Actualitate Recomandări

Iepuri cu titluri de campioni europeni şi găini de rasă, într-o expoziţie la Bistriţa

(FOTO) Peste 150 de iepuri de rasă, 70 de găini şi 40 de porumbei pot fi admiraţi până duminică în cortul amplasat în faţa Sălii Polivalente din Bistriţa în cadrul celei de-a saşea expoziţii de păsări şi animale mici, organizată de Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici din Bistriţa-Năsăud. Organizaţia, care are membri din nouă judeţe, ocupă locul întâi la nivel naţional dintre cele 60 de asociaţii existente la secţiunea iepuri, poziţie de lider pe care şi-a păstrat-o în ultimii trei ani.

„Asociaţia noastră a fost înfiinţată în urmă cu 15 ani de domnul Cornel Hetrea căruia îi mulţumesc. În ultimii şase ani, ne-am chinuit şi am organizat o expoziţie frumoasă pentru toţi iubitorii de animale mici şi de păsări. Avem în expoziţie exemplare a doi crescători de găini care au participat de curând la o expoziţie internaţională în Belgia şi care au obţinut rezultate foarte bune. La iepuri, acum doi ani, am fost doi crescători din Bistriţa, eu şi încă un coleg, la Campionatele Europene de la Metz, iar dintre toţi românii, am obţinut cel mai bun punctaj pe colecţie de patru iepuri. Anul viitor vom merge în Danemarca la campionatele europene. Pe ţară stăm foarte bine. Anul trecut am avut 12 campioni naţionali la tot atâtea rase din 24 de la nivel naţional. Deci jumătate din titlurile de campioni naţionali i-a luat Bistriţa”, a declarat Horaţiu Boţan, preşedintele organizaţiei.

Faţă de expoziţia precedentă sunt mai multe exemplare de iepuri din rase mici.

 

„Avem rasa Neozeelandez (iepurele alb de talie mijlocie -n.r.) de foarte bună calitate. Chiar dominăm pe plan naţional la această rasă. Avem Uriaşul Gri, Uriaşul Pestriţ, Uriaşul Galben, Uriaş de Transilvania, o rasă românească omologată la nivel european. În 20 şi ceva de ani, am reuşit să omologăm doar trei rase, noi, românii, dar e un lucru bun pentru ţara noastră”, a mai adăugat Boţan.

În cursul zilei de joi, patru arbitri din ţară au jurizat exemplarele expuse şi au acordat punctaje mari.

Întrebat cât costă un iepure de rasă, Horaţiu Boţan a spus că de la 50 de lei un pui până la 100 de euro.

„Noi suntem puţin în urma vest.europenilor, ei ţin animale pentru frumuseţe, noi îmbinăm utilul cu plăcutul şi le şi sacrificăm. Pentru sacrificare cele mai bune exemplare sunt din rasele mijlocii. Dacă vrem iepuri pentru frumuseţe, cele mai bune sunt rasele mari şi cele pitice. Rasele pitice se pretează însă şi la bloc. Îi putem ţine într-un acvariu, le facem curăţenie de două trei ori pe săptămână”, a adăugat el.

Un lucru mai puţin cunoscut în România este şi acela că iepurii pot fi domesticiţi. „Sunt concursuri în Germania cu obstacole, la noi încă nu au ajuns, dar sperăm că vom avea şi noi în viitor”, a spus el.

Expoziţia poate fi vizitată vineri, sâmbătă şi duminică la ora 15.00. Tot duminică va fi şi un târg cu vânzare în faţa cortului, dar şi dintre exemplarele din interior. Biletul de intrare costă trei lei, iar pentru copii până la 7 ani este gratuit, dar e recomandabil să fie însoţiţi de părinţi.

 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.