Actualitate

Imobiliari condamnați la un an de închisoare cu executare pentru cele două etaje în plus ridicate la blocul de pe Crinilor

O instanță a Judecătoriei Bistrița i-a condamnat pe oamenii de afaceri Marius Negrea de la Consult Imobil și pe Emil Monița de la Edi-Luis-Tax, o firmă din Orheiu Bistriței, comuna Cetate, la câte un an de închisoare cu executare pentru că au continuat ridicarea blocului de pe strada Crinilor din Bistrița după ce construcția a fost oprită de organele de control.

În acest proces au existat 15 înfățișări, instanța acordând mai multe termene de judecată pentru audierea martorilor Petrean Gheorghe, Pintilie Gheorghe, Bota Dumitru şi Părcălab Dan Cristian, în cazul unora dintre ei fiind emise mandate de aducere.

Totuși, în 18 decembrie a.c., instanța s-a pronunțat și a i-a condamnat pe Marius Negrea și Emil Monița la câte un an de închisoare cu executare.

Celor doi li s-a aplicat și pedeapsa complementară a interzicerii exercitării, pe o durată de 2 ani a drepturilor de a fi aleși în autorităţile publice sau în orice alte funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, urmând ca aceasta să fie executată după data executării sau considerării ca executate a pedepsei închisorii.

Instanța a luat act de faptul că persoana vătămată, și anume Primăria Bistrița, prin primar, nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Fiecare inculpat a fost obligat la plata sumei de câte 1.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului.

În data de 21.12.2020 a făcut apel Emil Monița (care are și firma de construcții Davidan Imobil), iar în data de 28.12.2020 Marius Negrea și Consult Imobil.

Reamintim că firma Consult Imobil a lui Marius Negrea a ridicat un bloc având 9 etaje pe strada Crinilor din Bistrița, deși avea autorizație doar pentru 7. În 2015, constructorul a primit o amendă de 10.000 lei de la Poliţia Locală. Marius Negrea a contestat amenda, dar a pierdut în instanță unde polițistul a prezentat procesul verbal de constatare şi sancţionare, în baza căruia i s-a aplicat amenda de 10.000 lei, iar complementar primarul de atunci, Ovidiu Crețu, a dispus sistarea lucrărilor pentru ”nerespectarea autorizaţiei şi a proiectului tehnic, a lucrărilor prevăzute la art. 3 din Legea 50/1991, cu excepţia celor prevăzute la lit. b, precum şi continuarea executării lucrărilor autorizate fără solicitarea unei noi autorizaţii de construire în situaţiile prevăzute la art. 7 alin 15, de către investitor şi executant”.

Potrivit autorizaţiei de construire, Consult Imobil urma să ridice pe str. Crinilor un imobil locuinţă colectivă cu spaţii comerciale la parter în regim de înălţime S+P+7E fără afectarea proprietăţilor vecine.

Poliţistul local a constatat ”nerespectarea de către petentă a Autorizaţiei de Construire nr. 96 din 09.03.2015 prin executarea suplimentară a unei reţele de stâlpi din beton armat la parter,executarea unui planşeu din beton armat în suprafaţă de cca. 480 mp, a unui alt planşeu de cca 120 mp pe o reţea de stâlpi şi grinzi de beton armat şi o copertină, la cota +3,70, nerespectarea regimului de înălţime, respectiv modificarea acestuia la S+P+9E niveluri, faţă de S+P+7E cât prevede autorizaţia”. El a scris în procesul verbal că astfel s-a modificat și procentul de ocupare a terenului şi coeficientul de utilizare a terenului.

La vremea aceea, fostul primar Ovidiu Creţu a aplicat prin rezoluţie sancţiunea amenzii ”şi a dispus ca măsură complementară sistarea lucrărilor şi desfiinţarea lucrărilor neautorizate”. Cum nu s-a întâmplat lucrul acesta, s-a ajuns la situația de mai sus.

Mai multe despre blocul situat pe strada Crinilor, descris ca fiind un complex multifuncțional -high class, găsiți AICI.

Apartamentele din blocul cu 9 etaje, cu suprafețe care depășesc 80 de mp, au fost vândute, conform dezvoltatorului Consult Imobil, la prețul de 950 de euro/mp util fiind considerate ”luminoase, moderne, cu design revoluționar, sofisticate, futuriste, elegante și de calitate”.

20 comentarii

  • A citit juristul primariei codul de procedura penală , art. 20 ,punct 5 ,litera c. .?
   Salariile vi le-ati încasat ?

  • La ce ne ajuta un an cu executare? După mine trebuia data o amenda reprezentand o suma mare de bani cu executarea silita rapida a bunurilor, asa ar mai fi întrat câțiva bani la buget. Altfel, tot noi, contribuabili, avem de plătit, și destul de mult. Chiar sunt curios, o persoana care a prejudiciat comunitatea, cât are alocat pentru a „plăti” prejudiciul? (regimul de detentie- salariați de paza, mâncare, utilități, transport la tribunal și înapoi etc.)
   Oricum nu e o decizie definitiva, respectiv e o atenționare ca nu a „sponsorizat” suficient, unde trebuie.

 • Politistul cel destoinic merita tot respectul comunitatii iar sefii lui ar trebui sa-l gratuleze si sa-l promoveze.Personal ma asteptam ca acea constatare sa fie facuta de Inspectia in Constructii care dupa stiinta mea este o entitate special constituita sa se ocupe si cu urmarirea lucrarilor.Oricum , incalcite sunt caile Domnului…Parerea mea este ca nu se va darama nimic iar acest lucru il stiau foarte bine si cei doi domni , fiecare cu partea sa de vina.Ma intreb , oare daca s-a dispus sistarea lucrarilor si decizia nu s-a respectat , acestea nu puteau fi oprite , Doamne Iarta-ma chiar cu „dreptul fortei” ( daca nu s-a putut cu „forta dreptului”) , doar nu suntem in vestul salbatic?In final nu pot sa nu constat cat de mica e distanta intre un om de afaceri de succes si un posibil inculpat.Inca o data se adevereste proverbul strabun „Lacomia strica omenia !”

  • Aviz constructorilor feldrihani sa nu sariti gardu ca sa schimbat conducerea. Vedeti ce faceti. Atentie pe Nasaudului ca se pregateste si acolo o constructie cam suspecta

  • Ai perfecta dreptate, atunci daca nu s-a putut opri, ce face? Construim toti cum ne taie capul? Ar trebui dramat ce ii in plus si dat exemplu…

 • Negrea și la blocul de pe Lucian Blaga a continuat lucrările la interioar cu becul stans chiar dacă autorizația era suspendată, dar nimeni nu sa sesizat, și la majoritatea imobilelor face câte un “pod tehnic” care după recepție se transforma in apartamente sau “penthouse”, dar autoritățile dorm.

 • E foarte bine dar trebuie si demolate etajele in plus. Din pacate Bistrita e ca un sat fara stapan in materie de urbanism. Smenarii imobiliari construiesc fara autorizatie sau altfel decat e prevazut in autorizatie cu complicitatea si protectia celor de la Urbanism si Politia Locala. E nevoie de niste condamnari si in randul celor de la Urbanism pentru ca lucrurile sa revina la normal.

 • No asta-i diferenta intre omul cinstit care construieste pe terenul lui masa si tata-so cumparat in 1939 si are toate avizele si actele de proprietate corecte intocmite si un rechin imobiliar scutit ani de zile de mai marii Primariei. Asa este luata in considerare dreptul la proprietate prin neeliberarea unei autorizatii platite in 2007 . Ticalosia celor de la HURBANISM si Juridic este fara margini. Si eu am fost amendat cu amenda minima de 1.000 lei insa in secunda doi am castigat singur la Tribunal si s-a anulat pe buna dreptate amenda , pt. ca aici este o cu totul alta poveste. Imixtiunea Primariei si a MAI prin Pol. B-ta cu furt de proprietate si inscrieri frauduloase in CF colectiva imi da de lucru pana in ziua de astazi intr-un proces de doi bani de iesire din indiviziune . Din 2008 dureaza procesul la B-ta. Cine imi da mie vreo despagubire pt. ca in toti acesti ani nu am putut sa imi administrez bunurile mostenite foarte corect de la tatal meu. Acuma sa-si bage-n C…r Autorizatia . nu mai am nevoie de ea , casa este inscrisa la Impozite si Taxe si am platit pe ultimii cinci ani impozitul. A ramas bataia de joc si toti anii in care am depus 13 cereri si scandaluri in sedintele de CL inclusiv o evacuare din CL cu Pol. Locala. Ce am patit eu este fara precedent de la Primaria B-ta o institutie capusata de jmecheri aserviti pesedeului . Tratamentul este pt unii MUMA pt. altii CIUMA aceasta institutie nereformata , dusmanoasa cu omul cinstit care contribuie cu banuti la indemnizatiile si salarile mari ale edililor. Poate ca 2021 sa se schimbe in bine si cum zicea CATU (prim-ministru) si domnul Presedinte IOHANNIS . ( romanii sa nu mai fie bataia de joc al statului) si (romanul sa fie egalul statului ) DOMANE da sa o vedem si pe asta.

 • Un coleg de la B-ta Civica dar si eu cand eram la Partidul Verde am organizat impreuna o conferinta de presa in care am aratat abuzurile urbanistice din Primarie si felul in care se dau Autorizatii de demolare a caselor fruntasilor romani din perioada interbelica . Este cazul cunoscut deja de pe str. N. Balcescu unde o vila extrem de faina cu o gradina mare a intrat in posesia acestui individ care doreste sa obtina o autorizatie de la Primarie pt. a construi un bloc, sau doua intre frumoasele case de pe Balcescu. Tot asa s-a intamplat si pe St.O.Iosif cu un bloc cu inca doua nivele retrase , tot in zona de case. Pt. ca s-a depus la Primarie o sesizare , colegu lmeu a fost amenintat de acest imobiliar ca-i cere daune de mii de euro pt. sesizarea facuta . Auzi tu colea cine cere daune unui cetatean cu simt civic ? Noul PUG care va iesi in curand trebuie din start sa interzica construirea de blocuri in zonele A si B din municipiu. Cer Primarului IOAN TURC sa faca curatenie si sa taie in carne vie ce nu este compatibil la JURIDIC si URBANISM. Prea multe procese si mizerii s-au intamplat 30 de ani la aceasta primarie nu tocmai curata si prietenoasa cu noi cetatenii. Asta este urarea mea pt. anul 2021 si astept de la noul Primar sa se tina de promisiuni.

 • Hotelul Metropolis cum credeți că a ajuns acum la 3 etaje de la 2 inițial? Prima data a fost terasa la ultimul nivel și încet, încet, cum multă răbdare și cu nepăsarea autorităților, a ajuns și terasa sa se transforme într-un nou nivel cu apartamente.

  • Nu a fost nepăsare din partea autorităților. A fost implicare și participare activa. De atunci toate chermezele PSD se țin la Metropolis. Colaborarea întru alba-neagra între patronii de la Metropolis și autoritățile noastre datează din anii 90 s-a cimentat și s-a verificat cu martori, întâi pe drumurile Europei și s-a amplificat apoi în deceniul privatizărilor dubioase practicate de FPS. Toate personajele de atunci sunt în continuare la putere în tabloul de sfârșit al nenorocitului an 2020.

  • Referitor la serviciu de urbanism, aș dori să întreb de ce unii nu pot construi dacă nu au cel puțin 5 arii,adică 500 de metri pătrați, iar alții construiesc pe 4 arii s-au chiar mai puțin.Cat despre construcția blocului de pe strada Crinilor eu zic că este o pedeapsă corectă.

 • Parcul municipal a fost vaduvit de 1,5 ha pt. ca trepadusii de la HURBANISMUL desantat al Primariei a facut cadou capetele parcului luandu-ne noua cetatenilor ce aveam mai bun si frumos.

 • Șincer legea trebuie respectata dar nu ei sunt cei care trebuie sa plătească !!! De vina sunt cei de la urbanism care dau autorizați in tot felul
  de locuri dubioase gen .Crinilor ,Calea Moldovei …
  Ce vina are Milu? Nu el a împins usa de la urbanism cu Capu hai sa fim realiști încă și cu executare !

 • Pe Libertatii a mai facut Primaria lui Cretu un artificiu interesant. Investitorul nu avea locuri suficiente de parcare ca sa obtina autorizatia de la blocul 48. Primaria a facut un PUZ cu locuri de parcare peste terenul vecinului, CL a aprobat fara sa observe ca lipseste acordul, apoi cand vecinul a vrut sa construiasca a constatat ca destinatia terenului sau era parcare, a verificat actele in baza caruia s-a aprobat PUZ-ul si a constatat ca cei de la urbanism au pus in loc de acordul vecinului pentru parcare un alt acord care se referea la altceva, asa la deruta. Consilierii n-au observat si au aprobat. Vecinul a facut plangere penala care dupa 2 ani s-a clasat pe motiv ca primaria a refacut PUZ-ul, deci vecinul nu e prejudiciat, intre timp blocul s-a construit si nimeni n-a patit nimic inafara de locatari care nu au unde parca. Sunt specialisti in jonglerii si se pare ca nici cu procurorii nu se inteleg rau!

 • Stau și ma intreb… În tara asta, se pot incalca regulamentele și legile, atât de ușor? Exista atât de multe”portite”sa se poată fenta, rânduiala… De ce sunt lasati smecherii sa prospere? Poate Noul An, sa ne aducă niște schimbări de atitudine si normalitate? Vor avea, cei de la care avem asteptari, ambiția și capabilitatea sa ordoneze și sa pună la punct lucrurile prost facute, haosul creat prin nerespectarea legilor? Este o adevarata lipsa de respect fata de cetățenii onești ai urbei, județului…Sa vedem! Cu respect, MNPop

 • nu s-o depasit nimic, ultimele 5-6 etaze au inaltimea pe diagonala deci volumul construit este injumatatit, aici s-o creat o inovatie adica nu o facut penhouse numai la utimu etaj ci o facut 5-6 penthouseruri binecunoscute pentru deschiderea mare a terasei si a privelistii din jur.

  aici un arhitect si un avocat bun pot salva situația, deci ultimele 5 etaje sunt cosntruite cu design diagonal cu utimul etaj , deci utimele 5 etaje/2 are insemna 2,5 etaje adică exact cât este pe planul cosntructie la volum construit

 • Domnule Liviut, te auzi ce vorbesti?
  Iti place acel bloc agresiv la intersecta strazilor?
  Pai daca ti a explicat ca acolo erau permise 3 etaje ce o dai cu retrageri si terase.
  N am nimic cu dezvoltatorul am cu cei care i au permis asa ceva.
  Omul incearca, daca a avut sustinere astia ar trebui sa plateasca.
  Oricum acel bloc este foarte agresiv nu trebuie sa fii specialist sa ti dai seama.
  In rest cauta articole vechi pe care le a prezentat un consilier local unde a postat si planse si vezi realitatea.
  In rest numai de bine si poate se mai potolesc.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.