Social

Impresionant ce face această barză care cuibărește la Sângeorz-Băi!

O barză care și-a făcut cuibul în stațiunea Sângeorz-Băi a fost suprinsă în timp ce făcea un gest incredibil. Din ciocul mare a revărsat apă din belșug peste puii care se încălziseră peste măsură la soare. Gestul a fost suprins de profesorul Dorel Toader Bazga din Maieru, care ne oferă, cu generozitate, pe Facebook, imagini extraordinare cu păsări și alte viețuitoare.

”O scenă care mi-a înseninat ziua! De vreo trei-patru ani, o pereche de berze cuibăresc după blocurile gri din Sângeorz-Băi. De astă dată, am observat cum unul dintre adulți a săturat cu apă cei trei pui însetați, după care, în repetate rânduri i-a stropit cu apă din belșug. A regurgitat o cantitate impresionantă de apă. Câtă grijă pentru progenituri, cât devotament!”, a scris Dorel Toader Bazga.

Iată câteva lucruri mai puțin cunoscute despre berze:

Ouăle berzelor sunt puțin mai mari decât ouăle de găină, au coaja albă și au nevoie 33-34 de zile de incubare constantă pentru ca puii să eclozeze.

Cuiburile berzelor conțin, în mod normal, trei sau patru ouă. Cu toate acestea, au fost observate perechi care îngrijeau chiar mai mulți pui. De exemplu, în 2019, în județul Suceava a fost observat un cuib de berze cu șapte pui, un record absolut pentru țara noastră.

Berzele formează adeseori colonii, care se reunesc de obicei în grupuri mari pentru a se reproduce. Cuibul este localizat frecvent pe tot felul de structuri realizate de mâna omului, de la biserici și case mari, până la silozuri, rezervoare de apă, coșuri de fum, turnuri de electricitate și antene. Berzele nu ocolesc nici transformatoarele electrice, casele de la țară, ruinele sau clădirile monumentale. Unele berze își fac cuiburile în copaci și, într-o proporție mai mică, pe stânci.

An de an, aceeași pereche se întoarce în același cuib pentru a se reproduce și, în încercarea de a asigura cel mai bun loc pentru noii pui, adună în cuib crengi proaspete. Unele cuiburi ating doi metri în diametru și greutatea de până la 400 de kilograme.

În ceea ce privește hrana, Ciconia ciconia este o specie relativ oportunistă, mereu în căutare de artropode, în principal lăcuste și gândaci. Cu toate acestea, dieta berzelor include (în proporții inegale, în funcție de regiune) și o mare varietate de nevertebrate, în special, râme, și vertebrate precum rozătoarele, șerpii, șopârlele, broaștele, peștii și chiar puii altor păsări.

În general, barza albă este o pasăre destul de tăcută, deși emite unele sunete în prezența străinilor în apropierea cuibului. Sunetul cel mai caracteristic al speciei este un plescăit puternic produs de închiderea rapidă a ciocului, pe care pasărea îl folosește ca formă de salut pentru perechea sa.

Specia este distribuită în Africa de Nord, Europa Centrală, de Sud-Vest și de Sud-Est, unele regiuni din Asia Centrală și în extremitatea sa estică.

Barza albă este călătorul transsaharian tipic, o pasăre care, pe timpul iernii, se deplasează spre centrul și sudul Africii și în sudul Asiei.

Această pasăre enormă, care în trecutul îndepărtat și-a abandonat obiceiurile montane pentru a se asocia cu omul în căutarea protecției și a hranei, a trebuit să îndure în secolele XIX și XX o serie de schimbări drastice, care au alungat-o din multe regiuni.

Cu toate acestea, berzele se recuperează astăzi uimitor. Populația europeană este estimată la 180.000-222.000 de perechi mature sexual și prezintă o creștere constantă încă din ultimul deceniu al secolului trecut, deși încă nu și-a revenit din declinul accentuat suferit în anii precedenți, conform incredibilia.ro

În România, ultimul recensământ național, realizat în 2019, a evidențiat 6.580 de berze, dintre care 3.044 erau adulte. În topul pe județe al cuiburilor de barză conduce Suceava, cu 230 cuiburi, urmat de Harghita – 211 cuiburi și Călărași – 162 cuiburi. Pe localități, cele mai multe cuburi sunt în Siculeni (Harghita) – 42 cuiburi, Luncavița – 38 cuiburi și Turcoaia – 38 cuiburi, ambele din Tulcea.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS