Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud va amplasa două stații automate fixe de monitorizare a radioactivității mediului, a anunțat directorul instituției, Sever Roman, monitorizarea debitului dozei gama în aer fiind importantă în condițiile războiului de la granițele României.
Județul Bistrița-Năsăud va beneficia de două stații automate fixe de monitorizare a radioactivității mediului. Acestea urmează să fie amplasate în Bistrița și Beclean, ultima în curtea Colegiului Național ”Petru Rareș”, a anunțat Sever Roman în ședința Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud de miercuri. Stațiile vor fi achiziționate cu bani din PNRR prin proiectul “Echipamente de monitorizare a calității aerului, radioactivității și zgomotului pentru Agenția Națională pentru Protecția Mediului”.
”Acum avem o astfel de stație în incinta APM și monitorizăm doza de radiație gama absorbită în aer. Sunt foarte importante valorile acestea fiindcă determină radioactivitatea mediului înconjurător mai ales în contextul amenințărilor de la graniță. Valorile înregistrate în acest moment sunt mult aceste limite”, a spus Sever Roman în ședința Colegiului Prefectural.
Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului face parte din Sistemul Integrat de Supraveghere a Poluării Mediului pe teritoriul României din cadrul Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și cuprinde 37 de staţii de supraveghere a radioactivităţii mediului, 88 de staţii automate de monitorizare a debitului dozei gama în aer și 5 stații automate de monitorizare a radioactivității apei. Coordonarea ştiinţifică, tehnică şi metodologică a RNSRM este asigurată de Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.
APM BN are rolul de a asigura transmiterea datelor înregistrate de stație, prin verificarea permanentă a funcționării echipamentelor de înregistrare și transmitere, fără validarea acestor tipuri de date.
De asemenea, în județ au mai fost instalate echipamente noi pentru pulberile în suspensie PM 2,5 la stația BN-1 și urmează amplasarea de stații noi, una de monitorizare a calității aerului BN-2, dotată cu echipamente pentru monitorizarea pulberilor în suspensie PM10 (stație de trafic) și o stație nouă de monitorizare a calității aerului BN-3, dotată cu echipamente pentru monitorizarea ozonului, la Viișoara.
Potrivit lui Sever Roman, în perioada ianuarie – octombrie a.c. s-au efectuat 87 de măsurători de zgomot, din care 78 de determinări pentru monitorizare și 9 determinări la comandă.
Din cele 78 de determinări pentru monitorizare s-au înregistrat 14 depășiri ale limitei inferioare pentru străzile de categorie tehnică I în municipiul Bistrița, pe principalele bulevarde Libertății, Independenței și Calea Moldovei. Conform STAS 10009/2017 limita admisibilă pentru stradă de categorie tehnică I (magistrală) este 75 – 85 dB.
În perioada martie – octombrie 2024 s-au monitorizat indicatorii SO2, NO2, NH4 prin probe de 30 de minute în municipiul Bistrița și în Beclean, Sângeorz-Băi, Năsăud, Tărpiu. Din cele 144 de măsurători s-au înregistrat 2 depășiri la indicatorul NH4 în luna martie la Tărpiu și în luna septembrie la Năsăud.
Adaugă comentariu