(FOTO) O fotografie făcută în Parcul Naţional Munţii Rodnei a fost considerată de Facebook drept o imagine care conţine scene de violenţă explicită şi a fost blurată. Fotografia cu o marmotă decapitată cel mai probabil de câini a fost postată de biologul Claudiu Iuşan de la Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei care a dorit, în felul acesta, să atragă atenţia asupra faptului că turiştii nu ar trebui să ia cu ei în drumeţii câini sau pisici de companie fiindcă acestea reprezintă un real pericol pentru faună.
„Aşa NU! Accesul cu câini și pisici de companie pe traseele turistice din Parcul Național Munții Rodnei este interzis! De ce? O serie de specii de faună au de suferit, așa cum sunt marmotele ucise de câini, șoareci rari și protejați uciși de câini și pisici, iezi de capre negre uciși de câini etc. O zonă extrem de vulnerabilă este Lacul Iezer unde multe specii sunt amenințate de aceste animale domestice”, a scris pe Facebook biologul Claudiu Iuşan de la Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei.
Tot el a atras atenţia că tăierea jneapănului și crearea vetrelor de foc în Parcul Național Munții Munții Rodnei sunt interzise întrucât jneapănul impiedică formarea avalanşelor pe timp de iarnă şi salvează pădurile de sub el de la distrugerea provocată de avalanşe şi de pietre.
De altfel şi directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, Doina Jauca, a atras atenţia de mai multe ori legat de pericolul păşunatului în zona rezervaţiei ştiinţifice:”Se fac stâne şi în locuri nepermise, se fac presiuni asupra administraţiei parcului că vrem saivane şi drumuri, drumuri, drumuri. Se tot spune că nu îi lăsăm să păşuneze. Sunt 109 stâne (în 2014 – n.r.), toată lumea poate să meargă la păşunat, nu însă în zona de rezervaţie ştiinţifică. Venind bani de la APIA, vor să construiască stâne, să fie eligibili pentru primirea acestor bani europeni. Lăsând o stână, creezi un precedent şi stânele din anii 1950-1960 s-ar reinstala în rezervaţia ştiinţifică. Am întrebat şi la nivel naţional: ce primează, rezervaţia ştiinţifică sau dreptul de a păşuna? Nici la momentul actual la ministere nu s-a făcut ordine ca să ştim că e voie sau nu să îi lăsăm. Încă se discută. Urmează ca la nivel de minister să se reglementeze. Dacă îi lăsăm să păşuneze, atunci scoatem statutul de rezervaţie ştiinţifică, n-ai cum să faci cercetare şi studii în aceste condiţii. Se insistă cu stâne model, saivane şi drumuri în rezervaţie. În Parcul Naţional nu este voie să vânezi, să administrezi hrană la vânat, să pescuieşti. Am tot propus ca aceste fonduri de vânătoare să fie oprite până la limita parcului. Se întâlnesc cazuri de braconaj la pescuit, nadă pusă la urs la limita parcului, ca să atragă animalul să poată fi împuşcat. Fără Jandarmerie, Poliţie, ITRSV şi ISU nu ai cum să gestionezi astfel de situaţii”. Mai multe despre acest subiect, Timp Online a scris AICI.
Potrivit unor documente date publicităţii de Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei, în permetrul parcului au fost identificate 44 de specii de mamifere, majoritatea protejate. Unele sunt chiar vulnerabile şi ameninţate, fiind trecute pe aşa numita „Listă roşie” a parcului.
În anul 1973, adică acum patru decenii, au fost aduse din Alpii francezi un număr de 12 marmote care au fost eliberate în Pietrosul Mare „pentru a completa o nişă ecologică în acest ecosistem”. Întrucât, de atunci, nu s-a făcut nicio evaluare a efectivelor, e greu de spus câte marmote sunt acum în Parcul Naţional Munţii Rodnei. Din observaţiile de pe teren se ştie însă că s-au extins şi pot fi întâlnite acum şi Inău, Corogniş, Gărgălău. Administraţia PNMR vrea ca, în viitorul apropiat, să inventarieze numărul coloniilor de marmote şi poate chiar al indivizilor care fac parte din ele, aşa cum se procedează şi în cazul caprei negre. Mai multe despre acest subiect aţi putut citi AICI.
Civilizatie de doi bani tipic romaneasca.
m-am uitat printre cele 44 de specii protejate…OMUL NU E NICAIERI….
Porcus turisticus si cainele de companie. Cel dintai este biped dar cu multe lacune .
Sunteti siguri ca marmota a fost ucisa de un animal de companie si nu de vreun jder, nevastuica, râs, pasare de prada, etc? Faza cu iezii de capre negre ucise de caini de companie mi se pare putin ridicola. Doar cine n-a avut niciodata un caine poate sutine asa ceva. Sau poate o fi avut vreun pitbull sau vreo alta rasa agresiva. Alta e treaba cu cainii ciobanilor sau cainii vagabonzi, desi ma indoiesc ca astia din urma sunt in numar mare pe acolo. Nu vreau sa fiu inteles gresit. Nu sustin vizitarea Parcul insotiti de animale de companie, dar nici sa facem afirmatii dupa ureche, ucigasul putea sa fie orice animal cu 2 sau patru picioare, eventual cu aripi (apropo, nu sustin ca ma pricep, dar am vazut intr-un documentar ca nevastuicile ucid enorm de mult, beau putin sange, eventual mananca creierul si trec in cautarea unei noi victime). Si ar mai fi ceva. Am inteles ca Parcul are rangeri. Pai astia ce pazesc, in afara de numaratul caprelor negre? Un fum de la un foc se vede de departe, o stana nu e facuta pentru 1 zi. Nici traseele turistice, desi unele foarte lungi, nu sunt atat de numeroase incat sa nu poate fi patrulate macar niste portiuni strategice. Inteleg ca Parcul e foarte mare si rangerii probabil mult prea putini. Dar rangerii astia care sunt, isi fac treaba? Aplica si niste sanctiuni ? Cate cazuri de nerespectare a regulilor Parcului au fost sanctionate? Fie si cu avertisment. Nu stiu daca au in atributii si sanctiuni pentru nerespectarea regulilor Parcului, dar ma gandesc ca daca eventual nu au, pot apela la organe abilitate. Fara suparare, dar in tara asta plina de pet-uri aruncate peste tot, regulile nu se respecta daca nu sunt aplicate sanctiuni. Astia suntem si degeaba ii facem prosti si necivilizati pe toti ceilalti in afara de noi insine. Acolo unde nu e civilizatie, cea mai eficienta educatie e cea cu bâta (pedeapsa), din pacate.
Am vazut in parc caine Akita Inu care a atacat o capra neagra cu ied si persoane iesite la plimbare pe creasta cu caini pe ccare nu ii puteau controla la aparitia animalelor salbatice. Afi fi surprins cati caini sunt abandonati in padure la limita cu parcul national.. Am vazut zeci
De ce nu se instalează la intrarea în parcul național un panou pe care să scrie mare și clar „Accesul cu animale de companie este interzis!”, însoțit de informații despre amenda corespunzătoare?
Ca peste tot în România, lipsesc mereu informările clare despre reguli, precum și aplicarea lor.
Dacă nu pricepi că un câine, de orice fel, nu are ce căuta într-o zonă cu faună protejată, atunci n-ai ce căuta nici tu pe munte.