Actualitate

Haosul urbanistic, în floare pe strada Crinilor. Lângă blocul albastru a ”răsărit” unul mov

Haosul cromatic a pus stăpânire pe strada Crinilor, unde se lucrează de zor la reabilitarea blocurilor înalte. După ce blocul din colţul străzii, aflat vizavi de biserică, a fost zugrăvit în albastru, "fratele" lui dinspre Piaţa Petru Rareş a fost pictat tocmai în mov. Trecătorii sunt îngroziţi de-a dreptul.

Mai mulţi cititori Timp Online ne-au atras atenţia că, pe strada Crinilor, haosul urbanistic e în floare.

„Sunt locatar al blocului 2 de pe strada Crinilor. Acest bloc este în plin proces de renovare (se pare că ploile, ninsorile şi temperaturile scăzute sunt catalizatori ideali în astfel de lucrări). Va fi un final cromatic total neaşteptat, cu ceva nuanţe care vor tortura ochii trecătorilor şi vor crea depresii locatarilor (a se vedea în spate – poate se mai pot îndulci puţin culorile apocaliptice impuse de „specialiştii” din Primărie – am avut ocazia să cunosc pe acolo şi sunt lămurit….). Pe lângă faptul că muncitorii au distrus interiorul scărilor, urcând cu liftul şi apoi pe geam trecând pe schele, folosind liftul la urcarea materialelor (fiind dificil a folosi scripeţii pentru aşa ceva), au făcut o lucrare de toată jena.  A se vedea şi modul de asigurare a protecţiei atât a muncitorilor, cât şi a trecătorilor, lipsa totală de materiale de siguranţă, lipsa unei plase care să acopere faţada la care se lucrează (nu numai odată au căzut obiecte, nu numai o dată au lovit trecătorii – au avut şi ceva plângeri)…. A se vedea şi mizeria lăsată pe unde trec…”, ne-a scris un cititor.

Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Otilia Berbecar, a declarat, joi, pentru Timp Online că instituţia a făcut controale şi urmează să mai facă: „Am dat deja o amendă de 5000 de lei şi vom mai da. Am văzut şi noi că muncitorii nu respectă normele de protecţie a muncii şi nici nu au protejată zona în care lucrează fiind un risc pentru trecători şi locatari”

ITM nu are însă niciun cuvânt de spus în privinţa culorilor, nici Inspecţia în Construcţii, singura vinovată pentru că a permis constructorilor să zugrăvească blocurile în astfel de nuanţe fiind Primăria Bistriţa. Reamintim faptul că Monica Pop, cea care ocupă funcţia de arhitect şef al oraşului, nu a urmat o facultate de arhitectură, ea fiind de profesie inginer constructor, lucru care se vede în oraş la tot pasul.

bloc roz 4 bloc roz 3 bloc roz 2 bloc albastru Crinilor 1

26 comentarii

  • Si ce vreti numai „cacaniu”! E un mov frumos,nu este strident! Las’ sa fie mai pastelat orasul! Asa au facut si alte tari!Polonezii au toate culorile la blocurile reabilitate.Cautati si vedeti!

  • Probabil mai bine le lasau cum au fost si erati mai multumiti.Nu meritati nimic ma jur!!!nu vad care e problema ca o sa fie un oras viu colorat,in loc de unul gri si trist.Voi chiar nu mai aveti ce sa scrieti??

    • Doamna Cristiana, atata timp cat aceste lucruri nu sunt reglementate printr-un act, un regulament cromatic, nu sunt ilegale si ramanem la o discutie vis-a-vis de gusturi. Si astea nu pot fi totdeauna pe placul tuturor. Asa ca fiecare ramane, pana la alte reglementari, doar cu presupusul si cu parerea proprie, factor de decizie legala ramanand tot Primaria Bistrita.

  • Traiasca flacara VIOLETA !
    Ca de cea ….ROSIE si PORTOCALIE ne-am saturat !
    Cromatismul reabilitarilor blocurilor de locuinte, reflecta capacitatea de intelegere a urbanistilor bistriteni !

  • Strada Crinilor din Bistrita face parte din DIAMETRALA NORD-SUD care se intinde din Cartierul Subcetate pana la Sala Polivalenta, trecand prin centrul civic al orasului, de unde si denumirea sau rolul de “Diametrala”. Aceasta artera formata din strazile Subcetate- Ioan Slavici- Crinilor- Piata Pertu Rares- Bistricioarei- Roman C.Vivu- Vasile Conta, prezinta importanta pentru dezvoltarea turistica si urbanistica a orasului, fapt pentru care ar trebui acordata mai multa atentie la detalii, inclusiv la cele cromatice. Cu atat mai mult cu cat pe strada Crinilor, colt cu Cerbului se gaseste o căsuță unde a funcționat prima școală confesionala si care in prezent se afla in paragina si se degradează cu fiecare zi ce trece. Ea ar trebui de urgenta reabilitata si transformata in muzeu, dupa modelul muzeului primei scoli romanesti din Scheii Brasovului. De altfel, din 2011 si la Sf. Gheorghe (Covasna) exista un muzeu al primei scoli romanesti dupa reabilitarea casei in care a functionat scoala respectiva.

  • La asa volume mari chiar nu se potrivesc culorile. Movul inchis de la bloc 2 nu e „viu” e groaznic de strident. Pe langa astea spatiile de la parter si mezanin raman cu cablurile pe ele si cu acea caramida aparenta care nu merge deloc cu restul blocului. Poate desenate pe hartie aratau bine. Dar realitatea…..

    • Serviciu de urbanism era, acum 20-30ani, constituit dintr-un un colectiv de arhitecti. Nu intamplator. Opinia acestora, justificata, era preluata de primar.
      Astfel se gestiona orasul. Ceea ce vedem este consecinta unui serviciu cu personal cu diverse calificari, obedient si traind confortabil( si sub protectia cartelei de acces), fara responsabilitate si inducand haos, disensiuni intre cetateni, sugestii pentru doritori de incalcare a legii. Personal evit sa apelez la acest serviciu, constient ca, in virtutea unor functii, acesti functionari detesta de fapt cetateanul.

  • este ok cu varietate de culori, dar culorile trebuie incadrate in dimensiune si peisaj ( va dau un exemplu simplu : un Ferrari albastru nu o sa arate niciodata la fel ca unul rosu ! – la fel movul nu se va alatura niciodata cu caramida aplicata la parter / nici pe proiect nu poate arata bine )

  • Fiecare caz este reprezentativ si ma intreb cine sunt responsabilii-specialistii serviciilor sustinuti din banul public. Exemplul este insa „palid” fata de atacul de pe pasajul Spiru Haret, care obtureaza vizibilitatea spre centrul istoric si anuleaza un pasaj particular Bistritei.

  • In Bistrita sunt arhitectii si profesori de arte plastice……?! Este o mare rusine sa lasati ca visele urite a domnului Cretu, ce se zice ca este primar sa ne tulbure si pe noi acum sub forma vizuala!

    • Mare eroare acest amestec profesional. Tupeu al celor ce-l accepta, responsabilitate a celor ce-l promoveaza.

    • Tudor este inginerul de la Dimex, absolvent de Spiru Haret sectia injuraturi in constructii / cam atit se limiteaza cunostintele si activutatea lui / si este responsabil cu supravegherea lucrarii -ca aceasta sa fie facuta prost.
      Puteti vedea din pozele facute chiar de dvs ce lucrare fac : polistirenul se prinde cu 0-1 dibluri pe coala, (normal fiind necesar 4-5 astfel de dibluri), fiind imediat acoperit cu gled. Nu mai zic de faptul ca in rest nu au pus glafurile la geamuri, apa din ploi intrind intre polistiren si perete, fiind numai buna, mai ales la inghet, sa forteze ploistirenul spre exterior. Si multe altele….
      La asta e bun Tudor ….

  • Adevarul este ca si constructorul este vinovat. Acolo unde au lucrat Frasinul si Dimexul lucrarile sunt sub ori ce critica. Dupa primele ploi vopseaua de pe fatade a fost spalata. Acolo unde construcorul a lucrat cu simt de raspundere lucrarile executate arata impecabil si aici ma refer la o firma din oas, imi scapa numele, care a executat anveloparea la blocurile de pe str. Lacramioarelor colt cu Decebal, si cele de pe str. A.Muresan, vizavi de blocul lama , poate si altele, dar pe astea le-am remarcat in mod deosebit. Frasinul si Dimexul si-au batut joc de lucrari.

    • Cum au obtinut lucrarile? exista clauze? In spatele usilor inchise publicului, ar trebui sa se lucreze…si cineva sa raspunda altfel chiar nu se justifica posturile.

  • DE GUSTIBUS ET COLORIBUS NON EST DISPUTANDUM, cum spune latinul. Astea sunt gusturile primarului Cretu. Chiar si in materie de culori. Numai ca primarul ar trebui sa faca asta la el acasa si nu sa oblige pe locuitorii orasului sa-i impartaseasca gusturile. Asa s-a intamplat si cu turnul bisericii evanghelice pe care l-a vopsit in rosu ca sa semene cu Piata Rosie din Moscova.

  • Corelariea veniturilor cu realizarile personale ale salariatilor Primariei Bistrita , care se ocupa de probleme de arhitectura si urbanism, ar oferi multe explicatii
    relativ la problemele orasului, rezultate din necunoastere dar si din dreptul pe care si l-au conferit acesti falsi functionari de a eluda interesul cetetenilor si legea.

  • Niste cocalari, care fac treaba de mantuiala ca vezi doamne asa e in Romanika!
    Pacat…mare pacat…ca ne place sa ne dam rotunzi, ardeleni, urmasi ai sasilor, etc!
    O rusine nationala, bloc albastru langa violet si roz bombon!

  • Pentru voi carcotasii, experti in toate cele , perioada 18 01 2015 – 30-01 2015 a fost una optima pentru lucrari de anvelopare fatade exterioare ,in ciuda datei calendaristice afisate si una extrem de neproductiva pentru Cristiana care a uitat si sa numere corect diblurile de polistiren( pot dovedi cu poze pe fiecare latura a blocului tratat in „superbul mov „) ea petrecand mult timp sa surprinda vreo miscare” gresita” a muncitorilor angrenati in proiect ,fapt pentru care noi locatarii ii multumim ca este interesata de bunul mers al obstii si nu sa dezinformeze pe modelul Antenele motanului Felix si sa „trezeasca” autoritatile capabile sa taie amenzi la orice firma care mai munceste ceva prin cetate.
    Tin sa precizez ca sunt multumit de lucrare iar mie imi e mai cald in camin

    • unde erai d-le Cristi in decembrie ? Atunci s-a lucrat de zor, pe ploaie si apoi pe inghet. Este vorba de faptul ca se plateste de locatari o lucrare de care-si bat joc altii.
      Asta e subiectul .
      Indiferent de gindirea unora, precizez ca locatarii platesc pentru lucrare. Indiferent cine ar plati, cel ce face lucrarea are obligatia sa o faca de calitate.
      E vorba ca platim impozite si taxe primariei ca cineva care ia salarii si ne afecteaza viata sa ne-o influenteze pozitiv.
      Despre asta e vorba
      Nu este suficient faptul ca s-a prins o plapuma pe peretele dvs sa va fie mai cald. Prea putin credeti ce conteaza – ei bine conteaza absolut orice se intersecteaza cu existenta fiecaruia si, ar fi bine sa observam asta fiecare, sa influenteze pozitiv existenta noastra.
      Personal, cred ca locuiti la cel putin 1 km de subiect …

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.