Actualitate

”Împănatul boului”, obicei din vremea dacilor, de Rusalii la Figa și Căianu Mic

Duminică 23 iunie, în prima zi de Rusalii, în satul Figa de lângă orașul Beclean are loc obiceiul împănatului boului, tradiție locală transmisă de sute de ani din generație în generație.

Împănatul sau înstruţatul boului este cel mai cunoscut obicei agro-pastoral din Figa, vechi de circa 300-400 de ani, ce aparţine riturilor de fertilitate din preajma solstiţiului de vară. Această datină are în centrul său animalul sacru, puternic, dătător de viaţă şi roade.

Înstruțatul boului se va desfășura și la Căianu Mic și Căianu Mare, luni 24 iunie, în a doua zi de Rusalii, de la ora 11.00, în cadrul Zilelor comunei.

Ceremonialul ancestral presupune o procesiune al cărui personaj principal este boul, împodobit cu frunze verzi, flori şi panglici colorate, simbol al fecundității și fertilităţii. Oamenii aruncă spre el cu apă ca să aibă o recoltă bogată, iar fetele vor să-l prindă de coarne ca să fie sigure că se mărită anul acesta.

Înstruțatul boului este un obicei din perioada romanilor stabiliți în castrul de la Ilișua și care o dată cu creștinizarea populației din zonă a fost suprapus peste sărbătorirea Rusalilor.

Potrivit etnologului Vasile Cosma, acest obicei este un spectacol folcloric al încrederii omului în triumful Soarelui, a cărui energie dă siguranţa belşugului şi speranţa de bunăstare. Obiceiul este o perpetuare a unor ritualuri mitice din vremea dacilor, care atribuiau unor forţe divine puternica revărsare de lumină, căldură şi culoare ce declanşează spre sfârşitul primăverii o fantastică explozie vegetativă, care înveseleşte lumea şi sufletul omului.

Acest obicei are loc de Rusalii și în alte sate, precum Tăure sau Șieu Cristur.

Foto: Arhivă

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.