Actualitate

”Hora frăției”: Ziua Unirii, sărbătorită la Bistrița (FOTO-VIDEO)

În Piața Unirii din Bistrița, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a avut loc un ceremonial militar-religios pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române (Mica Unire).

https://www.facebook.com/TimpOnline/videos/507517492989279/

Ceremonia de Ziua Unirii a cuprins acordarea onorului militar, salutul Drapelului de luptă, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios, depunerea unei coroane de flori și defilarea gărzii de onoare.

Primarul Ovidiu Crețu a spus că ”alegerea liberă a Unirii ne oferă un model european de bune practici, un model de unitate națională obținută prin vot nu prin sabie, prin respectarea voinței majorității cetățenilor nu prin războaie”:

”Azi, frământările românilor de atunci s-au estompat, iar rezultatele împlinite ale Unirii par obiective normale. Azi credem că suntem educați, că școala ne-a învățat mai multe lucruri decât știau cei dinaintea noastră, ca urmare fiecare lucru îl răstălmăcim pe toate fețele ca să îl înțelegem și încercăm să dezbatem toate ipotezele. Oare căutând toate hibele și cusururile vom reuși să încurajăm progresul și succesul națiunii? Se pare că la momentul 1859 s-a înțeles că unitatea este mai importantă decât dezbaterea calităților și defectelor domnitorului Cuza, obiectivul general a subordonat toate imperfecțiunile care se puteau identifica.

Ne putem întreba azi, când România a ajuns să exercite președinția Consiliului UE: oare suntem în momentul în care trebuie să ne concentrăm pe obiectivul principal al țării sau ne putem permite să ne dezbatem cât mai eficient defectele? Putem să ne sprijinim unii pe alții sau ne concentrăm pe evidențierea defectelor celorlați? Cred că dacă reușim să înțelegem importanța momentului vom găsi și soluții pentru a ne baza unii pe alții, să ne completăm acolo unde interesul general o impune.

Avem oportunitatea să întărim credibilitatea societății noastre, să întărim proiectul nostru de țară. Am speranța că personalitățile actuale vor fi capabile să renunțe la culegerea individuală a roadelor dezbinării și se vor mobiliza să asigure succesul proiectului românesc european. România a trecut de-a lungul istoriei prin momente de dezbinare, dar și de înălțătoare unitate. Acum este o majoritate parlamentară, poate altă dată va fi alta, dar în orice situație subiectul este unul singur: România. Glorie înaintașilor care au făurit statul modern român, trăiască România Mare!” (discursul complet, în materialul video)

Ansamblurile ”Cununa de pe Someș” și Dor Românesc” au susținut un program de cântece patriotice.

La final, cei prezenți s-au prins în Hora Unirii: ”Hai să dăm mână cu mână / Cei cu inima română / Să-nvârtim hora frăției / Pe pământul României!”.

La eveniment au participat autorități locale, parlamentari, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată, reprezentanți ai partidelor politice, șefi de instituții.

Ziua de 24 ianuarie este sărbătoare legală, zi liberă nelucrătoare.

În 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar în acelaşi an la 24 ianuarie şi al Țării Româneşti, realizându-se astfel Unirea Principatelor Române. În 24 ianuarie 2018 se împlinesc 160 de ani de la Mica Unire, important eveniment istoric care a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional român unitar.

https://www.facebook.com/PALATUL.CULTURII.BISTRITA/posts/1969141789849147

Mesaje de Ziua Unirii

”24 ianuarie 1859 – Mica Unire sau primul pas spre făurirea României moderne! Un act de curaj și determinare al poporului nostru, care a dat lumii de veste că pe aceste meleaguri, despărțiți în mai multe provincii, este un singur suflet: poporul român! După îndelungi concesii și eforturi generate de Revoluția de la 1848, în 5 ianuarie 1859, colonelul Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei. Un om nou, fără sânge domnesc, dar dornic de progres și democrație! Apoi, după câteva săptămâni încordate în care poporul a înconjurat sala de ședințe, Adunarea Electivă a Țării Românești l-a ales în unanimitate domn al Țării Românești pe Alexandru Ioan Cuza. Astfel, a fost făcut primul pas spre ceea ce noi numim azi Țara Noastră: România! La mulți ani, români! La mulți ani, România!” – Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud

”Încheierea procesului de unificare a Principatelor Române a deschis începutul modernizării României. Într-o jumătate de secol, România a trecut printr-un proces de europenizare, a experimentat cu succes monarhia şi şi-a găsit un binemeritat loc în istoria europeană, iar la începutul secolului al XX-lea naţiunea română s-a afirmat din plin câştigând prestigiu internaţional. După unirea culturală şi economică s-a produs şi unirea politică a românilor, în urma acţiunii unor adevăraţi oameni de stat. Să ne bucurăm de această zi, să reflectăm la această zi şi să ne aducem mereu aminte că România e fiecare dintre noi şi toţi la un loc” – deputatul Robert Sighiartău, secretar general PNL.

”Ca popor, doar cunoscând și cinstind trecutul glorios al strămoșilor vom putea construi un viitor glorios pentru urmași: uniți, dându-ne „mână cu mână” în cuget și în fapte!” – deputat Doina Pană, vicepreședinte PSD

”Români, Unirea este îndeplinită. Naţionalitatea Română este întemeiată. Alesul vostru vă da astazi o singură Românie. Vă iubiţi Patria, veţi şti a o întări. Să trăiască România!”- Al. I. Cuza. La mulți ani, dragi români, la 160 de ani de la Unirea Principatelor Moldovei și Țării Românești!” – deputatul Ionuț Simionca, președinte PMP Bistrița-Năsăud

”24 ianuarie 1859, Ziua Unirii Principatelor Române, este ziua nașterii României moderne! Acum 160 de ani, cu sprijinul Franței, făceam primul mare pas, ca tânără națiune europeană. Unirea românilor în lupta pentru libertate și democrație europeană trebuie să continue prin implicarea fiecăruia dintre noi pentru binele comun! Uniți – declarație de angajament pentru România: 1. Europa este casa noastră. 2. Fără penali în funcții publice. 3. Lege egală pentru toți, fără privilegii. 4. Sisteme de educație și sănătate moderne. 5. Bunăstare economică pentru toți românii. 6. Autostrăzi care să lege toate provinciile istorice. 7. Sprijin pentru Republica Moldova” – Cristina Iurișniți, deputat USR

”Aniversăm 160 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, un eveniment cu urmări ireversibile în istoria noastră națională , deoarece el deschide calea modernizării și dezvoltării României noastre dragi. La 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza este proclamat domn al Principatelor Unite, iar marile puteri europene sunt puse în situația de a accepta acest lucru. Reformele de o importanță covârșitoare pe care domnitorul le va duce la îndeplinire, reforma agrară, reforma învățământului, reforma în administrație vor pune bazele unei Românii noi, moderne, pregătită să își construiască un viitor al său, independent, măreț. Să dăm și noi, azi, respectul cuvenit celor care și-au închinat viața luptei pentru idealurile naționale, înfăptuind Mica Unire și care au deschis astfel drumul către România Mare” – Cristian Niculae, viceprimarul Bistriței

“160 de ani de istorie. 160 de ani de la primul act istoric major în devenirea statului unitar și suveran român actual: Unirea Principatelor Române, de la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, domn al Moldovei și Țării Românești. Faptul că astăzi marcăm Ziua Principatelor Unite atât în România, cât și la Bruxelles, în calitate de stat care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene și ne asumăm cu onoare responsabilitățile, este un motiv de mândrie și o confirmare a faptului că poporul român a avut întotdeauna puterea și înțelepciunea să aleagă calea dreaptă. Să reflectăm la semnificaţia acestei zile în care înțelegem că România suntem fiecare dintre noi, România depinde de fiecare dintre noi! Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română! La mulți ani, români!” – prefectul Ovidiu Frenț.

22 comentarii

 • Prefectul județului trebuia să țină un discurs , dar probabil că Guvernul nu are de transmis mesaje cetățenilor români cu astfel de ocazii . În schimb a ținut un discurs incolor inodor și insipid ( dar mult prea lung ) adormitul de primar Crețu , proaspăt revenit de pe pârtiile din Austria . La Bistrița în sezonul ăsta probabil că nu mai schiem .

 • Hai să dăm mână cu mână,
  Dragnea să nu mai rămână!
  Vin’ la Vâlcov cu grăbire
  Să-l secăm dintr-o sorbire!
  *
  Eu ți-s frate, tu mi-ești frate
  Și-același jandarm ne bate –
  Jandarmi, nu triburi mongole,
  Bat români ca pe fasole.
  *
  Ciuma roșie să piară!
  Piară dușmănia-n țară!
  Între noi sa nu mai fie
  Decât flori și omenie!
  (Text adaptat)

 • Aiurea și cu paradele astea de fațadă, fără fond, doar pentru ca să fim văzuți, să bifăm, să bem un spriț.
  NU s-a gătat bine un an de sărbători , cu alte manifestări leșinate, apoi revelionul (bașca balul moșilor, care n-au auzit încă de Ceaușescu, că a căzut) și venim cu același film, să mai ieșim la aer că, de bugetari fiind, leafa merge, timpul trece, ne permitem.
  Cred că mulți nici nu știau despre ce-i vorba, credeau că-i tot centenarul, cum auzeam zicând un vechi membru PSD (cred că de prin 1970)
  Hai Halowin, că te-așteptăm.

 • penibilitati, niste fatarnici, vai si amar, pana si ceilalti fac hora, ioi
  fete caraghioase care se gandesc la orice altceva

 • Domnul primar a dovedit că știe despre faptul că nimeni nu agreează majoritatea aflată la putere (din care face parte și el) și aproape în genunchi s-a rugat pentru iertarea păcatelor acestora spre reunirea întregului popor, să ieșim din dezbinarea produsă de către ei înșiși, ținând cont de deviza: ”Dezbină și stăpânește”. Dacă nu uităm de adevărul istoriei acestui popor și al celorlalte din Europa, și nu numai, ar fi putut aminti că Mica Unire n-ar fi devenit realitate fără intervenția marilor puteri, în special a Franței, precum și Marea Unire care a fost realizată tot prin voința marilor puteri, deoarece această decizie convenea intereselor acestor puteri, să nu aibă state puternice capabile să li se opună. La sfârșitul celei de-a doua conflagrații mondiale scenariul s-a mai repetat. Tot datorită intervenției marilor puteri va avea loc și reunirea poporului în urma căderii forțelor care au dezbinat acest neam, dar de această dată ele sunt reunite de UE. Istoria se repetă, deviza rămâne aceeași din totdeauna, regizorii rămân tor marile puteri. Să dea Dumnezeu să asistăm cât mai repede la această piesă de teatru. Trăiască UNIREA forțelor BINELUI!!

 • Cormoranii în România fac baie în piscină!
  Bravo!
  Bistrițiologii de rang înalt joacă hora uimirii!
  Bravo!
  Să nu negaționalizăm importanța dansului în holocaust!
  Bravo!

 • In 2012, primarul Cretu a mutat in Piata Unirii bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean, fara sa stie ca numele pietei se trage de la Marea Unire din 1918 si nu are nimic in comun cu „Mica Unire”. Dar, dupa mintea lui Cretu, Unire sa fie, nu conteaza daca-i Mare sau Mica. Iata ce a spus atunci primarul Cretu: ”Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a comandat şi plătit această statuie. Statuia a fost amplasată în faţa Inspectoratului mai mult timp, pentru că Alexandru Ioan Cuza a pus bazele Poliţiei modern în România. Am adus-o în Piaţa Unirii nu cu referire la Unirea Principatelor Române, ci la Marea Unire. Aici, reprezentanţii Bistriţei la Unirea din 1 decembrie 1918 au primit credenţialul, adică mesajul de unire cu ţara”. Cretu nu stie ca nu Cuza, ci Mihai Vitezul, este precursorul Marii Uniri , fiindca la 1600 el a faurit Unirea celor trei tari si s-a proclamat domn al Munteniei, Ardealului si a toata tara Moldovei. Dar, nici in Anul Centenarului nu s-a corectat aceasta ineptie, desi, la inceputul anului 2018, Primăria Bistrița a demarat concursul de soluții pentru realizarea unui grup statuar în Piața Unirii, prin care să fie celebrat Centenarul Marii Uniri. Desi n-au facut nimic, in acest sens, atat primarul Cretu cat si prefectul Frent, au fost decorati cu medalia Centenarului Marii Uniri conferita de asociatia Cultul Eroilor “Regina Maria”. Nici macar nu au schimbat numele Bulevardului Republicii cu acela de Regina Maria, asa cum se numea in perioada interbelica. Cel putin ar putea sa vada ca pe Medalia Centenarului Marii Uniri se afla efigiile lui Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza si Regele Ferdinand. Asta ar putea sa fie o sursa de inspiratie pentru un Monument al Unirii in forma de obelisc placat cu marmura inalt de 1918 cm, pe care sa fie montate efigiile in bronz ale celor trei domnitori. Statuial lui Cuza trebuie sa fie mutata inapoi la IJP, fiindca ei au comandat şi plătit această statuie , asa cum CJ a comandat si platit statuia lui Petru Rares din fata Prefecturii , pe care Radu Moldovan si-a scris numele ca sa nu i-o fure Cretu si s- o duca in fata primariei.

 • Hora bugetarilor cu salarii mari… cuza nu are ce cauta in piata unirii intr-un oras din ardeal. In piata trebuie sa fie bustul altei personalitati din judet care a fost direct implicat in unirea de la 1918… restul e vrajeala bolsevica

 • Hai să dăm mână cu mână
  Cei cu patru mii pe lună
  Cei cu două să muncească
  Cei co mie să robească

  Bugetarii să-n florească
  În toată ţara Românească
  Voucere ei să primească
  În staţiuni să chefuiască

  Unde-i unu nu-i putere
  La dansatu pe manele
  Unde-s opt puterea creşte
  Hai in horă te-nvârteşte

  Amândoi avem un nume
  Doar ce-i opt salarii bune
  Tu boier şi eu iobag
  Cred că-n ţară eu mi-o bag

  Ca să vadă sfântul soare
  Românii peste hotare
  Să rămâneţi voi aici
  Cu şmecheraşii de mitici
  (Text readaptat)

 • sa fii ministrul sanatatii si sa te operezi in austria!!!!
  sa fii primar sa faci partie si sa mergi sa schiezi in austria!!!!
  sa-ti faci casa si sa dormi peste drum la motel!!!
  CUM POATE UN OM DIN ASTA SA DOARMA LINISTIT CAND STIE CA A IROSIT ATATIA BANI DIN IMPOZITELE PLATITE DE BISTRITENI SI ACUM SA IASA SA DANSEZE CA SI CUM NU AR FI FACUT NIMIC?
  AAAA…. E politician in ROMANIA UNITA!!!!

  • Eu de exemplu cand merg sa platesc impozite la Primaria Bistrita ma rog sa-i folosesca cat mai bine altfel altfel….pesta porcina sa…..ciuma……..apa……focul……..ei……..dea…… comentariu editat

  • vand aplicatie antistres!
   aplicatie pe android gratis, detecteaza politrucii, le acopera fata si apare un beeep lung cat vorbesc pentru a ne face ziua mai buna
   identic cu cel al CNAului

 • Am speranța că PERSONALITATILE ACTUALE vor fi capabile să renunțe la CULEGEREA INDIVIDULA a roadelor dezbinării și se vor mobiliza …
  DUPA CE V-ATI DAT PENSII SPECIALE SI ATI CULES RODELE ACUM VRETI Sa VA FACETI CA MUNCITI si pentru noi? (cica personalitati….LA DANCILA s-a referit sigur!)

 • Cretu a vorbit ca si Daia. Adica n-a zis nimic. Cica „Am speranța că personalitățile actuale”… Care personalitati? Cretu, Avram, Niculae? Meri ma.

 • AVETI GRIJA DUPA CEI ASCULTATI SA MERGETI LA BAIE SA DEBUSATI TOT IN VECEU …ACOLO UNDE LE E LOCU!!! (l-am auzit pe DAIA care „a mers la europa” cu OAIA adica DANCILA)

 • Ciumă roșie ori neagră,
  Struțul a făcut podagră
  De nu poate să schieze:
  – Cine o să-l împăieze?!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.