Doi posibili cumpărători ai Castelului Teleki din Comlod, scos din nou la licitație

Holistic

ACTUALIZARE Consiliul Județean Bistrița-Năsăud organizează o nouă licitație pentru Castelul Teleki din Comlod, comuna Milaş, monument istoric de valoare naţională şi universală din grupa A, după ce la cea din 21 septembrie nu s-a prezentat nimeni.

Licitația publică deschisă cu strigare va avea loc în 6 noiembrie, în sala mare de ședințe a Consiliului Județean, la ora 9.00.

În 6 noiembrie va fi licitația publică cu strigare și până la data de 4 noiembrie se pot depune ofertele. Deocamdată avem un cumpărător care a cumpărat caietul de sarcini și care urmează să-și depună oferta conform regulamentului. În plus, și-a mai manifestat cineva intenția de a cumpăra săptămâna aceasta caietul de sarcini pentru a putea participa la licitație”, a scris pe Facebook președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Data limită pentru depunerea cererilor de participare la licitație este 4 noiembrie, ora 16.00. Caietul de sarcini poate fi achiziţionat pentru suma de 150 de lei, achitată prin virament bancar în contul beneficiarului: Județul Bistrița-Năsăud, cod fiscal 4347550, Cont RO61TREZ2417510103200109X, deschis la Trezoreria municipiului Bistrița sau numerar la casieria Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Caietul de sarcini se pune la dispoziția ofertanților de către Serviciul coordonare instituții subordonate, administrare patrimoniu-Compartiment administrare patrimoniu, Cam. 8, imobil „Garaje și atelier întreținere”, municipiul Bistrița, Piața Petru Rareș nr. 1-2.

Preţul de pornire la licitaţie este de 493.780 lei (echivalentul a 111.945 euro), stabilit conform raportului de evaluare întocmit de către evaluatorul autorizat SC Grand Cora SRL și aprobat de CJ. Suma obţinută din vânzare va intra în bugetul CJ.

Cumpărătorul are obligaţia protejării acestuia conform legii, să îl restaureze şi să îl redea circuitului turistic. Castelul poate fi utilizat pentru activități muzeistice, sociale, de învățământ și turism.

Castelul de la Comlod se întinde pe o suprafaţă de 7.843 mp şi are un regim de înălţime beci (3 camere) + parter (14 camere).

Anul acesta, CJ a trecut Castelul Teleki de la Comlod din domeniul public în domeniul privat al judeţului ”pentru identificarea unei soluţii viabile de valorificare şi repunere în circuitul turistic şi cultural”.

”Castelul este monument istoric de importanţă naţională, cu o valoare arhitecturală reprezentativă pentru barocul transilvănean. Având ca punct de plecare interesul manifestat de un potenţial investitor prin adresa din 22.04.2015 pentru restaurarea şi repunerea în circuitul turistic al imobilului, considerăm oportună şi deplin justificată abordarea unei acţiuni concrete de implementare a unui astfel de proiect. Intrucât Consiliul Judeţean nu dispune de capacitatea financiară de a susţine în perioada imediat următoare o astfel de investiţie şi analizând variantele juridice posibile, s-a identificat ca şi soluţie viabilă vânzarea imobilului prin licitaţie publică deschisă, cu asigurarea condiţiilor privind transparenţa decizională, tratamentul egal pentru toţi ofertanţii, libera concurenţă, publicitatea naţională şi internaţională. Prin înstrăinarea monumentului istoric se urmăreşte asigurarea măsurilor financiare necesare pentru protejarea, restaurarea, punerea în valoare a monumentului istoric şi integrarea lui social-economică şi culturală în viaţa colectivităţii locale. Viabilizarea economică se referă în primul rând la valorificarea potenţialului castelului de a fi un punct de atracţie pentru turiştii veniţi în zonă şi la maximizarea influenţei sale de stimulare economică asupra întregii zone prin valorificarea forţei de muncă disponibilă, a factorilor de mediu şi relief, a poziţionării într-o arie protejată cu un fond cinegetic recunoscut şi pe traseul Mocăniţei Transilvaniei. Totodată, se urmăreşte din punct de vedere economic şi financiar generarea unor venituri suplimentare pentru bugetul judeţului, atât sub forma indirectă a taxelor şi impozitelor suplimentare încasate ca urmare a implementării unei investiţii ferme, cât şi sub forma directă a preţului de vânzare. Principiul protejării şi conservării unui monument istoric promovat prin lege va defini acceptarea oricărei oferte investiţionale, viitorul cumpărator având obligaţia să întreţină monumentul istoric, să nu facă nici o intervenţie fără avizele prealabile impuse de lege, să asigure paza, consolidarea, restaurarea şi integrarea clădirii şi a destinaţiei acesteia într-un circuit funcţional adecvat”, a motivat CJ scoaterea castelului la licitație.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.