Actualitate

Avansează proiectul de reabilitare a imobilelor din centrul istoric

A fost finalizat studiul preliminar pentru regenerarea urbană a imobilelor din centrul istoric, investiție pe care Primăria Bistrița vrea să o realizeze cu fonduri europene.

”Avansăm în proiectul de regenerare urbană a imobilelor din centrul istoric! În cadrul unei ședințe de lucru cu colegi din cadrul Primăriei și profesorul Szabolcs Guttmann, arhitect specializat în restaurarea monumentelor și consultant în cadrul proiectului de regenerare urbană, ne-a fost prezentat studiul preliminar al imobilelor din centrul istoric al municipiului Bistrița care vor beneficia de intervenții, pentru înfrumusețarea zonei turistice a orașului nostru.

Reamintesc că municipalitatea pregătește, prin Programul Regional 2021-2027 Nord-Vest, un proiect-pilot de regenerare urbană a imobilelor din centrul istoric. Se urmărește creșterea atractivității zonei istorice prin intervenții de reabilitare a fațadelor exterioare perimetrale și a șarpantelor clădirilor.

Zona pilot de acțiune este frontul nordic al Pieței Centrale, de la pasajul II până la pasajul Spiru Haret, respectiv imobilele nr. 7-24 (inclusiv ansamblul Sugălete)”, spune primarul Ioan Turc.

8 comentarii

  • Ansamblul Arhitectural Sugălete alcătuit din 13 case cu arcade la parter, , ridicate între anii 1480–1550 reprezintă un reper emblematic pentru orasul Bistrita.După cum se stie, în anul 1353 a fost acordat dreptul de a ţine târg, acordat de regele Ludovic de Anjou, ceea ce a contribuit la înflorirea comerţului în perioada de dezvoltare a oraşului medieval şi a determinat ridicarea ansamblului „Sugălete” folosit drept bazar, de unde bistriţenii putea să cumpere produsele negustorilor aflaţi în tranzit prin oraş. În plus negustorii care comercializau produsele lor erau scutiţi de taxe şi impozite. Desi constructorul acestui ansamblu arhitectural nu este cunoscut, se ştie că preţul ridicării construirii celor 13 case a fost plătit de comunitatea săsească din oraş. Construcţia acestui complex arhitectural urban este realizată dintr-un şir de clădiri cu parter şi etaj ce prezintă la stradă o frumoasă galerie de arcade semicirculare cu 20 de bolţi, majoritatea în ogive, care se sprijină pe 21 de stâlpi masivi din piatră cu formă dreptunghiulară. Faptul că forma bolţilor nu este aceeaşi, sugerează existenta mai multor etape de construcţie sau refaceri succesive în perioada secolelor XV-XIX. Această construcţie era atracţia centrală a pieţei medievale a saşilor (Marktplatz), unii istorici fiind de părere că aici funcţiona piaţa de cereale, iar numele de Sugălete ar proveni de la unitatea de măsură utilizată în acele vremuri pentru grâne, adică găleata, a cărei formă este sugerată şi de bolţile porticului. Valoarea acestui monument istoric este dată, atât de forma şi vechimea construcţie, cât şi de detaliile arhitecturale ale caselor: deschideri în arc frânt, scuturi heraldice, câteva ferestre de influenţă renascentistă, statuia Sfântului Nicolae (Casa cu nr. 13), bolţi în cruce pe ogive, steaua cu şase colţuri, semiluna în forma unei măşti umane etc. Conform documentelor vremii, în Casa cu nr. 24 a fost deschisă, în anul 1516, prima farmacie a oraşului denumită ,,La vulturul negru”; astăzi, această casă adăpostind Galeria de Artă Pastică ,,Arcade 24″ şi atelierele de creaţie ale artiştilor plastici. În schimb, Casa cu numărul 13 este de peste 500 de ani, Casa Parohială a Bisericii Evanghelice Bistriţa.
    Renovarea clădirilor istorice este o problemă serioasă care necesită implicarea administratiilor locale si nu poate fi lăsată doar in seama proprietarilor. In multe orase, precum Sibiu, Oradea, Timisoara, Alba Iulia, clădirile din centrele istorice au fost renovate in mod profesionist, redându-li-se strălucirea de odinioară pe largi fronturi stradale . In acest sens, există Legea nr. 166/2016, cunoscuta si sub numele de „Legea fațadelor”, care se refera la renovarea faţadelor clădirilor istorice, aflate în proprietate privată, cu bani de la primărie, aceştia urmând să fie recuperaţi în cel mult zece ani. Administraţiile publice locale pot asigura, la cererea proprietarilor, finanţarea integrală a lucrărilor în anumite circumstanţe, sumele urmând să fie recuperate în cel mult zece ani, potrivit legii. Banii urmează să fie recuperaţi din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari, iar în cazul în care nu vor putea fi recuperaţi în acest mod primăriile pot stabili o taxă pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, aplicabilă doar proprietarilor care beneficiază de reabilitarea clădirilor în urma înscrierii acestora în programele multianuale.
    În cazul în care clădirile reabilitate astfel sunt vândute, primăriile recuperează banii de la noii proprietari.

    12
    2
    • Ce a fost şi ce a ajuns Sugăletele ? !
      Sugăletele după ce secole întregi a fost emblema puteri Comercială a Bistriței şi a Transilvaniei acum este jale, ce nu au reuşit comunişti au reuşit tâmpiți ăştia actuali prin bazaconile lor de proiecte de pietonalizare şi distrugere de parcări au reuşit să alunge clienții şi conercianții. Jale !

      17
      3
  • Renovarea clădirilor istorice este o necesitate, însă trebuie avută în vedere schimbarea accelerată a climei, încălzirea globală.
    Pentru aceasta trebuie să urmărim dezvoltarea conceptelor ce asigură viața omului, cum sunt grădinile verticale ale lui Patrick Blanc, botanist designer artist, realizate pe edificii cu diferite destinații în Paris, Madrid,Singapore, Kuala Lumpur, care scot în relief tot ce este interesant istoric și care aduc un confort deosebit pentru cetățenii comunității și pentru vizitatori.
    Cu asemenea grădini verticale pot fi scoase în evidență Biserica Evanghelică, Grupul de Sugălete, turistul în Piața Centrală să aibă pe orizontală și verticală numai verdeață.
    Totodată este de remarcat și arhitectul Stefano Boeri care prin conceptul Bosco Verticale realizează clădiri noi ( blocuri turn ) care surprind foarte bine nevoia de liniște, spațiu verde, concept ce a ajuns în preferințele locuitorilor din Milano, Lausanne, Paris , Barcelona, în localități din SUA și China.
    Personal, consider că mineralizarea zonelor centrale, prin care să fie scoase în evidență monumentele istorice, nu mai sunt proiecte de prezent și viitor.
    Dacă în 2007 la Sibiu era ceva lăudabil, astăzi, cu temperaturile într-o creștere alertă, omul are nevoie de aer și umbră și nu de beton și piatră.

    11
    11
    • Toti numai…plagiat si copy paste?
      Fiti ma….voi!

      5
      1
    • Alte spoili de fațade şi alte crâşme .
      Şi cu asta ce am făcut ?

      7
      1
  • Dacă te-ai lua după piticul atomic s-ar transforma tot orașul într-un șantier arheologic, marca Egipt, unde sapă zi-lumină…Poate caută ceva în adâncuri și nu ne spune ce caută?Posibil…O enigmă pentru cetățeni sau pentru aleși batjocură pe banii contribuabililor?Oricum ceea ce se face la ora actuală este o mare porcărie girată de primar…

    15
    3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS