Biserica Ortodoxă Română a decis ca împărtășirea credincioșilor cu aceeași linguriță să nu se facă în perioada următoare, având în vedere restricțiile propuse de autorități, o decizie privind reluarea împărtășirii comune urmând să se ia după 1 iunie.
”A avut loc o consultare firească a membrilor Sfântului Sinod în legătură cu o scurtă amânare a împărtăşirii comune, până la finalizarea unei consultări cu celelalte Biserici Ortodoxe, confruntate şi ele în acelaşi registru liturgic cu provocarea ridicată de pandemie. Astfel, împărtăşirea comună în timpul Liturghiei este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe”, a precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
Autoritățile propuseseră oferirea împărtășaniei în linguriţe şi pahare de unică folosinţă, însă BOR nu a fost de acord cu acest lucru. ”În bisericile ortodoxe din întreaga lume nu există noțiunea de păhărele și lingurițe de unică folosință”, a spus Bănescu după ce au fost anunțate măsurile referitoare la biserici.
În setul de măsuri de relaxare este prevăzut faptul că accesul persoanelor în lăcaşul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp/persoană, iar personalul şi persoanele care intră vor purta mască, astfel încât să acopere gura şi nasul, şi îşi vor dezinfecta mâinile. La intrarea în lăcaşul de cult se va efectua un triaj observaţional şi nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree).
Totodată, sunt prevăzute precauţiuni speciale – se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanţă de cel puțin 1 metru, se va evita oferirea/primirea împărtăşaniei în condiţile în care nu se pot asigura linguriţe şi pahare de unică folosinţă.
Slujbele se vor oficia numai în aer liber, cu menţinerea distanţei între persoane, şi nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase.
Activitățile organizate de slujitorii cultelor religioase în locașurile de cult, care se desfășoară fără participarea credincioșilor sau practicile, și ritualurile cu caracter privat (ex. botezurile, cununiile sau înmormântările), au loc cu participarea unui număr strict limitat de persoane (maxim 16 persoane) și respectarea regulilor de distanțare socială.
Ma, astia-s tem.beli (?!) scuzati expresia … dar in acest caz, sa-si bage linguritza aia … era sa zic eu unde … ! Maaa… nu credeam ca exista atata cab.otin.ism , proastie , educatie si extremism religios , acuma in secolul XXI… sa nu priceapa ca niciunde si nicicand Dumnezeu nu a ” dictat ” modul cum sa fie data aceasta ” impartasanie ” si ca este fix creatia ca.bo.tina a unor popi ” fosi.lizati la minte ” si lipsiti de cele mai elementare notiuni de igiena si protectie sociala a enoriasilor .
Sa nu se supere ptr acest comentariu, dar asta am eu pimpresia ca se intampla din cauza unor Foarte Ferititi deja ” ruginiti si fosilizati ” , care ar cam trebui sa se duca la pensie si sa ne lase in Buna Pace Dumnezeiasca pe toti , indiferent de forma de religie practicata !
Fara suparare !
Te a pus cineva sa te impartasesti? L
De ce va bagat iin aceasta discutie cei ce nu aveti nimic comun cu impartasania?De ce nu v-ati exprimat impotriva materialismuli dialectic…? Biserica Ortodoxa are niste traditii multiseculare.Credeti ca e asa usor sa le schimbe? Acum vreo 5 ani au fost intalniri interortodoxe =intre conducatorii Bisericilor Ortodoxe din inteaga lume.S-au luat niste hotarari ,care nu au modificat structural si profund Biseicile Ortodoxe.Si cu toate acestea au fost voci,in special din partea calugarilor conservatori ,care au cerut pedepsirea episcopilor care au participat la acest sinod. Credeti ca este comod pt Patriarhul Romaniei sa accepte contestarea unui calugar?Asa ca, sa nu ne miram ca lucrurile de azi nu mai sunt ca acum 1000 de ani.