Actualitate

Ce se întâmplă cu documentele care expiră. Amenzi majorate. Concediile polițiștilor și militarilor, întrerupte

Guvernul a adoptat mai multe ordonanţe de urgenţă care vizează domeniul ordinii şi siguranţei publice, fiind înăsprite amenzile pentru contravenţiile săvârşite pe durata stării de urgenţă. De asemenea, a prelungit valabilitatea unor documente, pentru a evita deplasarea cetăţenilor la ghişee. În plus, au fost modificate statutul poliţiştilor şi statutul militarilor, în sensul în care se înrerup concediile de odihnă, se sistează pensionările anticipate, iar detaşarea se face fără acordul angajatului.

Pentru a diminua deplasarea cetăţenilor în acest moment pentru obţinerea diverselor autorizaţie şi certificate, Guvernul a decis că valabilitatea documentelor de orice fel eliberate de instituţiile şi autorităţile publice se prelungeşte pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea stării de urgenţă.

Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor a anunțat că documentele care vor expira în perioada stării de urgenţă vor fi considerate valabile pe întreg teritoriul României până la încetarea acestei situaţii. Este vorba despre permisele de conducere, autorizaţiile de circulaţie provizorie, precum şi dovezile înlocuitoare ale certificatelor de înmatriculare şi permiselor de conducere.

Aceleaşi reglementări se vor aplica şi documentelor necesare operaţiunilor de înmatriculare, examinare, preschimbare permis de conducere (certificat de autenticitate, documentul emis de unitatea medicală autorizată – fişa medicală, dosar şcolarizare) care vor expira pe perioada stării de urgenţă.

La nivelul parchetelor, în cauzele în care anterior instituirii stării de urgență prin ordonanță a procurorului, a fost disjunsă prelungirea dovezilor înlocuitoare cu drept de circulație ale permisului de conducere, emise în temeiul art. 111 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, pentru limitarea infectării cu coronavirus, astfel că nu este necesar ca persoanele interesate să depună cereri de prelungire. 

Din oficiu, procurorii vor emite ordonanțe de prelungire a acelor dovezi pentru care anterior a fost dispusă o ordonanță. 

Ordonanțele de prelungire vor fi transmise pentru operare la unitățile de poliție competente, fără a mai fi necesară consemnarea pe dovadă a prelungirii în această situație excepțională. 

Măsura a fost stabilită prin coordonare interinstituțională între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul de Interne și Inspectoratul General al Poliției Române.

La poliţişti şi militari se întrerup concediile de odihnă, se sistează pensionările anticipate, iar detaşarea se face obligatoriu.

A fost adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea statutului poliţiştilor şi statutul militarilor. În acest sens au fost instituite reglementări care să întărească disciplina ierarhică în cadrul acestor instituţii şi pentru a reglementa situaţia unor angajaţi care trebuie în această perioadă să fie la dispoziţie instituţiilor de ordine şi siguranţă publică în vederea combaterii efectelor epidemiei cu coronavirus.

Astfel, se întrerup concediile de odihnă pentru personalul acestor instituţii, se iau măsuri pentru asigurarea continuităţii programului de lucru, detaşarea personalului în vederea efectuării misiunii se va face obligatoriu fără acordul angajatului şi, de asemenea, se suspendă prevederile legate de pensionare anticipată pentru personalul din aceste instituţii pe perioada strări de urgenţă.

În ceea ce privește vontravenţiile săvârşite împotriva măsurilor de limitare a răspândirii infecţiilor cu coronavirus, pentru cei care nu respectă reglementările adoptate în acest sens contravenţia se amendează cu 2.000 – 20.000 pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice valoarea amenzii este cuprinsă între 10.000 şi 70.000 de lei.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.