Actualitate

Profesorii de religie, îngrijoraţi că ar putea rămâne fără catedre. Ce le transmite Camelia Tabără

Curtea Constituţională a decis că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţională. Drept urmare, elevii majori sau părinţii/tutorii legali ai elevilor minori vor studia religia în şcoli doar la cerere. Situaţia îi îngrijorează pe profesorii de specialitate. Ce mesaj are pentru ei ISJ.

Decizia Curţii Constituţionale este definitivă. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că prevederile se vor aplica în anul şcolar următor, adică din septembrie 2015.

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a declarat, joi, pentru Timp Online, că decizia CCR tulbură oarecum apele în sistem. „Cumva e o nuanţă care, din perspectiva învăţământului, complică foarte mult lucrurile. Aşteptăm reglementările Ministerului pentru că nu ştim exact de câte ori se poate răzgândi elevul. Poate lua decizia la început de ciclu şi îl consideri ca atare? Noi avem catedre titularizabile, iar viabilitatea catedrei e pe patru ani. Dacă elevului i se dă posibilitatea să se răzgândească în fiecare an sau în fiecare semestru, lucrurile se schimbă. Deci situaţia aceasta trebuie rezolvată la nivel de sistem. Noi, deocamdată, le-am transmis colegilor de religie să nu se îngrijoreze şi aşteptăm noile reglementări. Spun asta pentru că au început să ne întrebe directorii şi bineînţeles că şi colegii se neliniştesc pentru că noi, în această perioadă, încadrăm titularii, ori noi îi încadrăm cu baza de date pe care o avem în acest moment. În fiecare şcoală, părintele şi-a exprimat într-un fel dorinţa pentru o anumită religie”, a spus inspectorul şcolar general.

Camelia Tabără a declarat că ISJ e „prudent” în ceea ce priveşte crearea de noi catedre de religie.

„Aşteptăm reglementările Ministerului pentru că eu nu îi pot spune unui profesor de religie că el nu mai e titular. Şi până acum, fiecare părinte în momentul în care şi-a scris copilul în clasa pregătitoare, în momentul în care l-a înscris în clasa a IX-a a trecut că vrea să facă religie de un anumit fel. Eu, dacă am avut posibilitatea am constituit norme pentru neoprotestanţi, catolici, greco-catolici, am format aceste catedre. Noi numărăm orele după opţiunile pe care le-am înregistrat şi le avem în şcoală. Pentru catedre noi suntem prudenţi pentru că aşteptăm reglementările Ministerului, dar nici într-un caz nu îmi imaginez că un profesor titular de religie trebuie să se îngrijoreze în acest moment”, a spus Camelia Tabără.

În 23 ianuarie 2015, în Monitorul Ofi­cial, partea I, nr. 59/2015, a fost publicată motivarea Deciziei Curţii Con­sti­­tuţionale nr. 669 din 12 no­iem­brie 2014, privitoare la sta­tu­tul orei de religie.

Decizia CCR a fost publicata vineri în Monitorul Oficial, astfel cererile trebuie completate doar dacă se doreşte studierea acestei discipline. De altfel, după ce Curtea Constituţională a decis, în noiembrie anul trecut, că religia nu se va mai preda obligatoriu în şcoli, Patriarhia Română a transmis punctul său de vedere.

„Patriarhia Română ia act cu mâhnire de decizia Curţii Constituţionale a României, discriminatorie şi umilitoare pentru ora de religie. Nu comentăm acum contextul sau împrejurările în care a fost luată această decizie, ci aşteptăm publicarea motivaţiei a acestei decizii. O majoritate a Curţii Constituţionale, neprecizată încă, a cărei motivaţie urmează să o cunoaştem oficial doar după publicarea deciziei în Monitorul Oficial a shimbat jurisprudenţa existentă într-un mod surprinzător şi contrar tradiţiei constituţionale şi legislative a României de până la acest moment”, arăta atunci Patriarhia Română.

Acum, după ce CCR a publicat motivarea, Patriarhia Română a interpretat-o drept favorabilă studierii religiei în şcoli.

„Patriarhia Română în­deam­nă pe toţi cei implicaţi în asigu­ra­rea educaţiei religioase a co­pii­lor (părinţi, şcoală, parohie) să dea dovadă de ma­ximă res­pon­sabilitate şi an­ga­ja­re în acest proiect de mare va­loare spi­rituală şi culturală, ai cărui be­neficiari sunt copiii şi, impli­cit, societatea româ­neas­că în an­samblu. Ora de re­li­gie din Ro­mânia promo­vea­ză valorile uma­ne perene şi com­portamentul paşnic, într-o vreme în care în alte ţări mulţi tineri educaţi în spiritul secularismului se în­dreaptă spre mişcări extremiste, deoarece lumea secularizată in­d­i­vidualistă de azi a pierdut sim­ţul sacrului şi al comuniunii spi­rituale profunde la nivel de in­divid, familie şi societate, du­pă cum remarcă unii sociologi con­temporani. În concluzie, motivarea res­pon­sabilă, nuanţată şi echi­li­bra­tă a Curţii Constituţionale co­rec­tează orice propagandă alar­mistă şi agresivă de discreditare a orei de religie, propagandă oarecum ase­mă­nă­toare cu cea din timpul comunismului ateu. Cine se înscrie pentru a participa la ora de religie doreşte să cunoască şi să cultive valorile spirituale pe­rene în locul modelor efemere şi nu confundă liberta­tea cu vidul spiritual. Să-i învăţăm pe copii şi tineri iubirea de Dumnezeu şi de oameni pentru a creşte spiri­tual în cultura generozităţii!”, se arată într-un comunicat al BOR.

23 comentarii

 • Pai asa zisii domni profesori si doamne preotese, care predau religia, nu se ingrijoreaza de faptul ca raman copiii nescoliti, fara cultura religioasa, fara sa stie tatal nostru, fara o educatie duhovniceasca de mici, fara alte chestii care ar trebui pe ei sa-i priveasca????!!!
  Nu domle’ pe ei nu-i intereseaza copiii!!!!
  Pe ei ii intereseaza ca raman ei fara paine….fara servici…etc… Astia nu predau religia din pasiune sau cu scopul de a destepta si de a ajuta copilul! Astia au interese personale – sa-si umple timpul liber, sa cresaca veniturile familiei, etc… nu toti, este adevarat! doar minim 90% !!!!

 • Camelia, poti sa pleci de la ISJ, nu-i nici o pierdere. In ce priveste religia din scoli, urmatorul aspect este ingrijorator:
  – unii elevi isi incep viata sexuala din scoala generala;
  – unii elevi consuma bauturi alcolice, fumeaza inca din scoala generala;
  – cu drogurie pe ici pe colo mai sunt probleme;
  Nu vreau sa spun ca orele de religie sunt de vina,dar ar trebui sa aiba afect pentru contracararea celor enumerate mai sus.
  Mai vreau sa amintesc urmatorul aspect:in scoala, copiilor minori ori facem educatie sexuala,ori religie. La una trebuie sa renuntam. Nu se potrivesc impreuna.Se contrazic.

  • Sorin, plecarea doamnei Tabără de la ISJ ar fi o pierdere. În celelalte puncte ai dreptate (mai puțin în ultimul, unde problema trebuie nuanțată puțin)

  • Si credeti ca in ora de religie se face educatie sexuala? Poate si in cea de matematica credeti ca se face educatie sexuala? Ce are una cu alta?

 • Vezi cum e cu patriharhia si cu romromanii… Si Iisus, la care te referi, se scrie cu doi de i… Numai daca esti cumva sectar, si atunci nu ar trebui sa nu te intereseze patriarhia romana… Sau te afli doar in treaba?

 • Primul pas spre laicizarea statului a inceput, astept alti pasi concreti in acest sens. Profesorii de religie s-ar putea specializa in predarea unei noi materii: etica si cultura civica, filosofie dupa modelul lui Jostein Gaarder in Lumea Sofiei, educatie antreprenoriala, dezvoltarea creativitatii.

 • A sosit timpul adevarului!Se va dovedi cine este DASCAL adevarat de religie si cine a facut aceasta munca NUMAI pt un amarat de salariu.Deasemenea,mare importanta are legatura dintre Biserica si Scoala,dintre profesorii de religie si preoti,de relatia preotului cu familiile din Parohia sa.

 • Stiri diverse de pe mapamond:
  ˝Peste 30 de copii de la scoala primara George Tomlinson, din Waltham Forest, estul Londrei, au fost retrasi de la orele de istorie a homosexualitatii, motiv pentru care parintii acestora risca sa fie dati in judecata de conducerea institutiei de invatamant. (ziare . com)˝
  :
  ˝Profesorii din Marea Britanie nu vor mai avea voie sa foloseasca expresia „mama si tata” si nu vor trebui sa presupuna ca elevii au parinti heterosexuali (adica vor trebui sa presupuna ca elevii fac parte din cupluri de gay). Incepand cu varsta de patru ani, copiii vor fi familiarizati cu ideea ca exista si cupluri de acelasi sex. (sursa 9am.ro
  :
  „Scolile ar trebui sa faca eforturi pentru a discuta cu elevii inclusiv despre faptul ca exista parinti de acelasi sex, evitand sa afirme ca elevii au o „mama si un tata”.
  :
  ˝Franta este pregatita sa interzica, cel putin in documentele oficiale, cuvintele “mama” si “tata”, daca va fi aprobat unul din cele mai controversate proiecte legislative din aceasta tara.(sursa pro-tv)
  :
  ˝Ministerul britanic al Egalităţilor a cerut avocaţilor guvernului să se opună dreptului angajaţilor creştini de a purta cruciuliţă. Avocaţii guvernului de la Londra vor cere judecătorilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) să respingă acţiunile celor care au fost concediaţi pentru că au refuzat să renunţe la simbolurile lor religioase în timpul programului.˝ (sursa evz.ro)
  :
  ˝CEDO va lua în discuţie în această primăvară cazurile Nadia Eweida şi Shirley Chaplin. Prima, fost funcţionar al British Airways la check-in, a fost concediată în 2006, după ce a refuzat să renunţe la cruciuliţa de la gât în timpul programului.˝
  :

  • ˝soarele se învărte în jurul pământului˝
   mda…Profesori si profesori….
   Ca model de profesor de religie (sau de fizica, la alegere) eu l-a propune pe Iosif Razvan Bena..
   Preot ortodox la la Mitropolia Europei Occidentale a BOR..
   Pe langa asta si absolvent de fizica la Massachusetts Institute of Technology.
   Doctorat la University of California.
   Bursa post-doc la UCLA.
   Acualmente cercetator la Institut de Physique Théorique CEA-Saclay.
   Specialist pe teoria stringurilor, supergravitatie (chestii la care bineinteles ne pricepem toti).. .
   Este intre primii 3 specialisti in Evropa in studiul gaurilor negre.
   Cam acesta ar fi un model de profesor de religie..Sau la fel de bine, de fizica..
   Parerea mea.

 • In urma cu cativa ani preotul si fizicianul Iosif Razvan Bena a castigat un grant de cercetare de 1 milion de euro..Pentru ce?
  Pentru asta (varianta in engleza):
  http://www.youtube.com/watch?v=cL8wg3hXWCk
  Relativitate generala, orizont de evenimente in gaurile negre, teoria stringurilor (sau coardelor), mecanica cuantica..Fain..
  O sa dau si varianta in franceza, pt. cei care inteleg franceza..

 • ˝Daca biserica ar incerca macar sa il caute pe Dumnezeu in stringuri, in gauri negre, in gravitatie, in stele.. in stiinta in general˝
  :
  Fiecare lucru cu rostul si menirea sa..
  Observ ca ridici imnuri stiintei..Iar limbajul credintei nu-l intelegi..
  Pai sa vorbim pre limba stiintei atunci..
  Parerea mea, cel mai frumos imn pe care poti sa-l canti stiintei este s-o inveti..
  Ma astept de la cei care vorbesc cu gura plina despre stiinta s-o si cunoasca, sa-i si inteleaga limbajul..
  Dea aceea o sa-ti propun o diferentiala fff frumoasa..
  De ce sa ne certam, mai bine un imn stiintei sa cantam, rezolvand impreuna o diferentiala..Ce zici?
  Sau poate preferi sa vorbim despre matematicile transfinite ale lui Cantor, despre puterea continuumului (chestie de matematica, nu te speria), despre Aleph 0 (la fel, matematica)..Sau despre efectul Doppler in experimentul Michelson-Morley (chestii care m-au pasionat la cate un moment dat)?
  Sau poate preferi sa dezlegam impreuna problema aceea de logica formala pe care ti-am propus-o..
  Ce zici? De ce sa ne certam? mai bine in limba stiintei impreuna sa cantam..

  • ˝esti o persoana inteligenta˝´
   Ah, nu ma trufi, nu ma trufi..
   De la ˝indobitocit˝, ˝borac˝, ˝porc˝ (pt. ca-s crestin ortodox) pana la ˝persoana inteligenta˝ e cam cat saltul de la o extrema la alta..
   Cred ca problema pana in final nu e despre inteligenta, asta n-are nicio importanta..
   Cred ca pana la urma e vorba despre caracter si despre buna credinta..
   Stii care este premisa de baza a comunicarii intre oameni, in toate timpurile, pe toate meridianele ?
   Buna credinta..
   Si respectul reciproc, indiferent de ce culoare, ce credinta, ca natie, ce opinii politice sau ce grad inteligenta are celalalt…

 • Dupa tine pute teribil, securistule incult si frustrat… Ma, escrocule, te vezi un pic cum arati si ce spui, panarama bolsevica ce esti… Tu postezi si tu iti raspunzi, frustrat dement… Stalin ar fi teribil de invidios pe tine ca nu te-a avut in anii 50… Ai fi fost un criminal rosu pe cinste cu statui in marile orase si subiect de propaganda in cartile de istorie… Pai, evident ca pentru tine religia este opiu si subiect al evului mediu, ca in pcr si comintern, iar marii calai din societatea bolsevica te-ar fi adulat ca idol… Lumea ta a trecut, disperat latrator ce esti… Ori esti sincer si chiar ai probleme mari de cunoastere in segmentul religios al vietii oamenilor, ori o faci intentionat ca o canalie puturoasa care, ca si fratii tai bolsevici, nu esti instare sa intelegi si sa respecti libertatea omului care crede… Esti in aceeasi oala cu habotnicii fara minte care pupa si se inchina formal fara sa inteleaga nimic, cu care identifici intentionat sau nu (oricum e condamnabil) credinta religioasa crestina… Mana pe carte, retardatule (daca esti in stare) si lasa spectacolul ieftin si superficial ca s-au cam saturat oamenii de tine, istetule!!!!

 • @Securistu ˝De asta iti este tie cel mai frica, de homosexuali? Dupa tine, homosexualitatea este inca o boala, asa-i?˝
  Hmmm..Sunt mai multe pct. de vedere..Cum se zice la matematici, problema poate fi tratata ca un spatiu topologic…Adica, daca privesti o cana dintr-un anumit unghi, cana are coada..Dintr-un alt unghi, cana n-are coada..
  Din punctul de vedere al religiei e un pacat..
  Din punctul de vedere al tatucului psihanalizei, Sigmund Freud (gasesti in ˝Introducere in pshihanaliza˝ si ˝Opere˝ vol I, n-am timp acum sa scot din biblioteca si sa-ti dau paginile), homosexualitatea tine de un registru al psiho-patologiei..
  Ca sa nu te sperii, Freud defineste inclusiv actele ratate ca tinand de o psiho-patologie a vietii cotidiene.Pe scurt, Freud zice ca tipul respectiv de comportament sexual e determinat de anumite traume petrecute in prima sau a doua copilarie…
  Si nu, nu mi-e frica de homosexuali..
  Am fost odata invitat in Franta, la Lyon, acasa la un cuplu de homosexuali..Mi-au gatit paella cu homar..Mai erau acolo cateva persoane..
  Am mancat, am povestit cu ei chestii destepte si dupa aia m-a luat deoparte in gradina, pe o banca sub un copac o frantuzoaica tipica (adica frumoasa, cu alura aia finuta)…
  Am stat pe banca si frantuzoaica mi-a povestit viata ei..Avea o fetita, fusese casatorita cu un doctor din Nisa care o batea de-o spargea..
  In fine, fapt este cei doi homosexuali care m-au invitat la masa n-au mai avut timp sa-mi povesteasca si viata lor..
  Dar m-ar fi interesat..

 • @Securistu ˝Asadar oameni buni, GANDITI RATIONAL˝
  >
  Hmmm..Ciudat apel de la cineva care propaga un discurs bazat pe un anumit sentiment..Adica pe ura..Ura nu este rationala…Nu-i asa, domnu Securistu?
  Sa gandesti rational inseamna mai intai a-ti recunoaste partea ta de irationalitate..
  Omul nu este o fiinta integral rationala.Cred ca nici nu poate fi decat cu pretul dezumanizarii.
  >
  Pentru ca in afara de ratiune omul are si sentimente.Care sunt prin definitie irationale.
  Mai degraba decat sa incerci extirparea sentimentelor din conditia umana n-ar fi mai bine sa faci o distinctie intre ele? Dragostea si ura sunt amandoua irationale.
  Asta daca definim in genul proxim.
  Daca definim in diferenta specifica, putem admite ca intre cele doua este o diferenta de calitate.
  >
  Ce poate fi mai irational pentru om decat dragostea? Ce poate fi mai irational pentru un om decat sa planga? Ce poate fi mai irational decat sa ceri de la un om ca in loc sa-si urasca dusmanii, sa le raspunda cu dragoste?
  De aia e si asa de greu..Recunosc ca mie nu prea imi iese intotdeauna..
  Sau imi iese mult mai rar decat ar trebui..
  Pentru ca impulsul rational este sa-ti distrugi dusmanul..
  >
  Am vazut recent un film.Descria o lume distopica, ceva intre lumea lui Orwell din ˝1984˝ si lumea lui Huxley din ˝Brave New World˝..
  Se facea ca in urma unui razboi mondial (acum s-ar numi razboi global), supravietuitorii catastrofei au ajuns la concluzia ca pricina razboaielor este ura, un sentiment irational.Si pentru a termina odata pt. totdeauna cu razboaiele, trebuie instaurata o societate a rationalitatii absolute..
  Iar pentru ca ratiunea sa domneasca fara rest, toate sentimentele trebuiau extirpate..
  >
  Practic fiecare om al acelei societati era obligat sa fie injectat cu o subtanta care ii anihila orice urma de irationalitate, adica orice urma de sentiment..Rezultatul era ca toti oamenii erau perfect rationali, nu mai manifestau nicio urma de ura..Dar nici de dragoste..
  Cine nu lua drogul si incepea sa aiba sentimente, era executat.Pentru ca devenea irational.
  >
  Nu exista ura.Nu exista nici dragoste filiala.Nici dragoste paterna.Nici un fel de sentiment.Doar ratiune pura.
  La un moment dat, fiul personajului principal isi intreaba tatal:
  ˝L-am vazut pe colegul meu plangand.Crezi ca ar trebui sa-l denunt?˝
  ˝Absolut, zice tatal.Plansul e o dovada de irationalitate˝.Pedeapsa pt. irationalitate era executia.
  E usor de observat prototipul copilului din film:copilul sovietic erou Pavlik Moruzov, care si-a denuntat propriul tata NKVD-ului pentru a fi executat.
  >
  O lume perfect rationala..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS