ACTUALIZARE Consiliul Local Bistrița a respins, cu 5 voturi pentru, 6 împotrivă și 7 abțineri, proiectul consilierului municipal PNL Adrian Florin Chereji privind asigurarea pazei unităților școlare, care prevedea ”asigurarea pazei unităților școlare de către Poliția Locală începând cu data de 15 septembrie 2016. În cazul în care efectivele Poliției Locale nu sunt suficiente pentru a prelua integral paza unităților de învățământ, se va apela la firmă de pază acreditată, plata serviciilor de pază fiind suportată de la bugetul local. La prima rectificare bugetară se vor cuprinde în buget sumele necesare plății pazei unităților școlare începând cu data de 15 septembrie 2016, iar în bugetele anilor viitori vor fi prevăzute sumele necesare pazei unităților școlare”.
”În două-trei zile vom avea o nouă legislație, se vor reglementa toate chestiunile. Problemele sunt extrem de complicate, trebuie să intre și pe Statutul elevului, le vom pune la punct pe noua legislație. Exclus să se poată face atât de repede pentru 15 septembrie, jandarmii și Poliția Locală patrulează în zona școlilor, problema deocamdată este rezolvată”, a spus consilierul municipal PSD Camelia Tabără, inspector școlar general.
Executivul Primăriei a dat raport negativ: ”În prezent, în organigrama Poliţiei Locale a municipiului Bistriţa sunt prevăzute 6 posturi de agenţi de pază, destinate pazei sediului central al Primăriei Bistriţa. Pentru pază unităţilor de învăţământ de pe razs municipiului Bistriţa, la o prima estimare, sunt necesari circa 40 de agenţi de pază, care nu pot fi angajaţi, întrucât nu mai există posturi neocupate. Precizăm că organigrama în vigoare deţine numărul maxim posibil de posturi şi nu poate fi suplimentată, datorită constrângerilor impuse de prevederile anexei O.U.G. nr. 63/2010, punctul 3, lit.a (un post de poliţist local la fiecare 1.000 de locuitori ai municipiului). Ca atare, Poliţia Locală a municipiului Bistriţa se află în imposibilitatea de a presta astfel de servicii, din cauza lipsei de personal. Totodată, menţionăm că s-a solicitat unităţilor de învăţământ primar, gimnazial şi liceal să depună până la data de 30.06.2016 cereri privind asigurarea fondurilor necesare asigurării pazei şi efectuării analizelor de risc la securitate fizică, în conformitate cu prevederile art.4, alin. (1) din Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, modificată şi completată prin Legea nr. 29/2010. Situaţia centralizată a acestor cereri depuse a fost înaintată domnului Ovidiu Teodor Creţu, primarul municipiului Bistriţa, urmând a se supune aprobării Consiliului Local rectificarea bugetului local şi alocarea sumelor necesare pentru asigurarea pazei unităţilor de învăţământ care au depus cereri şi documente pertinente. Având în vedere că alocarea de către Consiliile locale a resurselor financiare destinate sporirii siguranţei unităţilor şcolare este deja prevăzută de lege, că există în desfăşurare la acest moment un astfel de demers de alocare de fonduri, precum şi faptul că Poliţia Locală a municipiului Bistriţa nu deţine personalul necesar pentru a asigura paza instituţiilor de învăţământ, considerăm că proiectul de hotărâre nu este necesar şi nu poate primi aviz favorabil”.
La rectificarea bugetară din iulie, Consiliul Local Bistrița a alocat suma de 200.000 de lei pentru asigurarea serviciilor de pază în școlile din Bistrița.
Primarul Ovidiu Crețu a acceptat până la urmă varianta gardienilor în școli cu plată de la bugetul local, deși inițial spusese că Bistrița nu este ”un oraș al pușcăriilor” și că trebuie să se meargă pe o variantă europeană, altfel ar fi o jignire.
Bine si asa! Macar nu vor mai fi jecmaniti parintii pentru plata gardianului.
Oameni buni! Dincolo de toate motivatiile si intreaga birocratie romaneasca, COPIII SUNT VIITORUL NOSTRU SI REPREZINTA CEL MAI DE PRET BUN! Trebuie sa pazim scolile! Indiferent cum! Este inadmisibil sa lasam loc gastilor care terorizeaza copii, care pot agresa sau cere taxe de protectie, sau, mai rau, traficantilor de droguri. E o problema mai serioasa si decat „gunoaiele”, hai sa nu ne jucam cu asa ceva.
Mai exista o problema majora. Prezenta politistilor de la ordine publica sau chiar a celor in civil pe traseele scoala-acasa. Bineinteles ca nu pot supraveghea fiecare scara de bloc, dar pe traseele principale, mai ales in zone „populate” de minoritati conlocuitoare, foarte multi copii ajung acasa fara lapte, corn si bani de buzunar. Si sunt amenintati ca iau bataie daca spun ceva! Nu prea e ok…
E foarte bine sa pazim scolile si mai ales sa asiguram siguranta copiilor nostrii, dar nu oricum, deci nu „indiferent cum” ! Tare ma tem ca o sa fie inca o afacere cu statul, a firmelor de paza de data asta si numai de siguranta copiilor nu o sa fie vorba. Atentie mare la ce agenti de paza o sa intre in scoli sau in curtea scolilor, sper ca nu vor fi dintre baietii cu muschi, care la timpul lor nu le-a placut scoala, iar acuma li se ofera prilejul sa faca legea si sa agreseze verbal fetele.
De ce oare paza școlilor nu ar putea fi realizată cu ajutorul Jandarmeriei ?
Și fără ca părinții să mai trebuiască, lunar, să achite abonamentul vreunei firme de pază și protecție …
S-ar putea derula, în acest sens, un program pilot, (pentru început) în câteva școli bistrițene ….
Elisabeta , jandarmii au rolul de restabilire a ordinii publice grav incalcate . Ei nu se deranjeaza cu paza . La Bistrita s-a incalcat grav ordinea publica doar la revolutie in 1989. Va mai fi nevoie de jandarmi si cand va juca Gloria cu Steaua finala Cupei Romaniei , adica la Pastele cailor .
pun pariu pe 1000 de dolari ca din 12 septembrie imi va fi ceruta taxa de 20 de lei pe semestru ptr plata gardianului. cine se baga ???
Conform O.U.G. nr. 63/2010 Bistrița poate avea 77 de polițiști locali. Totul se rezumă la priorități. Din punctul de vedere al Primăriei copiii noștri sunt ultimi pe lista priorităților. Doar la compartimentul de pază sunt 6 polițiști, în organigramă sunt 84, folosiți în diverse activități dar mai puțin în interesul cetățeanului și cu atât mai puțin pentru securitatea copiilor noștri.
http://www.primariabistrita.ro/portal/bistrita/portal.nsf/AllByUNID/A5778D50B09EDC66C225741F0032DBD3?OpenDocument
Romanului nu-i trebui duşmani, că-şi este el suficient.
Ce avea dacă se menţinea Corpul Gardienilor Publici, ca instituţie publică, în subordinea CJ, pentru deservirea unor astfel de interese, având facilităţi bugetare – care până la urmă aveau efect în banul public.
L-am omorât şi pe asta, ca atâtea alte lucruri bune, numai pentru că a fost înfiinţat de alţii.
No aşe !