Hildegard Săcărea: Direcţia societăţii nu se mai schimbă. Politicienilor de azi le-a apus timpul

Holistic

Hildegard Săcărea, timp de 20 ani profesor de limba germană şi engleză la Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu” Bistriţa, apoi angajat al Teraplast, iar din 1994 traducător, se numără printre puţinii manifestanţi care continuă să protesteze în faţa Palatului Administrativ. Domnia sa a avut amabilitatea să vorbească, într-un scurt interviu acordat Timp Online, despre ce o determină să iasă în stradă şi ce crede că se va întâmpla în perioada următoare.

Aţi ieşit din prima seară la proteste?

Nu am ieşit chiar din prima seară, doar din a treia.

Oameni de vârsta dumneavoastră au ieşit în stradă de cealaltă parte a baricadei, împotriva preşedintelui Iohannis, mulţumiţi că Guvernul le-a dat ceva. Dumneavoastră nu v-a dat nimic? 

Nu, nu, nu (râde). Nu am aşteptat niciodată nimic şi nici nu voi accepta vreodată nimic fiindcă a accepta înseamnă, în cazul acesta, mituire.

Se vorbeşte mult despre manipularea în special a taberei care protestează împotriva Guvernului. Care este părerea dumneavoastră? 

Eu nu cred în aşa ceva. Cel puţin eu nu sunt manipulată, asta să fie clar. Eu cred că a venit timpul. Fiecare lucru îşi are momentul în care este copt şi cred că în România este acum acest timp. În anul doi de facultate aveam marxim-leninism. Nu se putea fără. Vorbim de anul 1971. Asistentul, la un moment dat, ne-a întrebat ce părere avem, dacă societatea s-a schimbat de la 45 încoace sau nu. Eu am răspuns că nu s-a schimbat fiindcă eu am fost educată de dascălii dinainte. Un coleg de-al meu a susţinut inversul, iar realitatea era la mijloc: societatea era în curs de schimbare. După alţi 27 de ani s-a copt din nou timpul – cum face istoria în felul ei – şi revenim. Eu spun că a apărut o latură morală. Nu cred că a venit cineva să manipuleze pe altcineva. Pur şi simplu oamenilor nu li se pare corect să minţi. Eram obişnuiţi cu minciuna, dar pur şi simplu acum nu mai este aşa, iar asta îmi dă speranţe. Oamenii aceştia au ieşit în stradă pentru nişte principii.

Vă simţiţi bine printre ei? 

Da, deşi nu îi cunosc, dar asta nu are importanţă.

Ce credeţi că se va întâmpla de acum? Aveţi vreo temere? 

Eu personal nu am nicio temere. E posibil să mai fie nişte reculuri, dar direcţia societăţii nu se mai schimbă. Politicienilor de azi le-a apus timpul. Acum trebuie să se schimbe, ceea ce e foarte greu pentru că, cine e îmbătrânit în rele aşa rămâne, plus că nu ştie la ce să se aştepte. Nimeni nu ştie, dar eu zic că ne îndreptăm spre bine. Necunoscutul naşte temeri, iar când mai ai şi de apărat nişte lucruri pe care le-ai obţinut nu chiar pe căi ortodoxe, e normal ca temerile să fie şi mai mari.

Dumneavoastră aţi făcut parte dintr-o construcţie de dreapta, însă Dreapta a dezamăgit. Oamenii nu au pus ştampila pe acele partide. 

Pe bună dreptate. Eu când m-am retras din Fundaţia Mişcarea Populară am făcut-o pentru că nu mi-a plăcut ce am văzut acolo, nu am putut participa la aşa ceva. Acum dacă ar trebui acum să votez pe cineva nu mă întrebaţi pe cine că nu ştiu.

Credeţi că ar trebui să apară altă opţiune pentru oamenii care au ieşit în stradă? Vă întreb asta fiindcă nici USR nu a câştigat simpatie. 

De unde? Mie nu mi-au fost simpatici cei din USR. Mi-au plăcut doar ideile lor.

Este corect ca strada să schimbe Guvernul? 

Eu sunt de acord că trebuie schimbat Guvernul, dar tot cu PSD, fiindcă ei au câştigat alegerile. Acesta este adevărul. Tocmai aceste manifestări de acum le vor arăta la viitorii demnitari, care vor fi ei, că nu mai pot să se joace, că nu mai este drum de manevră: lasă că merge şi aşa, ce-i dacă am minţit?, ce-i dacă nu mă ţin de cuvânt? Nu mai merge.

Aveţi speranţă că lucrurile se vor schimba în bine? 

Da. De-asta sunt aici. Dacă trebuie să rămânem în stradă, bucuros facem şi asta pentru nişte principii.

Notă: În perioada 1992-1994, Hildegard Săcărea a fost secretar executiv al PNL Bistriţa-Năsăud, dar a demisionat din PNL pentru că a fost “împotriva participării în alegeri fără celelalte partide democratice”, potrivit datelor postate pe site-ul urr.ro. În 2004, a fost membru în Grupul de Iniţiativă Bistriţa al URR şi a preluat funcţia de secretar trezorier al Organizaţiei Locale Bistriţa a Partidului Uniunea pentru Reconstrucţia României. În 2013, Fundaţia “Mişcarea Populară” a desemnat-o coordonatoare a filialei din Bistriţa, poziţie din care a demisionat la scurt timp.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

  • Doru

   Si ce e cu asta? Vrei neaparat sa te bagi in seama. Nimeni nu munceste pe gratis, mai ales in zilele astea. Pe munca prestata era normal sa fie platita, daca ar fi cerut prea mult sigur nu avea clienti. Pe mine ma revolta ce mici pot fi unii oameni si sper sa scapam de specimenele astea care au facut mult rau romaniei in ultimii 60 de ani.

   (0)
  • @Doru

   Daca esti protestant activ, ATUNCI IMI PARE RAU DE TINE!!!
   Tu stii ce ai spus?
   ESTI UN MARE IPOCRIT
   TE ASCUNZI IN SPATELE UNOR CUVINTE (de ex.. ce mici pot fi unii oameni!!!!) SI SPERI IN SCHIMBARE SUSTINAND ASEMENA PERSOANE

   (0)
 1. Marius Nicolae Pop

  In primul rand, doamnei prof. Hilde S, multa sanatate si putere de munca! In al doilea rand,as dori sa remarc, atitudinea civilizata, de normalitate pe care o observ vis-a-vis de „fenomenul proteste” , in antiteza cu ceea ce s-a intamplat in 2011-2012! Tot ceea ce traim in prezent este urmarea „laturilor” lasate in urma, de regimurile Iliescu+Basescu(F.S.N.),”binecuvantate” de cel de dinaintea lor! In concluzie, cum se spune, factorii care distrug orice dialog sau chiar fiinta umana, sunt: Politica fara principii, placerea fara angajament, bogatia fara munca, inteligenta fara caracter,afacerile fara morala ,stiinta fara umanitate… si rugaciunea fara milostenie(caritate) ! Din aceeasi fraza puteti deduce foarte usor , cum se poate ajunge sa fii un om adevarat… Cu respect,MNPop

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.