,atunci, se schimbă datele problemei; ok, ești proprietar dar va trebui sa respecți legea, lege care poate nu te va lăsa să faci tot ce-ți trece prin cap.

 • La cat e de inghesuit orasul asta, fix un bloc lipseste acolo. Nu ma mai mira nimic, ca la noi, la nimeni. Urbanism, ZERO.
  Important e ca „orasul prinde contur”…

 • siiiigur, de aia a falimentat hanul si nu din cauza crescatoriei sobolanilor si a mancarii de slaba calitate. Lasa-te si du-te de alimenteaza la Lukoil langa Gomar, ca ala macar nu e langa nici un parc. A stai, acolo e in mojlocul naturii, nici asa nu e bine. Iesi acasa!

 • Legea, tocmai, că îi dă voie…dar nu e și voia secretarei…oare de ce-l încurcă? Face loc altuia/altora? Noii lupi tineri imobiliari? Oare cine? Lupi flămânzi peneliști….

 • Ar fii frumos dacă Hanul s-ar reamenaja și în loc de birt sau restaurant să se facă o cofetărie sau pizzerie sau plăcintărie sau altceva unde să poată oamenii urbei să își petreacă timpul. Normal că ar trebui și parcări,cel puțin, și numai clienții să poată parca.

 • Ceea ce ne povesteste aceasta doamna a florilor aduce izbitor de mult cu un autodenunt pentru abuz de putere, trafic de influienta si crasa incompetenta. Deci doamna, prin pozitia dansei, i-a ingradit proprietarului, prin diverse actiuni si presiuni, dreptul de a dispune de proprietatea lui. A mai incercat o actiune similara, pe str. Dogarilor, si a pierdut in instanta. Sanse mari sa piarda si aici. Chiar si instantele si-au dat seama de rau vointa dansei. Dinsa ne spune negru pe alb cum a luptat ea sa-i ingradeasca omului drepturile. Ce mai vreti?

 • Mircea P, l a cumparat pentru ca i s a promis de catre Cretu si arhitecta ca il va autoriza cu un bloc.
  Daca nu era încurajat nu l ar fi cumparat, asa cum sunt incurajati si alti dezvoltatori.
  Sa si deschida ochi bine ca cei doi nu le fac niciun serviciu.
  Profitul.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.