Actualitate

Imobilele 7-24 din centrul istoric vor fi reabilitate cu 8,7 mil. euro

Consiliul Local Bistrița aprobă în ședința din 26 februarie proiectul ”Regenerarea urbană a imobilelor din centrul istoric”, admis spre finanțare cu bani europeni prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 și pentru care urmează să se semneze contractul.

Se urmărește creșterea atractivității zonei istorice prin intervenții de reabilitare a fațadelor exterioare perimetrale și a șarpantelor clădirilor.

Zona pilot de acțiune este frontul nordic al Pieței Centrale, de la Pasajul II până la Pasajul Spiru Haret, respectiv imobilele nr. 7-24. Obiectivul specific constă în reabilitarea anvelopelor clădirilor situate în centrul istoric al municipiului Bistrita, respectiv reactivarea frontului nord vestic al Pieţei Centrale, din care face parte şi Ansamblul Sugălete, și introducerea acestuia într-un circuit cultural-turistic și arhitectural.

Se vor face următoarele categorii de lucrări: a) consolidare, reparare/refacere a zidăriilor/pereţilor exteriori; b) reparare/refacere a finisajelor exterioare, precum tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje; c) consolidare şi/sau reparare/refacere a sistemului de acoperire; d) înlocuire, reparare/refacere a tâmplăriei exterioare şi a elementelor exterioare funcţionale, precum balcoane, logii, bovindouri, aticuri, cornişe; e) eparare/refacere a elementelor de plastică arhitecturală, precum brâuri, ancadramente, bosaje, profiluri; f) demontare a instalaţiilor şi echipamentelor montate aparent pe faţade/acoperiş, precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de intervenţie. Se pot executa, după caz, şi lucrări de intervenţie justificate din punct de vedere tehnic prin proiect, precum: g) lucrări de reparare/refacere a trotuarului de protecţie al clădirii; h) lucrări de eliminare a igrasiei, precum şi de izolare a rosturilor; i) alte lucrări de această natură, după caz.

Municipalitatea poate asigura contribuția proprietarilor persoane juridice de drept privat care deţin spațiile cu altă destinație decât cea de locuință în clădirile vizate de proiect, și a contribuției persoanelor fizice care deţin in proprietate spații cu altă destinație decât cea de locuință. În cadrul imobilelor propuse spre finanțare s-a identificat un număr de 11 proprietari persoane juridice, respectiv un număr de 12 proprietari persoane fizice care dețin în proprietate spații cu altă destinație decât cea de locuință.

Valoarea totală a proiectului este de 43.383.011,96 lei inclusiv TVA (circa 8,7 milioane euro), din care valoare eligibilă este de 21.381.308,16 lei, iar valoarea neeligibilă este de 22.001.703,80 lei. Contribuția municipalității este de 22.429.330,01 lei, din care cheltuielile neeligibile ale proiectului sunt în valoare de 22.001.703,80 lei, iar contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului în cuantum de 427.626,21 lei.

Valorile neeligibile cuprind cheltuielile cu constructii și instalații (contribuția proprietarilor persoane juridice de drept privat care deţin spațiile cu altă destinație decât cea de locuință în clădirile vizate de proiect, și a contribuției persoanelor fizice care deţin in proprietate spații cu altă destinație decât cea de locuință – 13.403.820,74 lei), marja de buget – 1.322.964,82 lei, rezerva de implementare pentru ajustarea de preţ – 3.337.441,55 lei, diverse și neprevăzute – 3.937.476,69 lei.

12 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.