(FOTO) De Izvorul Tămăduirii, praznic în prima vineri după Paști închinat Maicii Domnului (3 mai anul acesta), Mănăstirea Salva și-a serbat hramul. Biserica nouă a așezământului monahal, sfințită acum șase ani, poartă acest hram.
Sute de credincioși din Țara Năsăudului, dar și din alte zone ale județului Bistrița-Năsăud, mulți îmbrăcați în straie populare, alături de autorități locale și județene, au luat parte la Sfânta Liturghie, săvârșită de IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu un numeros sobor de preoți, pe o scenă special amenajată în curtea lăcașului de cult, informează Radio Renașterea.
Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, arhim. Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul Năsăudului, pr. Ioan Dâmbu, directorul Seminarului Teologic din Cluj-Napoca, pr. lect. Liviu Vidican-Manci, duhovnicul mănăstirii, protos. Mihail Nagy, alături de alți preoți din împrejurimi. După citirea pericopei evanghelice, IPSMitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat ”Maica Domnului revarsă asupra lumii mare milă”.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Ionuț Chira, pedagog al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Răspunsurile liturghice au fost date de corul maicilor, împreună cu Grupul Psaltic „Kyrios” de la Brașov, dirijat de Ioan Ion. De asemenea, corul bisericii din Salva a interpretat mai multe pricesne pascale.
Mănăstirea Salva a fost ctitorită în 1994 cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu Anania, la dorinţa credincioşilor din comuna Salva şi a preotului paroh. La început a fost ridicată o biserică mică, pentru oficierea sfintelor slujbe, care a primit hramul „Sfântului Ioan Botezătorul”. Finalizată în scurt timp cu ajutorul financiar al credincioşilor din comună, biserica s-a dovedit neîncăpătoare, astfel că în 10 mai 1994 IPS Bartolomeu a sfinţit piatra de temelie pentru biserica mare cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, sfinţită în 2013 în prezenţa preşedintelui României, Traian Băsescu.
Odată cu proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Martiri Năsăudeni, biserica a primit cel de-al doilea hram, întrucât mănăstirea este aşezată în apropierea locului unde ei au fost martirizaţi. Mănăstirea are aşadar trei hramuri: „Izvorul Tămăduirii”, sărbătorit în vinerea de după Paşti, „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, celebrat de Sânziene, pe 24 iunie, precum şi „Sfinţii Martiri Năsăudeni – Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu”, în 12 noiembrie. Acest din urmă hram a fost atribuit întrucât aşezământul este situat în apropierea locului unde aceştia au fost martirizaţi.
La Mănăstirea Salva vieţuiesc 20 de maici, conduse de maica stareță, stavrofora Emanuela Moisa. Pe lângă programul duhovnicesc de rugăciune, călugăriţele desfășoară activităţi administrative și se îndeletnicesc cu confecţionarea de veşminte preoţeşti și pictarea icoanelor, având atelier de pictură, precum și cabinet stomatologic.
Ortodoxia sărbătoreşte vineri Izvorul Tămăduirii sau de viaţă dătător, praznic închinat Maicii Domnului, la care preoţii împart Aghiasma Mică. Conform legendei, Maica Domnului i-a arătat împăratului Leon cel Mare un izvor cu apă vindecătoare. Este un praznic al Maicii Domnului şi o zi de sărbătoare care datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. În biserici şi mănăstiri, după Sfânta Liturghie, se săvârşeşte în această zi sfinţirea apei, dar şi la fântâni şi izvoare, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate. Credincioşii care participă la Sfânta Liturghie iau aghiasmă, numită Aghiasma Mică, pe care o folosesc la stropirea caselor, grădinilor şi ogoarelor.
Foto: www.dumitrucobzaru.ro
Adaugă comentariu