Potrivit unui comunicat al preşedintelui ASLBTR, Dan Cornel Nistor (foto), în acest moment, proiectul se află la Senat, urmând ca mai apoi să fie dat spre studiu Comisiei Juridice.
“În momentul în care vom primi proiectul de la această comisie, cu corecturile pe care le va face, el va fi afişat pe site şi, din acel moment, avem la dispoziţie 30 de zile pentru a mai aduce modificări, el aflându-se în dezbatere publică înainte de votul final al Parlamentului”, se arată în comunicatul dat publicităţii de ASLBTR.
Potrivit lui Nistor, cele mai importante aspecte sunt următoarele:
1) plata apartamentelor se va face în rate lunare de 460 de lei(100 euro), în loc de chirie
2) valoarea apartamentului va fi stabilită de către un evaluator din partea ASLBTR România şi a statului, prin negociere şi consens, în funcţie de vechimea, gradul de uzură, deficienţele de construcţie constatate sau alte probleme la fiecare apartament în parte.
3) evaluarea principală va fi făcută la preţul de construcţie al blocului care va face diferenţa între oraşe, zone, etaj, etc.
4) se va scădea din preţul final 2% pe an (gradul de uzură al blocului), chiria plătită până la momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare şi deficienţele constatate de evaluator
5) va exista o perioadă de graţie de 6 luni (se va suspenda plata ratei) dacă o familie trece printr-o criză financiară;
6) în cazul în care după o anumită perioadă de timp nu mai puteţi plăti rata nici după perioada de graţie de 6 luni, atunci o să va primiţi toţi banii înapoi de la familia care va prelua acest apartament de la dumneavoastră (nimeni nu va avea de pierdut);
7) acolo unde există un singur venit pe familie (în urma unui divorţ, deces sau părăsirea căminului ori dacă e doar un părinte) se va plăti o rata de 230 lei timp de 60 de ani (moştenitorii legali, preluând plata ratei în caz de deces);
8) dacă o familie are disponibilă o suma de bani, va putea plăti în avans scăzându-se ori perioada de plată, ori cuantumul ratei în funcţie de opţiune
“Acestea sunt cele mai importante amendamente cuprinse în proiectul de lege. Vă solicităm să contactaţi reprezentanţii noştri din oraşele dumneavoastră, să vă înscrieţi ca membri în asociaţie şi să plătiţi cotizaţia lunară de 5 lei pentru că şi asociaţia are nevoie de sprijinul financiar al dumneavoastră pentru a putea ajunge în toate locaţiile ANL-din ţară şi a rezolva problemele constatate şi a putea face evaluarea fiecărui apartament în parte”, se mai arată în comunicat.
da….frumos!…..si pe perioada de 60 de ani statul se obliga sa le intretina apartamentele pe banii nostrii si …… chiar 120 de ani daca se poate!….. nu de alta dar sa nu cada blocul inainte de plata ultimei rate!
auziţi fraţilor rate pe 60 de ani, si mai ales ptr . un amarit de Anl care arata mai rau ca blocul meu construit in ‘ 70 . dar voi daţi inainte si cumparaţi Anl-uri , ca , cu ele veţi ramine de-a pururi. \ma scuzaţi dna . Cristiana / no ofence !!!!!. o zi buna va doresc !!!
sunt idei foarte bune.. Asa s-au facut miile de proprietari in anii 90, dar acum nu le mai place acelora ca si altii sa devina proprietari fara camataria bancilor. Un proiect foarte bun.. sper sa primeasca aprobarea politicienilor.
Locatarii ANL trebuie sa se uneasca pt un scop comun…