Social

În 2020, va fi cea mai mare campanie de împădurire. Cât se va planta în județul nostru

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că vor fi plantate „de la zero” 2.500 de păduri noi, peste 1.000 de hectare de terenuri degradate şi vor fi completate 7.000 de păduri tinere, în cadrul celei mai mari campanii de împădurire din România din ultimul deceniu. Peste 50 de milioane de puieţi au fost pregătiţi pentru programul din acest an, potrivit news.ro.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a prezentat,  la Pepiniera Cozieni (Pădurea Pustnicu), planul celei mai mari campanii de împădurire din România realizată în ultimul deceniu, numită „Românii plantează: o pădure cât o ţară!”.

„Astăzi, peste 1.100 de pepiniere ale Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA şi sute de pepiniere ale ocoalelor silvice private sunt pregătite cu peste 50 de milioane de puieţi pentru întregul program de anul acesta. Circa 33 de milioane dintre aceştia vor porni în următoarele zile spre cele 13.000 de şantiere active în campania de primăvară. Apoi, aceleaşi pepiniere vor livra alte aproape 20 de milioane de puieţi în campania de toamnă. Statistic vorbind, dacă ar fi să facem o medie zilnică de puieţi plantaţi în primăvară, aceasta ar fi de jumătate de milion de puieţi pe zi”, a declaratCostel Alexe.

Cele 13.000 de şantiere de împădurire deschise în campania de primăvară sunt în toate judeţele ţării. Numărul cel mai mare de puieţi va ajunge în judeţele Maramureş, Cluj, Suceava, Braşov, Sibiu, Harghita, Bistriţa, Argeş şi Vâlcea. Astfel, în fiecare dintre aceste judeţe intens exploatate forestier, cu păduri neregenerate natural, vor fi plantaţi între 1 milion şi 6,6 milioane de puieţi.

Cât priveşte numărul cel mai mare de şantiere de împădurire din cadrul campaniei, acestea sunt organizate în judeţele cu cele mai multe tăieri ilegale constatate: Maramureş (440 şantiere), Sibiu (1.210 şantiere) şi Bistriţa-Năsăud (peste 600 şantiere).

Conform sursei citate, vor fi plantate peste 2.500 de păduri de la zero şi completate alte 7.000 de păduri tinere. Cele mai multe păduri plantate de la zero vor fi în judeţele: Suceava (360), Maramureş (140) şi Sibiu (90). Totodată, campania cuprinde şi începerea lucrărilor la centura verde a municipiului Oradea (65 ha), dar şi la perdeaua de protecţie a autostrăzii A2 din judeţul Constanţa (24 ha). 

În acelaşi timp, vor fi împădurite şi terenurile degradate, de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, identificate cu sprijinul ACOR, în baza unui protocol de colaborare semnat cu MMAP.

„Cei 50 de milioane de puieţi vor fi completaţi de alte milioane, imediat după ce finalizăm identificarea terenurilor degradate. Acestea vor fi împădurite în toamna acestui an. Am semnat un protocol cu ACOR prin care primăriile din ţară ne vor sprijini să avem această evidenţă care îi lipseşte acum României. Deja, avem semnale din ţară legate de sute de hectare de terenuri într-o astfel de situaţie. Cele mai mari suprafeţe au fost identificate în judeţele Olt (200 ha), Galaţi (133 ha), Vaslui (165 ha), Tulcea (70 de ha)”, a mai spus Costel Alexe.

La această campanie sunt aşteptaţi să se alăture toate organizaţiile neguvernamentale interesate, agenţi economici, autorităţi publice locale şi naţionale, şcoli şi voluntari.

„În cele mai multe şantiere vor planta oameni de specialitate: personalul silvic din ocoalele de stat şi private alături de operatori specializaţi. În total, vorbim de mii de oameni implicaţi. Vrem să-i avem pe români alături de noi! Pe cât mai mulţi! Pentru ei am numit campania: Românii plantează: o pădure cât o ţară! Vrem ca ziua de 21 martie să fie ziua românilor care plantează. În fiecare judeţ din ţara asta vom avea până la 3 şantiere deschise celor care vor să dea o mână de ajutor într-o campanie cum nu a avut România vreodată. Le organizam de aşa manieră încât să plantăm alături de români în weekend-uri”, a subliniat Costel Alexe.

Etichete

11 comentarii

  • Acuma sa vad cati comentcacaci de pe acest frumos online se vor inscrie la asemenea activitati de voluntariat sa isi miste curu si sa isi topeasca grasimile facand cateva gropite si plantand. Sa vedem cati critici isi vor lasa comoditatea deoparte si se vor declara mari iubitori ai padurii ? Voi participa cu mult drag la asemenea actiuni de Mediu mult asteptate. Daca acest popor nu ar fi unul de impostori , toate comunitatile , fiecare cetatean apt de o zi de lucru daca ar iesi pt. mama Natura rezultatele ar fi fabuloase. Nu cred insa in sentimentele bune si de suflet ale asa zisilor cetateni. Sunt prea ticalositi romanii ca sa se mai gandeasca la copacei, si sa faca un lucru bun. Cei mai multi taxeaza indemnul la lucruri bune si chiar s-au invatat prea bine sa traiasca intr-o Romanie ANORMALA ..Acuma aveti ocazia sa demonstrati ca sunteti cu adevarat oameni si va pasa de PADURI . Stiti vorba aceea ? Nu e OM cine nu a plantat un POM !!!

  • Este o refulare doar pt. cei care m-au atacat de-a lungul anilor cand am luat fix aparea copacilor. D-le Walter actiunea nu imi apartine , plantarile nu sunt in terenul meu, iar cine se simte nu are decat sa demonstreze contrariul. Nu retrag nimic din cele afirmate pt. ca cititorii stiu bine unde merge mesajul. Doar catre impostori !DA sunt pana in 5-10 de astfel de comentcacaci care nu vad cu ochi buni actiunile civice si nimic bun nu ramane netaxat. Cine se simte sa fie sanatos !

  • Argou ; tu inca nu te-ai obisnuit cu limba romana ? Astea sunt cuvintele noastre si pot fi folosite si liber pe intelesul tuturor. Acuma la B1 moderatorul de la o emisiune ne transmitea in direct ca 5 vagoane de cacat pe zi Primaria lui Firea le trimite direct in Dambovita si mai departe in Dunare. Statia Glina nu poate procesa lai lult de 5 vagoane. Intre timp Firea baga bani in stadioane in loc sa faca un proiect in regim de urgenta pe fonduri Europene. Vezi de ce Infrigementul de mediu e pe noi ? Nu putem minti si pacali Europa la nesfarsit. ONG-ul lui DAN TRIF numit ECO CIVICA e cu ochii pe Firea ca pe Coronavirusul din China. Asa este si la noi in B-ta ci Wonderlandul lui Cretu. Si aici toata lumea de pe dealuri se caca-n groapa (fosa) si cand are supraplin se varsa in paraul Ghinzii si a Jelnei la adapostul noptii. Asa este cu Padurea asa este cu cacarea. Direct in Natura .

  • La treaba , si nu uitati ca ministri ca Pana si tov. Denes daca isi faceau treaba Infrigementul de Mediu nu era acuma pe noi. Ori plantati ori platiti sute de mii de euro pe zi. Peste o luna vine chitanta . Si cate numa mai sunt de rezolvat in afara plantarilor ? Sa vedeti numai cum stau gunoaiele aruncate pe vale si pe capetele satelor. Fereasca Sfantul !

  • Batrane ! ….batranul poate sa faca linistit si nestresat 100 gropi intr-o zi la plantari pt ca a mai facut-o . Sa te vad pe tine de ce esti instare ?

    • Klaus iohanis vindut padurile la austrieci vin sa .net dea noua lectii despre inpadurirea romaniei dute .net in austria germania

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.