Consiliul Local Bistrița aprobă în ședința din 26 februarie proiectul ”Regenerarea urbană a imobilelor din centrul istoric”, admis spre finanțare cu bani europeni prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 și pentru care urmează să se semneze contractul.
Se urmărește creșterea atractivității zonei istorice prin intervenții de reabilitare a fațadelor exterioare perimetrale și a șarpantelor clădirilor.
Zona pilot de acțiune este frontul nordic al Pieței Centrale, de la Pasajul II până la Pasajul Spiru Haret, respectiv imobilele nr. 7-24. Obiectivul specific constă în reabilitarea anvelopelor clădirilor situate în centrul istoric al municipiului Bistrita, respectiv reactivarea frontului nord vestic al Pieţei Centrale, din care face parte şi Ansamblul Sugălete, și introducerea acestuia într-un circuit cultural-turistic și arhitectural.
Se vor face următoarele categorii de lucrări: a) consolidare, reparare/refacere a zidăriilor/pereţilor exteriori; b) reparare/refacere a finisajelor exterioare, precum tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje; c) consolidare şi/sau reparare/refacere a sistemului de acoperire; d) înlocuire, reparare/refacere a tâmplăriei exterioare şi a elementelor exterioare funcţionale, precum balcoane, logii, bovindouri, aticuri, cornişe; e) eparare/refacere a elementelor de plastică arhitecturală, precum brâuri, ancadramente, bosaje, profiluri; f) demontare a instalaţiilor şi echipamentelor montate aparent pe faţade/acoperiş, precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de intervenţie. Se pot executa, după caz, şi lucrări de intervenţie justificate din punct de vedere tehnic prin proiect, precum: g) lucrări de reparare/refacere a trotuarului de protecţie al clădirii; h) lucrări de eliminare a igrasiei, precum şi de izolare a rosturilor; i) alte lucrări de această natură, după caz.
Municipalitatea poate asigura contribuția proprietarilor persoane juridice de drept privat care deţin spațiile cu altă destinație decât cea de locuință în clădirile vizate de proiect, și a contribuției persoanelor fizice care deţin in proprietate spații cu altă destinație decât cea de locuință. În cadrul imobilelor propuse spre finanțare s-a identificat un număr de 11 proprietari persoane juridice, respectiv un număr de 12 proprietari persoane fizice care dețin în proprietate spații cu altă destinație decât cea de locuință.
Valoarea totală a proiectului este de 43.383.011,96 lei inclusiv TVA (circa 8,7 milioane euro), din care valoare eligibilă este de 21.381.308,16 lei, iar valoarea neeligibilă este de 22.001.703,80 lei. Contribuția municipalității este de 22.429.330,01 lei, din care cheltuielile neeligibile ale proiectului sunt în valoare de 22.001.703,80 lei, iar contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului în cuantum de 427.626,21 lei.
Valorile neeligibile cuprind cheltuielile cu constructii și instalații (contribuția proprietarilor persoane juridice de drept privat care deţin spațiile cu altă destinație decât cea de locuință în clădirile vizate de proiect, și a contribuției persoanelor fizice care deţin in proprietate spații cu altă destinație decât cea de locuință – 13.403.820,74 lei), marja de buget – 1.322.964,82 lei, rezerva de implementare pentru ajustarea de preţ – 3.337.441,55 lei, diverse și neprevăzute – 3.937.476,69 lei.
Intervalul 7-24 nu este OK. Vor fi reclamații că se lucrează până la miezul nopții, gălăgie, praf, trepidații. Cred că intervalul 7-16 ar fi suficient.
Iti recomand sa mergi la un oftalmolog, aici se refera la numarul cladirilor (de la nr 7 la nr 24) nu la intervalul orar 7-24. Ma intelegi ?
Adică cum? 24 nu înseamnă ora 12 noaptea, adică miezul nopții? Eu asta tot spun, că nu e OK să fie șantier în intervalul 7-24, la orice număr ar fi șantierul cum scrie în articol.
Se refera la imobilele de la numarul 7 inclusiv, la 24 inclusiv. Inca nu se discuta de organizarea de santier, numai de faptul ca se vor da niste banii ca aceste proprietati private (ale unor firme/personalitati juridice si a unor indivizi particulari) sa fie reabilitate (termic si estetic) pe banii publici – de la noi, de la toti cei ce platim taxe si impozite.
Carr es ai dreptate! Așa văd și eu în articol nu e vorba de nr de la case ci de. Orar. Lasă i pe ăștia, nu i lua în seamă. Eu zic să amâne proiectul până in 2030. Atunci e cel mai bine și în intervalul 2 4 noaptea e cel mai bine. Atunci dormim adânc cu suzeta în gură. Rog pe ceilalți să nu ne mai insulte inteligența. Mulțumesc
Mulțumesc, Spitalul 9ouă, mi-ai făcut ziua :))) Problema e că în ziua de azi lumea e prea încordată! Totuși apreciez mult că nu am fost insultat în mod vulgar! Să înceapă reabilitarea!
Va rog sa consultati si urmatoarele pagini pentru a avea o informare corecta privind articlolul:
1.https://www.primariabistrita.ro/demareaza-lucrarile-de-investitii-pentru-proiectul-regenerarea-urbana-a-imobilelor-din-centrul-istoric/
2.https://timponline.ro/avanseaza-proiectul-de-reabilitare-a-imobilelor-din-centrul-istoric/
3. https://gazetadebistrita.ro/proiect-de-reabilitare-a-imobilelor-din-centrul-istoric-al-bistritei-cu-o-valoare-de-87-milioane-de-euro/
Esti de lui Georgescu???
Sunt sătul de toți lingăii care taie o hirtie sau pune o ștampilă.Suntei prea mulți si fără rost.Dumnezeu să vă înjumătățească,Ca noi
Oamenii nu putem.
Sugaletele sunt perla Bistritei si rana ei deschisa. Nu sunt ale proprietarilor doar. Felicitari Primariei. In sfarsit un lucru bun
Ati comentat fix ca ANALFABETII FUNCTIONALI mai putin domnul Dan Comanescu care este un cititor normal si intelege subiectul.
Conform legii 50/1991 esti infractor Balane, avand aceasta calitate iti recomand sa o lasi mai usor cu insultele si sa te uiti in oglinda.