Actualitate Economie

Impact negativ în economia judeţului. Trei firme cu cifre de afaceri mari şi mulţi angajaţi, în insolvenţă

Nu este relevantă scăderea la jumătate faţă de 2013 a numărului de firme intrate în insolvenţă, a declarat pentru Timp Online preşedintele filialei judeţene a Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), Leonora Lanţoş. Urmează un nou val, dar mai grav este altceva.

Preşedintele filialei Bistriţa-Năsăud a Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), Leonora Lanţoş, a declarat pentru Timp Online că scăderea cu peste 50% a numărul de firme care au intrat în insolvenţă anul acesta faţă de aceeaşi perioadă din 2014 are la bază două cauze.

„Pe de-o parte a intrat în vigoare noua legea  insolvenţei. Până în luna iunie s-au înregistrat foarte multe dosare de insolvenţă, apoi numărul s-a redus. Alt motiv este acela că, de obicei, noiembrie-decembrie sunt lunile în care cele mai multe firme intră în insolvenţă, fie la cererea debitorilor, fie al creditorilor”, a spus Leonora Lanţoş.


Potrivit sursei citate, nu este relevantă scăderea numărului de firme intrate în insolvenţă, ci grav este faptul că, de curând, la această măsură au recurs mari companii din Bistriţa.

„Putem observa că, în insolvenţă, intră firme cu cifre de afaceri mari, firme pe care le consideram bune şi cu impact pe piaţă. Este Gomar Lux care a intrat cu două firme în insolvenţă la cererea debitorului. Au mai intrat după vechea lege Redivivus şi Tehton. Semnalul este că, în această perioadă, firmele mari care au încercat proceduri de prevenţie şi nu au reuşit acum intră în insolvenţă. Faptul că a scăzut numărul de dosare nu e relevant faţă de firmele care intră. Dacă am 1000 -2000-3000 de dosare din care 80% sunt firme mici înfiinţate şi abandonate fiindcă nu se lucrează pe ele nu are atât de mult impact în economie cât are intrarea în proceduri a firmelor cu cifre de afaceri mari, rulează bani mulţi şi au angajaţi”, a spus Leonora Lanţoş.

Insolvenţa firmei Gomar Lux SA a fost cerută în 19 septembrie a.c. de Iproeb Bistriţa. Instanţa a numit deja lichidatorul judiciar. Este vorba de firma Ultralex SPRL. Miercuri va avea loc o nouă înfăţişare în dosar. Gomar Lux activează pe piaţa produselor electrice, în turism, dar şi în zona comerţului cu produse petroliere.

În ce priveşte firma Redivivus, unul din cei mai importanţi reciclatori de deşeuri din Transilvania, acoperind o zona de colectare întinsă pe raza a şase judeţe: Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Suceava, Mureş, Cluj, Hunedoara, care efectuează servicii de reciclare a deşeurilor metalice (feroase, neferoase) şi hârtie, având 150 de angajaţi, insolvenţa a fost cerută de mai multe bănci şi firme din judeţ.

De asemenea, insolvenţa firmei Tehton, a fost cerută, printre alţii de SC Filadelfia SRL şi de mai multe bănci. Firma Tehton SA (fosta UCTA S.A.) a fost înființată în anul 1969. În cei aproape 40 de ani de activitate, societatea a fost specializată în producția de betoane, prefabricate și în asigurarea de servicii de transport. Firma Tehton figurează ca făcând parte din portofoliul Redivivus.

La jumătatea lunii trecute, pe rolul Tribunalului Bistriţa-Năsăud se aflau 884 de dosare în care a fost deschisă procedura insolvenţei, toate fiind înregistrate pe legea veche. Dintre acestea, 163 de dosare sunt asociate, respectiv se  judecă acţiuni în anulare, contestaţii sau alte acţiuni care ţin de desfăşurarea procedurii.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS