Actualitate

În ce oraș au fost peste 38°C. Cu câte grade va mai crește temperatura

În 17 localități din județul Bistrița-Năsăud, mercurul a arătat duminică peste 35 de grade Celsius, zi în care a fost înregistrat și un posibil record: depășirea temperaturii maxime absolute de când se fac măsurători în județ. S-a întâmplat la Năsăud, unde o stație meteo semiprofesională a arătat 38,2 grade Celsius.

Temperatura de 38.2°C s-a înregistrat la ora 16.20 la Năsăud, menționează Meteo.BN, situație în care s-a depășit maxima absolutā de când se fac măsurători meteorologice la Bistrița, de 38.0°C.

Foarte cald a fost și la Monor – 37,8 °C , Beclean – 37,1 °C, Ciceu Mihăiești – 37 °C . La polul opus avem Romuli – 34,4 °C , Poiana Ilvei – 34,2 °C și Colibița – 32,7 °C

La Bistrița au fost 35,9 grade Celsius, dar temperatura este posibil să mai crească până la 37,4 grade, valoare care este de așteptat să fie înregistrată marți.

Cod portocaliu în continuare

Județul Bistrița-Năsăud este, până miercuri 17 iulie inclusiv, sub cod portocaliu de val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat.

Luni și marți, În Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Miercuri, în Maramureș și local în Crișana, Transilvania și nordul Moldovei, valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

În a doua parte a săptămânii valul de căldură se va restrânge treptat și va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă și disconfort termic, cu precădere în jumătatea sudică a țării.

Ce puteți mânca în zilele toride

Roșiile, dovleceii, castraveții, pepenele și fructele de pădure nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic. Roșiile conțin potasiu, vitamina C, fibre și sunt o sursă naturală de licopen, un fitonutrien care protejează pielea de acțiunea nocivă a razelor ultraviolete, dovleceii conțin 94% apă, sunt săraci în calorii și bogați într-o serie de nutrienți, printre care se numără acid folic, vitamina C, potasiu și betacaroten, iar pepenele, indiferent că e roșu sau galben, conține în proporție de 95% apă, ceea ce înseamnă că este un aliment hidratant și răcoritor, ideal pentru zilele caniculare. Alimentele bogate în proteine și glucide ar trebui evitate în zilele caniculare.

Câtă apă trebuie să bem

Ar trebui să avem obligatoriu o sticlă cu apă cu noi, la temperatura camerei. Zilnic trebuie să bem între 1,5 și 2 litri de apă. Sunt de evitat băuturile alcoolice, inclusiv berea. Persoanele care aleg să bea bere rece, crezând greșit că băutura îi răcorește, nu fac altceva decât se deshidratează datorită conținutului de alcool. Aceleași consecințe le are orice tip de alcool consumat în această perioadă – fie că vorbim despre băuturi tari – care au mai mult de 30% alcool (votcă, whiskey, gin, lichior), fie cele slabe – cu alcool sub 10% (vin, bere, șampanie).

Crema de protecție solară, obligatorie

Medicii recomandă folosirea cremei cu factor de protecție solară în zilele caniculare pe care ar trebui să o aplicăm pe zonele expuse, adică față, gât, mâini, picioare înainte de a ieși din casă. În cazul în care trebuie să petrecem mai mult timp expuși la soare, vom aplica crema o data la două ore.

Pentru un ten deschis la culoare, sensibil și care se arde ușor, alegeți pentru oraș un FPS de minim 8, iar pentru expunere în plin soare (mare, munte), un factor de protecție de 30 sau chiar mai mare. Persoanele cu un ten mai închis la culoare, care sunt mai rezistente, pot opta, pentru oraș, pentru un FPS 15, iar pentru expunere directă, un factor de 25.

Ochelarii de soare, obligatorii

În zilele toride trebuie să ne protejăm și ochii, deoarece există riscul apariției arsurilor de retină. Astfel, oftalmologii recomandă folosirea ochelarilor de soare. Medicii atrag atenția că o pereche de ochelari cumpărată din talcioc sau de la tarabă, de proastă calitate, afectează vederea, odată cu înaintarea în vârstă, dar sunt mai buni decât nimic. Persoanele care au ochii deschiși la culoare trebuie să acorde mai multă atenție razelor ultraviolete, deoarece sunt mai sensibile. Pe termen scurt, expunerea excesivă la ultraviolete se poate manifesta prin apariția arsurilor de corneene.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.