Actualitate

În noul an şcolar vor funcţiona 135 de clase pregătitoare. Mobilierul pentru ele, pe drum

În Bistriţa-Năsăud vor funcţiona, anul acesta, 135 de clase pregătitoare în cea mai mare parte, în incinta şcolilor, excepţie făcând satul Măgura Ilvei unde clasa pregătitoare va fi într-un corp de clădire aparţinând grădiniţei.

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Bistriţa-Năsăud a declarat, luni, că, în perioada care precede deschiderea anului şcolar, va permite transferul elevilor dacă acesta va fi solicitat de părinţi.

„Avem 135 de clase. Pratic etapa de înscriere a fost finalizată în luna mai într-un sistem de repartizare pe calculator aşa cum se face cu elevii de clasa a VIII-a. Stăm să vedem dacă elevii care s-au înscris sunt efectiv în prima zi de şcoală pentru că mai sunt situaţii de părinţi care mai pleacă în străinătate şi nu anunţă faptul că au retras copiii, sunt părinţi care ne semnalează că ar vrea să se mute de la o şcoală la alta. Deocamdată vrem să vedem exact cum stau lucrurile în prima zi de şcoală. Din punctul meu de vedere, odată înscris un elev, după aceea urmează traseul corect referitor la transferul elevilor. Nu cred că poate fi vorba de obligativitatea unor părinţi de a şcolariza copilul într-un anumit loc dacă între timp s-au mutat sau au apărut alte situaţii de viaţă”, a declarat Camelia Tabără.

Ea a spus că, indiferent de aceste situaţii, vor funcţiona 135 de clase.

„Este exclus să avem mai puţine clase. Vor fi categoric 135 de clase. Vom avea şi copii care vin din străinătate şi care pot să ducă la un număr mai mare de copii într-o clasă”, a declarat Tabără.

În ce priveşte cadrele didactice care vor preda la clasele pregătitoare, Camelia Tabără a spus că acestea există şi vor fi pregătite pentru noua forma de învăţământ.

„Cadre didactice avem sau vom avea fiindcă mai avem o şedinţă de repartizare a cadrelor didactice în 29 august. Toate cadrele didactice care vor intra la clasa pregătitoare sunt pregătite în trei centre de formare care au început deja activitatea şi vor mai fi încă două centre în luna septembrie. Toate cadrele didactice care vor intra la această clasă pregătitoare cu siguranţă că vor avea parte de o pregătire specifică”, a spus inspectorul şcolar general.

În ce priveşte mobilierul pentru aceste clase, Camelia Tabără a declarat că fiecare şcoală a avut posibilitatea să îl achiziţioneze cu bani de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

„Există mobilier susţinut de minister. A fost un grafic de achiziţionare. Fiecare şcoală şi-a putut achiziţiona de unde a dorit. Până în 31 august în şcolile din judeţ trebuie să sosească mobilierul. Şcolile nu ne-au semnalat că ar fi probleme din acest punct de vedere. Materialul didactic, de asemenea, soseşte”, a declarat Camelia Tabără.

Ea a spus că aceste clase pregătitoare vor funcţiona în marea lor majoritate în şcoli, excepţie făcând satul Măgura Ilvei unde clasa pregătitoare va funcţiona la grădiniţă.

„Ministerul a lăsat posibilitatea ca acolo unde nu e un spaţiu potrivit, unde nu sunt condiţiile cele mai bune în şcoală şi e spaţiu limitat, clasa pregătitoare poate funcţiona şi în incinta unei grădiniţe. Noi avem o situaţie de acest gen în Măgura Ilvei”, a declarat Tabără.

În judeţul Bistriţa Năsăud au fost aprobate pentru anul şcolar 2012-2013 un număr de 138 clase pregătitoare, cu un efectiv de  2.497 preşcolari, dar s-au înscris, în final, 2053 care vor învăţa în 135 de clase.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.