Social

”Împănatul boului”, de Rusalii la Figa

Duminică 16 iunie, de Rusalii, la Figa are loc unul dintre cele mai vechi obiceiuri agrare din Transilvania, ”Împănatul boului”. Tradiția ”boului împănat” (”înstruțat”) datează din perioada precreștină.

Obiceiul “Înstruţatul boului”, moştenit de la daci, are loc în fiecare an la Figa în prima zi de Rusalii. După slujba de la biserică, un alai format din fete îmbrăcate în costume populare şi băieţi, de asemenea în straie populare, dar călare, însoţesc un bou între coarnele căruia pun o cunună mare de flori. În urma boului vin mai mulţi băieţi cărora li se spune „cenuşorci”, personaje costumate cu crengi verzi de copaci, care pocnesc din bice să alunge boul, şi pe care toţi localnicii încearcă să îi ude cu găleţi de apă, atunci când trec pe uliţele lor. Se spune că fata care prinde boul se va mărita în anul respectiv.

Potrivit etnologului Vasile Cosma, „Înstruţatul boului” simbolizează „încrederea omului în triumful soarelui a cărui energie dă siguranţă belşugului şi speranţă de bunăstare”, el fiind practicat de Rusalii, zi în care şi preoţii sfinţesc şi binecuvântează ogoarele. „Obiceiul este o perpetuare a unor ritualuri mitice din vremea dacilor care atribuiau unor forţe divine puternica revărsare de lumină, căldură şi culoare ce declanşează spre sfârşitul primăverii o fantastică explozie vegetativă care înveseleşte lumea şi sufletul omului”, a notat acesta într-un studiu de specialitate.

Tot el mai scrie că, în perioada interbelică, boul era proprietatea celui mai înstărit om din sat. Denumirea de „Rusalii” vine de la vechea sărbătoare romană Rosalia. Rusaliile sunt considerate zâne rele care iau minţile oamenilor sau îi pocesc pe cei care le ies în cale. Se spune că oamenii trebuie să poarte asupra lor frunze de pelin pentru a se apăra de acestea, costumarea tinerilor care formează alaiul „boului înstruţat” cu frunze fiind considerată de sorginte păgână.

Acest obicei are loc de Rusalii și în alte sate, precum Căianu Mic și Căianu Mare. ”Înstruțatul boului” este un obicei din perioada romanilor stabiliți în castrul de la Ilișua și care o dată cu creștinizarea populației din zonă a fost suprapus peste sărbătorirea Rusalilor. După încheierea Sfintei Liturghii, satele Caianu Mic si Caianu Mare se pun în mișcare iar boul purtând o cunună de flori în formă de cruce pornește dintr-un capăt al satului până la casa celui mai bun gospodar. În același timp, tineri purtând măști trebuie să cutreiere pe străzi și în curțile oamenilor căutând fetele care nu sunt încă măritate.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS