Mănăstirea Rebra-Parva a fost atestată documentar încă din secolul al XV-lea, dar primele înscrisuri care vorbesc despre străvechiul lăcaş de rugăciune datează din anul 1755.
Potrivit specialiştilor însă, mănăstirea a existat cu siguranţă înainte de anul 1700. În 1782 când au fost desfiinţate toate ordinele călugăreşti din Transilvania, catolice sau ortodoxe, călugării au fost alungaţi, dar bisericuţa a rămas intactă. De atunci, mănăstirea a mai fost locuită temporar de călugari până la 1822, când biserica din lemn a fost demontată şi mutată mai întâi în cimitirul vechi, iar de acolo, la scurt timp, pe locul unde se află în prezent şi biserica parohială.
În urmă cu un secol, aici se mai puteau vedea urmele unei mănăstiri vechi. În amintirea acesteia, au fost plantaţi brazi şi a fost amplasată o troiţă. Numele i-a rămas peste timp „La mănăstire”.
Mănăstirea Rebra-Parva a fost reînfiinţată în anul 1993 de călugări originari din zonă, dar veniţi de la Mănăstirea Turnu din judeţul Vâlcea. Ei au instituit ca mod de viaţă pravila practicată la Mănăstirea Frăsinei din judeţul Vâlcea unde se copiază modelul Muntelui Athos. Cu acest lucru a fost de acord şi Consiliul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului care a aprobat atunci existenţa legală şi canonică a schitului. Mănăstirea Rebra-Parva a devenit loc de pelerinaj, mai ales după ce, imediat după ce a fost construită, în anii 90, o puternică alunecare de teren a distrus o parte din clădirile aşezământului religios.
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, prin Centrul de pelerinaje „Renaşterea”, a organizat, de praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel un pelerinaj la hramul hramul Mânăstirii Parva.
Rebra si Parva sunt doua localitati diferite din judetul nostru; prin urmare, manastirea nu poate sa fie numita Manastirea Rebra-Parva, dupa cum nici bistritenii nu sunt locuitori ai Bistritei si Crainimatului sau ai Bistritei si ai Saratelului, in acelasi timp. Vechiul lacas a fost mutat la Parva unde nu exista biserica parohiala. De la Primaria Rebra au fost eliberate in 1993 documentele de construire a manastirii actuale, pe locul numit de sute de ani „La Manastire”. Ca unul care am copilarit la Parva consider ca ar fi mult mai corect daca Manastirea cu hramul Sfintilor Apoastoli Petru si Pavel ar fi localizata in toate inscrisurile la REBRA.
Iniţial, mănăstirea s-a numit Parva, dar îmi amintesc foarte bine că, la vremea când s-a ridicat, a existat o dispută între cele două comune vecine. În final, i-au dat ambele nume fiindcă se află pe teritoriul comunei Rebra şi l-au păstrat şi pe cel iniţial.