„Matematica, de drag”, denumit după o carte scrisă de prof. Ion Adrian Cindrea, este un concurs şcolar care-şi propune să păstreze şi să dezvolte tradiţiile şcolii bistriţene de matematică. El se adresează elevilor cu aptitudini şi interese faţă de la matematică propunându-şi să antreneze „vârfurile” elevilor matematicieni din clasele V – XII în rezolvarea unor probleme deosebite propuse de profesori pricepuţi şi pasionaţi de matematică.
Directorul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, prof. Constantin Rus, a venit la deschiderea oficială a concursului cu un volum Matematica, de drag, scris de Ion Adrian Cindrea pe avea scrisă şi o dedicaţie din partea autorului. „Cred că au trecut zece ani de când s-a dus. Era un om extraordinar care iubea matematica, iubea copiii, ei îl îndrăgeau enorm şi le plăcea disciplina predată de el. Cartea e superbă, ilustrată cu multe caricaturi. Întotdeauna ne aducem aminte cu nostalgie de prof. Cindrea”, a spus Constantin Rus.
Profesorul Nicolae Sanda, coordonatorul concursului: „Ne-am gândit să verificăm elevii capabili de performanţă. A fost necesară apariţia acestui concurs în judeţ întrucât elevii noştri au fost invitaţi să participe la concursuri din alte judeţe care au avut înaintea noastră curajul de a organiza astfel de testări pentru elevii capabili de performanţă, drept urmare era o obligaţie a noastră nu numai să participăm, ci să-i şi primim pe ceilalţi. Aşa s-au născut parteneriatele cu judeţele Mureş, Iaşi, Suceava, Sibiu, Maramureş, Botoşani sau Bacău. Fiecare judeţ are câte un concurs cu un nume. Colectivul didactic din CNLR a decis ca acest concurs să se numească Matematica, de drag, în amintirea lui Ion Adrian Cindrea, un coleg al nostru drag care a scris două volume dedicate copiilor şi pe care le-a denumit Matematica, de drag. Am primit multe telefoane şi din partea altor judeţe cu care CNLR nu are parteneriate ca să primim elevi şi din alte judeţe, însă bugetul fiind unul restrâns nu am putut primi în concurs mai mult de 205 elevi. E un concurs serios, dovadă că e girat de Societatea de Ştiinţe Matematice din România, prin domnul profesor univ. dr. Radu Gologan, preşedintele SMR. E o garanţie a corectitudinii„, a spus Sanda.
Prof. Dumitru Acu de la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu – preşedintele concursului: „Cred că s-a format la noi mai ales după 1990, s-a format o concepţie greşită nu numai despre matematică, ci şi despre celelalte ştiinţe, fizică, chimie, biologie că ar fi foarte dificile şi nu mai trebuie învăţate. E o mare eroare şi pe mine mă bucură că mai sunt copii care vor să înveţe aceste discipline deoarece economia unei ţări se bazează pe ştiinţă şi atunci trebuie să facem eforturi să-i atragem spre aceste domenii, ca dovadă şi acest concurs. Nu e uşor în condiţiile actuale să organizezi un concurs. Merită felicitaţi cei de la catedra de matematică şi conducerea CNLR Bistriţa care i-a susţinut. La ora actuală, aceşti oameni trebuie admiraţi pentru ceea ce fac. La ce salarii sunt în învăţământ, un sfârşit de săptămână şi-l sacrifică, iar de două-trei săptămâni se ocupă de organizare. (…) Eu sunt din comuna Rebrişoara, iar liceul l-am făcut la Colegiul Naţional George Coşbuc. Am fost la sărbătoarea de acolo şi am fost foarte emoţionat că şcoala a împlinit 150 de ani, iar acum mă bucur că sunt la Bistriţa. Sper că voi avea timp să dau o fugă şi până acasă, la Rebrişoara. Am acolo un frate, rude. Tot timpul mă mândresc că sunt năsăudean şi bistriţean”.
Concursul propriu-zis va avea loc sâmbătă, iar seara, de la ora 19.00, e programată festivitatea de premiere. Elevii vor primi diplome, medalii şi premii în cărţi. Concursul e susţinut de Primăria Bistriţa şi de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu