(FOTO) Au început lucrările de amenajare a pârtiei de schi şi utilităților din Complexul Wonderland – Unirea. Mai multe utilaje sapă în zonă, iar altele cară pământul, fiind trasate deja drumuri de acces. Se lucrează chiar şi în week-end, potrivit unor fotografii postate pe Facebook de profesorul Ioan Bâca de la Facultatea de Geografia Turismului a Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj.
Conform imaginilor postate, mai mulţi muncitori taie deja pădurea pe traseul pârtiei, iar utilajele nivelează drumurile. Lucrările de 19,5 milioane de lei (peste 4 milioane euro) au fost atribuite, în urma unei licitaţii, firmei SC Kranz Eurocenter SRL în asociere cu SC Elcompet SRL, echipamentele fiind asigurate de Doppelmayr (Austria), unul dintre marii producători de instalații de transport pe cablu.
Predarea amplasamentului s-a făcut la 1 septembrie, termenul de realizare fiind iunie 2016. Anul acesta se vor realiza drumul, parcarea, pârtia, lacul pentru apa necesară zăpezii artificiale, aducțiunea de apă, iar utilajele și echipamentele să fie montate anul viitor. Pârtia va avea și dotări de vară: instalație de săniuș pe șine.
Pentru SC Kranz Eurocenter este a treia lucrare de acest gen. Firma a fost antreprenor general la unul dintre cele mai mari proiecte din România, Parâng, un proiect de 70 de milioane de euro, realizat în proporție de 15-20%, cu finanțare de la ministerul de resort şi mai este implicată şi în proiectul de la Lupeni, de 35 de milioane de euro.
În proiectul pârtiei de schi sunt prevăzute defrişări, nivelări, amenajări, instalaţie de transport pe cablu, construcţie clădiri, instalaţii de producere a zăpezii artificiale, construirea unui post de transformare, lucrări de drumuri şi platforme betonate. Detalii aici.
Primarul Cretu ingroapa banii din imprumuturi bancare in pasunea din unirea pentru tot felul de tampenii. In loc sa rezolve problemele edilitare ale locuitorilor de la periferie, primarul spune ca acestia au fost avertizati cu privire la lipsa utilitatilor. Asadar, transportul public, precum şi alte utilităţi sunt o problemă pentru oamenii care locuiesc în zonele de la periferia oraşului Bistriţa. Chiar dacă plătesc impozite la fel ca locuitorii din centrul oraşului, majoritatea nu beneficiază de străzi asfaltate, apă curentă, canalizare sau mijloace de transport în comun. In schimb se gasesc bani publici pentru aiurelile primarului. Pana cand?