Social

Iarnă în toată regula în Bistriţa-Năsăud. Vine gerul. Măsurile luate de CJSU

ACTUALIZARE Având în vedere prognoza meteorologică pentru perioada 5-9 ianuarie, prefectul Ovidiu Frenţ a convocat o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistrița-Năsăud. Ședința a avut ca scop asigurarea măsurilor care se impun pe perioada în care se vor înregistra temperaturi foarte scăzute și a fenomenelor periculoase asociate, conform atenţionărilor meteorologice. ”Temele principale supuse atenției au fost: starea drumurilor din judeţ, capabilitățile care operează, situația stocurilor de materiale antiderapante şi asigurarea circulaţiei în condiţii de siguranţă; asigurarea utilităţilor (apă, energie electrică, gaz) către populaţie şi agenţi economici; identificarea persoanelor fără adăpost şi asigurarea cazării temporare a acestora”, informează Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

 

Comunicatul CJSU

”Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud s-a reunit astăzi, 5 ianuarie a.c., la sediul Instituţiei Prefectului, cu participarea tuturor membrilor permanenţi, pentru analiza situaţiei operative de la nivelul judeţului şi adoptarea unui set de măsuri ce se impun în această perioadă caracterizată prin temperaturi extreme şi fenomene meteo periculoase care derivă din acestea.

Din punctul de vedere al asigurării condiţiilor de trafic pe drumurile naţionale şi judeţene din Bistriţa-Năsăud, echipaje de deszăpezire acţionează cu toate utilajele din dotare, iar pentru asigurarea stocurilor de material antiderapant au fost luate de măsuri de aprovizionare, astfel încât activitatea echipajelor de deszăpezire să poate fi desfăşurată la capacitate maximă. Mai mult, în această perioadă, în Pasul Tihuţa, echipaje ale Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean execută misiuni de fluidizare a traficului rutier şi alte misiuni specifice, în trei schimburi.

Pentru prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost şi a celor din spaţii neîncălzite, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat un plan de măsuri care presupune angrenarea personalului din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, Serviciului de Ambulanță al Județului Bistriţa-Năsăud, UPU/CPU-urilor din cadrul spitalelor de pe raza județului Bistriţa-Năsăud, Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Bistriţa” al județului Bistriţa-Năsăud, Inspectoratului de Poliție Județean Bistriţa-Năsăud, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud, Polițiilor Locale de pe raza județului Bistriţa-Năsăud şi Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă în acţiuni de patrulare, identificare, preluare și transportul persoanelor fără adăpost în spațiile special amenajate de autoritățile publice locale.

De asemenea, au fost luate măsuri pentru asigurarea, pe timpul sezonului rece, cu temperaturi ce pot ajunge până în apropierea valorii de – 20 grade Celsius, a furnizării de apă curentă, energie electrică şi gaz şi pregătirea echipajelor de intervenție în cazul aparițiilor unor disfuncționalități, pe domenii de activitate. Cursurile de apă din judeţ sunt monitorizate în permanență de către personal SGA Bistriţa-Năsăud şi autoritățile publice locale, iar dacă situația o va impune, echipajul pirotehnic din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa este pregătit să intervină pentru distrugerea zăpoarelor care pot produce inundații.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud monitorizează în permanență, prin dispeceratul integrat ISU – SAJ, dar şi cu ajutorul autorităților publice locale, situația operativă din judeţul nostru şi este pregătit să aloce resursele necesare sprijinirii populației”.

Se circulă în condiții de iarnă. Care este stratul de zăpadă

După ninsorile abundente care au căzut în noaptea de miercuri spre joi, stratul de zăpadă măsoară 45 de centimetri în Bistriţa-Năsăud la Anieş şi 37 de centimetri la Piatra Fântânele în Pasul Tihuţa. Cel mai mult a nins la Sîngeorz-Băi, unde au căzut 14 litri/mp în 24 de ore, anunţă Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud. Hidrologii susţin că şi la Bistriţa zăpada are 15 centimetri.

Prin tot judeţul se circulă aşadar în condiţii de iarnă, cel mai dificil fiind pe DN 17 în Pasul Tihuţa unde vântul viscoleşte zăpada. Alexandru Slavita, şeful Secţiei Bistriţa a Drumurilor Naţionale, spune că de miercuri seara până joi dimineaţa s-au împrăştiat peste 222 de tone de sare pe DN 17 la Tihuţa.

Întrucât nu există nisip deloc în dotarea Drumurilor Naţionale, sarea e singurul antiderapant care poate fi împrăştiat şi care are efect doar până la minus 7 grade. Cum de la noapte vine gerul, drumarii se vor strădui joi să cureţe tot drumul în zona de munte.

Conform CNAIR, pe drumurile naţionale din judeţ (DN 17, DN 17 C, DN 17 D şi DN 15 A) s-a intervenit în cursul nopţii cu 37 de utilaje de deszăpezire şi 171 de tone de material antiderapant.

În această perioadă este suplimentat numărul echipajelor de poliție rutieră care vor acționa în permanență pe drumurile din județ, în zonele sensibile, pentru prevenirea evenimentelor rutiere și verificarea tronsoanelor de drum.

Având în vedere prognoza meteo, pentru prevenirea evenimentelor rutiere pe fondul condiţiilor de drum, poliţiştii rutieri sunt prezenţi în trafic pentru a  efectua verificări la autovehicule cu privire la echiparea pentru iarnă, anunță IPJ BN.

Serviciul Rutier recomandă conducătorilor de autovehicule să conducă deosebit de prudent, cu viteza adaptată continuu particularităţilor meteo, de drum şi trafic.

Începând de vineri, 6 ianuarie, şi până la începutul săptămânii viitoare, în cea mai mare parte a ţării vremea va fi geroasă atât noaptea, cât şi ziua, iar temperaturile minime se vor situa frecvent între -25 şi -15 grade.

Conform meteorologilor, în Transilvania pe 6 şi 7 ianuarie vremea va deveni geroasă, cu temperaturi situate, în medie, în jurul valorii de -10 grade. Valorile nocturne vor scădea accentuat până în dimineaţa zilei de 7 ianuarie, când se vor înregistra medii termice de aproximativ – 22 de grade.

Foto: Facebook

5 comentarii

  • io cred ca-i iarna. dau astia niste comunicate……..de te doare capul. cica….ninge , frig , viscol……!! pai cind sa fie toate astea ??? vara in iulie ???specialistii lu peste prajit

  • Sa treacă zăpada. La primăvară o sa fie inundații și tot așa. …. dar nu se pune parazăpezi și nu se repara digurile . Dar dam avertizări. Tb și astea dar oare când facem și noi ceva ?

  • Iarna nu-i ca vara ( zicală de pe vremea lui Gerula, parcă ). Adică anotimpul friguros nu-i altceva decât un pocinog care surprinde mereu pe diriguitorii noștri obișnuiți să-și expună slănurile pe plajele din Tenerife sau Cote d’ Azur.
    Oameni buni, aveți habar că în locuri unde există infinit mai multe drumuri, mii de km de autostrăzi , se poate circula oricând fără probleme?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.