Cultură

În ce condiții pot fi restaurate Biserica Greco-Catolică și Turnul Clopotniță din Rodna

Consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Bisericii Greco-Catolice ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și a Turnului Clopotniță din Rodna se vor putea face doar cu avizul Ministerului Culturii, a decis Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 3 în ultima ședință.

Biserica Greco-Catolică ”Sf. Mare Mucenic Gheorghe” este ridicată pe locul fostei bisericuțe și capele evanghelice disponibilizate după plecarea grupului de sași. Lucrările au fost finalizate în anul 1825 când noul edificiu greco-catolic este sfințit cu hramul Sfântul Gheorghe, preot paroh fiind Gherasim Porcius. Este o construcție de tip sală cu altar poligonal și ziduri prevăzute cu contraforturi din piatră. În anul 1859 a avut loc consolidarea zidurilor și o mărire a incintei

Conform Ordinul ministrului culturii nr. 2.828/2015 apare inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Bistrița-Năsăud la categoria A, Monumente de interes național, monumente de arhitectură. Turul-clopotniță din lemn din curtea bisericii datând din perioada anului 1859.

Primăria Rodna a obținut de la Agenția Regională Nord-Vest o finanțare europeană pentru acest proiect.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS