Social

În ce condiții se pot deplasa gratuit, cu mașina accesibilizată, persoanele în scaun cu rotile din Bistrița

Persoanele cu dizabilități locomotorii din Bistrița, care folosesc scaune cu rotile, se vor putea deplasa, gratuit, cu un autoturism accesibilizat, cumpărat anul acesta cu 181.000 de lei de Primăria Bistrița, și care are menirea să suplinească lipsa transportului public și a transportului de tip taxi accesibilizat.

Consilierii locali au aprobat cu 18 voturi ”pentru” Regulamentul de desfășțurare a activității de transport persoane în scaun rulant pe raza municipiului Bistrița cu o modificare propusă de consilierul USR Nicolae Pavelean referitoare la modul de programare.


Conform documentului, vor putea circula cu acest mijloc de transport:

  • persoanele cu dizabilități/handicap, copii/adulți/persoane vârstnice care utilizează pentru deplasare scaun rulant și nu pot utiliza transportul public .
  • familiile sau membrii familiilor care au în îngrijire persoane cu dizabilități, reprezentanții legali, însoțitori etc..

Solicitarea consilierului USR Nicolae Pavelean ca și alte persoane care au probleme locomotorii, dar nu sunt în scaune cu rotile să poată circula cu acest mijloc de transport a fost respinsă.

Inițial, s-a propus ca, pentru a beneficia de transport gratuit pe raza municipiului Bistrița cu mașina special adaptată, cei interesați să depună o cere scrisă adresată DAS Bistrița la ghișeul relații cu publicul din strada Dornei nr.12 cu cel puțin 24 de ore înainte de solicitarea transportului sau să se programeze online pe site-ul Primăriei municipiului Bistrița www.primariabistrita.ro cu cel puțin 24 de ore înainte de solicitarea transportului.

Consilierul Nicolae Pavelean a cerut ca să se accepte și solicitări telefonice. Cu 18 voturi ”pentru”, cererea ca programările să se facă telefonic nu doar pe baza unei cereri scrise, a fost acceptată.

Primarul Ioan Turc a explicat că nu este de acord ca și alte persoane în afară de cele în scaune cu rotile să beneficieze de acest tip de transport fiindcă municipalitatea deține o ambulanță care poate fi cerută la nevoie.

”Discutăm despre oameni aflați în scaun cu rotile. Vorbim despre un grup țintă. Dacă lărgim grupul țintă, lucrurile sunt duse într-o zonă derizorie. Cine poate de la celălalt capăt al firului să aprecieze dacă o solicitare este sau nu îndreptățită? Vorbim totuși despre transport gratuit, nu despre unul contra cost. În ce privește modul de programare, sunt de acord și cu programarea telefonică.

Pentru a beneficia de serviciul de transport accesibil gratuit, în regim de comandă prealabilă, potențialii beneficiari trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  1. să aibă domiciliul/reședința în municipiul Bistrița
  2. să utilizeze pentru deplasare scaun rulant
  3. să nu fie instituționalizați într-un centru rezidențial în care se asigură îngrijire completă din partea autorității administrației publice
  4. La momentul efectuării deplasării, solicitantul va fi obligatoriu însoțit de un aparținător (persoană adultă care să își asume asistența persoamei în scaun cu rotile)
  5. Cererea de solicitare transport va fi însoțită obligatoriu de consimțământ privind utilizarea datelor cu caracter personal și acord de acceptare a condițiilor de transport, ambele semnate de către beneficiar și aparținător

Transportul se va efectua doar pe raza Bistriței și a localităților componente ale municipiului.

Planificările și transportul efectiv se vor realiza după următorul program:

  • luni – joi, în intervalul orar 08:00 – 16:00;
  • vineri – între 08:00 – 14:00.

În mod excepțional și bine fundamentat, accesul la transport gratuit poate fi solicitat și înafara programului sus-menționat cu respectarea acelorași condiții de transport.

În felul acesta, este dus la îndeplinire proiectul ”Transport gratuit pentru persoane cu dizabilități și vârstnice”, depus în cadrul procesului de bugetare participativă inițiat în 2021.

În octombrie 2022, tot pentru persoanele cu dizabilități a fost dat în folosință un leagăn special în Parcul „Regele Mihai I al României”, alt proiect acceptat în procesul de bugetară participativă.

În Bistrița, sunt 120 de persoane în scaun cu rotile aflate în evidența Direcției de Asistență Socială

Autospeciala de transport este marca Ford Transit Connect Commercial Kombi Trend FWD 1,5L EcoBlue, combustibil motorină, prevăzută cu rampă de acces din aluminiu cu suprafață antiderapantă, pliabilă în interior cu sistem de blocare în două poziții, sistem de siguranță și confort Future Safe cu sprijin lombar și cervical, fixat de șasiu cu întărituri pentru impactul din spate, centura de siguranță 20G în cazul impactului frontal, adaptare sistem electric pentru blocare/deblocare centuri de siguranță față pentru foroliu rulant, astfel încât centurile se deblochează doar în situația în care rampa este așezată pe sol, pentru imposibilitatea deblocării în mers. Sistemul este omologat RAR ca VEHICUL SPECIAL, M1 SH pentru transportul a 5 persoane pe locurile originale și o persoană în fotoliu rulant.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS