Actualitate

Heliportul SJU Bistrița, gata. Zbor de probă pentru calibrarea echipamentelor

(FOTO-VIDEO) Pe terasa superioară a Spitalului Județean de Urgență Bistrița a avut loc recepția lucrărilor la heliportul destinat elicopterelor care execută misiuni aeromedicale SMURD. Totodată, un elicopter a făcut un zbor de probă, pentru calibrarea echipamentelor.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat că ”este un moment de mare bucurie, un vis care a început în 2015 cu o primă discuție despre un posibil heliport și acum este realitate”.

”În noiembrie anul trecut a fost finalizată construcția, de atunci facem demersuri birocratice pentru a-l acredita și autoriza, suntem tot mai aproape de final, au fost angajați și instruiți cei care vor deservi heliportul, acum a avut loc un zbor de calibrare a echipamentelor. Într-o lună – o lună și jumătate va fi operațional. Compania din București care a câștigat licitația pentru întocmirea documentației de autorizare și care a pregătit personalul este pe final cu documentația. Este un proiect finanțat integral din resursele CJ, costurile fiind de aproximativ 1,6 milioane euro. Este primul heliport pe platforma unui spital județean de urgență în România care nu este clinic, mai avem un heliport în curtea Spitalului Universitar din București și unul în a Spitalului Municipal din Oradea. Mă bucur că este finalizat și că odată cu punerea în funcțiune multe vieți vor fi salvate. Se reduc foarte mult timpii de transfer, un om care este într-o situație critică va avea de parcurs cu liftul de mare viteză 1-2-3 minute până la elicopter și în 20-25 de minute va ajunge într-o clinică de specialitate în centrele universitare din Tg. Mureș sau Cluj-Napoca. În două luni vom inaugura și cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe din România, investiție mixtă, 1,5 milioane de euro fonduri europene și 1,2 milioane de euro din bugetul CJ”, a spus Radu Moldovan.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a afirmat că acest heliport este ”un pas spre normalitate”. ”Săptămâna viitoare vom depune la Autoritatea Aeronautică Civilă Română documentația tehnică. Inspectorii auditori vor veni la fața locului și vom vedea dacă vor fi ceva obiecțiuni pentru a fi rezolvate. În mod normal, conform prevederilor legale, AACR are termen de 120 de zile pentru rezolvarea unui dosar, dar cred că va fi mult mai repede. Avem 13 persoane angajate, plus eu care conform legii, ca manager al spitalului, sunt administratorul heliportului. Vom asigura permanență, heliportul va fi autorizat și pentru zborurile de noapte, în permamență trei persoane vor fi la heliport. Suntem arondați la Tg. Mureș, dar putem fi deserviți și de baza de la Jibou”, a spus Gabriel Lazany.

El a menționat că elicopterul nu numai va prelua pacienți, ci va și aduce. ”Anul acesta am avut trei cazuri în care elicopterul a adus trei pacienți la Bistrița. Nefiind gata heliportul, elicopterul a aterizat la ISU și s-a făcut transferul cu ambulanța. Acei pacienți ar fi câștigat aproximativ 20 de minute, cât a durat transferul. De multe ori, timpul înseamnă viață și viața nu are preț. Am avut de curând un caz de electrocutare la Borșa, iar elicopterul a adus pacientul la Bistrița. Tot din zona Maramureșului, un pacient cu politraumatism specific neurochirurgie a fost adus la Bistrița”.

Comandorul în rezervă Romeo Lupu, fost pilot de elicopter SMURD, directorul ABC Development Aviation (companie de aviație, cu activitate în proiectare, autorizare și construcție heliporturi), a spus că a fost de multe ori în misiuni la Bistrița. ”De-a lungul timpului am aterizat într-o bază de agrement lângă un lac și un poligon, apoi pe terenul de sport al Colegiului ”Liviu Rebreanu”, ulterior pe terenul unei unități militare”.

Romeo Lupu a explicat cum se vor petrece lucrurile la heliportul de pe terasa SJU Bistrița: ”Aici se pot prelua cazuri de accidente în munți, accidente rutiere, accidente vasculare, infarcturi, orice altceva de urgență. Considerând că elicopterul vine să preia un pacient, este anunțată echipa de la heliport, doi pompieri sunt în permanență și își iau locul în dispozitiv alături de personalul operațional, se aprind toate luminile, instalația de stingere este pregătită. Toate elicopterele vor veni la aceeași înălțime, pe aceeași pantă de aterizare deasupra heliportului, vor ateriza, de la UPU există un flux stabilit cu liftul exterior plus o variantă de rezervă cu un lift al spitalului, pacientul ajunge într-un timp foarte scurt la heliport, elicopterul are doi piloți și un echipaj medical format din medic și asistent, aceștia preiau pacientul, în scurt timp decolează elicopterul, pe zi sau noapte, doar că zborul se face la vedere, deci nu atunci când sunt vizibilități scăzute și pe ceață. Elicopterul este foarte bine dotat, este o terapie intensivă zburătoare. Platforma este destinată elicopterelor SMURD EC 135, unul dintre cele mai moderne pentru acest gen de misiuni, folosit în toată lumea, având o greutate maximă la decolare de 2.980 kg. Elicoptere mai mici pot ateriza pe acest heliport, mai mari nu. Sunt două culoare de aterizare. S-a efectuat un studiu meteo pentru acest heliport, precum și un studiu de vânt suplimentar”.

El a menționat că oamenii care locuiesc în apropiere nu trebuie să își facă nicio grijă. ”Singura chestie care nu poate fi evitată în niciun fel este zgomotul. Având în vedere că nu este o activitate permanentă, ci una ocazională, și că misiunea este una foarte importantă, aceea de a salva vieți omenești, acest lucru trebuie acceptat. Asta se întâmplă în toată lumea, toate heliporturile care sunt pe spitale funcționează în acest fel. Zgomotul elicopterelor nu poate fi eliminat, dar la elicopterele EC 135 zgomotul este mult redus”.

În septembrie 2019 s-a semnat contractul de proiectare și execuție pentru realizarea heliportului. SC ABC Development Aviation SRL București a realizat proiectarea, iar SC Grup Construcții Est SA din Iași a executat lucrările.

https://www.facebook.com/emilradu.moldovan/videos/918183985418316
https://www.facebook.com/emilradu.moldovan/videos/801769150477654
https://www.facebook.com/emilradu.moldovan/videos/519319832544654
https://www.facebook.com/emilradu.moldovan/posts/341180734045325

7 comentarii

  • D-le Moldovan, nu mai dati bani pe salubritate, mai bine puneti bani impreuna cu nea Turc si cumparati un elicopter. S-a facut o curatenie impecabila pe strazile din jurul spitalului. Sper ca nu era nevoie de gramada aia de nisip din curtea spitalului, a ajuns in curtile vecine.

  • Ideile si lucrurile bune trebuie intotdeauna apreciate. Acest heliport este un lucru bun pentru oras si judet. Felicitari celor care l-au gandit precum si celor care l-au finalizat. Sa speram ca banii investiti in acest obiectiv vor salva multe vieti.

  • Raducu se plange de birocratie???? Pai el insusi face parte din sistemul birocratic de foarte multi ani. A facut oare ceva sa mai reduca din traditiile birocratiei??? Statul se plange de stat.

  • Felicitări!
    Era și cazul…. considerând că ar fi fost utilizabil efectiv de cel puțin șase luni!
    Cu tot respectul, spre informarea ”onorabilului cuvântător” și nu numai…
    Este al III-lea heliport în terasă din țară locat pe clădirea unui spital – nu în curtea acestuia (!) – fiind declarat funcțional după cel al SCJU Oradea – autorizat din 2017 în prezent cu peste 750 aterizări – și cel de la SUU București – operativ din 2019!
    Nu cred că nu a fost informat ca atare, dar a ”dat bine” la interviu!
    Administrator heliport SMURD BH2

  • Deci din povestea asta cu extraterestrii plătită pe banii celor din mediul privat ( nu inteleg de loc atâtea felicitari) Lazany s-a ales cu o slujba bine platita în plus, raducu” cu anumite vise împlinite, noi cu banii luați în forma continuata! Sincere felicitări pentru cei care-i mai suporta!

  • Felicitari administratiei CJ pentru realizare. Felicitari si domnului manager GABRIEL LAZANY.
    O mare si utila realizare pt. cetatenii jud. BN.

  • E foarte frumoasă inițiativa, eficientă și folositoare. Felicitări. Dar mă seacă o întrebare: cât costă domle echipa de handbal de sufletul președintelui? Știe cineva să-mi spună în cifre concrete, câți bani au cheltuit din buzunarele noastre pentru sufletul președintelui?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.