Campania națională de împăduriri finanțată cu 730 de milioane de euro fonduri din PNRR – care își propune realizarea a 57.000 hectare de noi păduri în zonele vulnerabile la schimbările climatice – a fost prezentată și în Bistrița-Năsăud de secretarul de stat Fülöp Lóránd Árpád de la Ministerul Mediului.
Oficialul a făcut mai întâi o prezentare publică destinată potenţialilor beneficiari din judeţul Bistrița-Năsăud, primari, șefi de instituții, de ocoale silvice, dar și persoanelor fizice interesate.
Primarii s-au declarat nemulțumiți că terenurile încadrate la APIA ca ”pajiști cu înaltă valoare” nu pot fi împădurite. Problema a fost ridicată atât de primarul din Leșu, cât și de cel din Măgura Ilvei care au spus că, de fapt, aceste pajiști s-au transformat în terenuri cu ”bălării” pe care oamenii ar dori să le împădurească, dar nu pot fiindcă respectivele terenuri așa apar la APIA după ortofotoplanurile de la Ministerul Apărării. Numai în Măgura Ilvei, circa 40 de solicitanți au fost respinși deja din aplicație.
”Hărțile acestea ar trebui aduse la zi. Nu pot promite că se va întâmpla de azi pe mâine”, a răspuns secretarul de stat la sesizarea celor doi primari.
Altă problemă ridicată a fost cea a finanțării care se acordă abia după ce se face împădurirea.
”Ca să împădurești un hectar de teren trebuie să ai între 7000 și 8000 de euro, bani pe care trebuie să îi investească proprietarul. Lipsa avansului o văd ca o problemă majoră”, a spus șeful Ocolului Silvic Romuli, Gabriel Stanciu.
Secretarul de stat a răspuns că o idee ar fi, dacă proprietarul are 10 hectare, să înceapă cu un hectar, să primească banii și tot așa, dar se va ciocni de problema împrejmuirii care este prevăzută ca obligatorie în program.
”Mai este o soluție mai viabilă. Am început niște discuții să avem o entitate, o bancă care să vină cu un credit. Până la urmă nu trebuie un credit pe 5 ani, ci pe 6 luni. Vom avea soluții în viitorul apropiat”, a spus secretarul de stat.
Altă problemă este că, în prezent, toată lumea se confruntă cu o lipsă de puieți, pepinierele nefiind pregătite pentru o campanie atât de amplă de împădurire. Acolo unde se găsesc, în pepinierele private sunt la prețuri duble față de anul trecut. De altfel, prin PNRR este finanțată și înființarea de noi pepiniere însă abia acum s-a deschis linia de finanțare și va mai dura mult și bine până când vor putea fi create.
”Înțeleg că sunt dezavantaje pe ici pe colo, dar, până la urmă nu vorbim de un program gen Rabla electrocasnice de la AFM că ne dă banii și gata. Trebuie să și muncim pentru acești bani. Niciodată nu o să fie ideal, dar vor fi oameni, firme care vor face. Nimeni nu spune că neapărat trebuie să împădurim. Noi vă cerem ca, în cazul în care puteți și aveți bugete, să împăduriți, dacă nu aveți, sunt sigur că aveți cu toții cunoștințe, firme și sunteți pentru noi mijloace de diseminare a informației. Noi tot schimbăm ghidul și sperăm să avem în final cele 57.000 de ha”, a spus Fülöp.
Subprefectul Ioan Zăgrean a intervenit și el în discuție. ”Dacă se dorește ca acest program să funcționeze, cu siguranță va trebui făcute reguli care să le permită accesul tuturor. Toți primarii sunt interesați, știu despre ce este vorba, aștaeptă doar ca ghidul să fie îmbunătățit și, cu siguranță, vor accesa acest program”
Primarul comunei Romuli, Ioan Monița, a concluzionat pentru Timp Online că mai degrabă programul este destinat zonelor din sudul țării, deficitare în păduri decât județului Bistrița-Năsăud care are 31,5% din suprafață împăduristă, peste media națională.
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a lansat, în această primăvară, o acţiune de promovare a Campaniei Naţionale de Împăduriri 2022-2026, finanţată prin PNRR.
Măsura de investiţii din PNRR are un buget de 730 milioane de euro şi vizează realizarea a peste 56.000 hectare de noi păduri şi suprafeţe cu vegetaţie forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice.
Pentru a beneficia de ajutor, proprietarii de terenuri agricole trebuie să creeze trupuri de pădure de cel puţin 0,5 hectare sau perdele forestiere de protecţie, cu suprafaţa minimă de 0,1 ha. Împădurirea trebuie realizată în conformitate cu un plan de proiect aprobat de Garda Forestieră. Cheltuielile eligibile vizează proiectul tehnic de împădurire, împrejmuirea plantaţiei forestiere, lucrările de înfiinţare a plantaţiei, lucrările de întreţinere a plantaţiei.
În funcţie de tipul de plantaţie, proprietarii de terenuri pot primi sume diferite pentru înfiinţarea noilor păduri sau perdele forestiere. De exemplu, pentru plantaţia de stejar, suma totală este 19.647 euro pe hectar fără TVA, din care 6.379 euro fără TVA pentru înfiinţare, iar pentru întreţinere se acordă anual (până la 6 ani) câte o sumă.
Potrivit Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud au fost depuse cereri de finanțare pentru 153 de amplasamente. Au fost acceptate 64, iar în lucru sunt 48. Au fost respinse 41 de cereri.
Normal!
La noi doar se TAIE…