Recomandări Social

În plin sezon al fructelor coapte, Dealul Negru este raiul urșilor bruni (VIDEO)

Dealul Negru este raiul urșilor în această perioadă. Pe un perimetru de un kilometru pătrat, vânătorii au văzut nu mai puțin de opt și au reușit chiar să-i filmeze de aproape pe câțiva dintre ei.

https://www.facebook.com/100012582301190/videos/770149303414473/
https://www.facebook.com/100012582301190/videos/770154193413984/

În această perioadă în care s-au copt fructele, urșii au venit să se înfrupte cu bunătățile toamnei, dar, după ce se vor termina, încet se vor retrage spre munte.

Saşii care au locuit în zona localităţilor Cuşma şi Dorolea au plantat zeci de hectare de livezi aşa încât urşii din Munţii Călimani au ce mânca. Ani la rândul, pădurarii au făcut eforturi mari să nu îi lase urşi să devină carnivori, aşa că, atunci când livezile nu au dat rod suficient, le-au cărat urșilor cu maşinile tone de mere. Având mâncare, urşii au lăsat în pace şi turmele.

Valentin Trişcă de la Direcţia Silvică Bistriţa spune că, în anii 80, Cabana Dealul Negru a fost ridicată într-un timp foarte scurt fiindcă Nicolae Ceauşescu voia neapărat să vină toamna la vânătoare de urşi în zonă fiindcă auzise că aici era cea mai mare concentrare de urşi bruni din Europa. Din acest motiv, cabana nu are finisaje care să stârnească invidia.

„Aşa şi era pentru că în zonă au locuit saşii care au plantat livezi până la 7 km de ultima localitate. Cum urşilor le plac mult fructele s-au adunat aici în zonă. De altfel şi noi (pădurarii- n.r) am făcut eforturi foarte mari să nu-i lăsăm să devină carnivori. Când eram şef de district silvic aici, căram cu maşinile tone de mere”, a declarat Valentin Trişcă.

Drumul până la cabană nu a fost asfaltat în comunism fiindcă, spune Valentin Trişcă, ar fi fost fatal pentru animalele din zonă.

„Un fost ministru a venit aici la vânătoare şi a zis că mă dă afară din cauza felului în care arată drumul, dar i-am explicat că, în cazul în care l-am asfalta, toţi ar urca cu maşinile la plimbare şi animalele nu ar mai avea linişte şi ar pleca din zonă şi atunci la ce ne-ar mai folosi cabana de vânătoare? Mi-a dat dreptate şi tot aşa a rămas drumul şi nici nu m-a mai dat afară. Oricum, Ceauşescu nu a fost afectat de drum că el venea cu elicopterul”, a spus Trişcă.

În total, în pădurile noastre sunt peste 300 de urşi mari iubitori de fructe.

Etichete

8 comentarii

  • Sași transilvăneni din satele Dorolea și Cușma au realizat livezi în grădinile lor, nu la distanțe de peste 7 km depărtare de localitate. Ceea ce este adevărat e, că oriunde pe suprafața agricolă (Hattert) unde aveau proprietăți și aveau de efectuat lucrări în anumite perioade ale anului agricol, găseau lăstari de pomi fructiferi sălbatici, îi înnobilau prin altoire în speranța că se vor putea bucura în scurt timp de roadele acestora. Acești pomi fructiferi nu constituiau livezi, dar erau cunoscuți de către locuitorii satelor respective sub numele celui care a realizat altoirea. Și familia soției mele se putea mândri cu un asemenea pom fructifer cu numele Părul lui Hampu sau Părul Hampului. Consecința obișnuirii urșilor cu tone de mere cu care erau ademeniți urșii, nu pentru a nu deveni carnivori, ci pentru a satisface și ușura setea de împușcare a acestor animale sălbatice de către Nicolae Ceaușescu, era expresia slugărniciei subalternilor, pentru ca acesta să nu se întoarcă fără a fi împușcat vreunul cu un trofeu valoros. Din această cauză urșii se concentrează toamna la Dealul Negru, iar faptul că nu găsesc fructe, deoarece nimeni nu se mai ocupă de asigurarea hranei lor, aceștia se apropie de perimetrele locuite de către oameni în speranța satisfacerii necesității de hrană în vederea acumulării pentru perioada de hibernare, în care nu se hrănesc și nici nu mai găsesc atât de ușor hrană. De aici provine această concentrare a urșilor, din intervenția nesăbuită a oamenilor în viața animalelor sălbatice și ca urmare a interdicției de vânare legiferată de către politicieni. Exploatarea judicioasă a pădurilor și eliminarea periodică a unor exemplare mature dintre animalele sălbatice mari trebuie făcută printr-o activitate bine gândită, încât să existe o populație de animale sălbatice rațională, care să poată trăi în natură și să-și manifeste rolul bine determinat din natură !

  • Da trebuie foarte bine supravegheata intervenția cu arma dar ce facem cu pășunatul abuziv care golește pădurile de toată fructificarea fagului și stejarului toți puieți care mai cresc ce facem cu culegătorii de ciuperci și fructe de pădure care culeg TOT.Ce hrană mai rămâne în pădure pt mistreți și urși care coboară de FOAME de asta cine se ocupa că de dat cu pietre (vorbe goale) suntem buni toți ( mai ales televiziunile știre de senzație) .

  • – Urse-brun, ursule-brun,
    Dă-mi ceva și nu le spun
    Că te-am văzut ieri în sat,
    Animal controversat…
    – Eu nu am nimic de dat,
    Pădurea mea s-a gătat.
    Și tu n-ai nimic de spus,
    Că și codrul tău s-a dus.
    Dar de vrei să mă omori
    Cheamă șapte vânători
    Și-o mulțime de norod
    Și popii pentru prohod.

    • Ursule care ceri vamă
      De treci codrii de aramă.
      Ursule cu ochi jar
      In padurea de stejar.
      Urse, urse, ochi aprinsă
      Prin padurea necuprinsa.

      Ursule, urse aprins
      Foc de viu în codrul stins.
      Care Zeu din veșnicie
      Te-a urzit în simetrie?

      În ce crug ori cari genuni
      Ochii tăi arunc tăciuni?
      Ce aripi cutează zborul?
      Cine-ți va fura dogorul?

      Ce priceperi și-arte brute
      Te-ar putea lovi-n virtute?
      Cand ți-a bate bate inima
      Cine-și va struni spaima?

      Din ce oțel, sub ce baros
      Ți-e forjat al țestei os?
      Gheara, fier bătut pe muchie
      Cine-o va curma să junghie?

      Dar când stele-or scăpăta,
      Bolta-n lacrimi de-or scălda,
      Domnu-ți va zâmbi zicând:
      ˝Urse, de-azi vei fi miel blând˝

      Urse, urse, ochi aprinsă
      Foc șoptit sub bolta stinsă.
      Urse, urse, ochi de jar
      Crunt din formă, miel prin har

  • Nu demult gratios Gratiela Leocadia Gavrilescu ministra Mediului scotea niste perle bune de pus in rama. Adica ; imprejmuirea cu garduri electrice a locurilor pe unde umbla ursii si vin in comunitati. Super tareee ! Minte cat un pui de URS. SASII bravii nostri inaintasi gospodari gandeau mai bine cat toate ministerele de Mediu la un loc. Au plantat mii de pomi fructiferi la lizierele padurilor sa-i tina departe pe ursi care in fapt se saturau cu acele fructe si nu mai erau tentati sa coboare in gospodarii. Au plecat SASII si au pus mana romanii pe aceste fructe din paduri si le-au dus la VELNITA pt. jinars mai mult culeg tot ce le iese in cale. ATV-urile , drujbele cu miile, pensiunile, parcarile si haulitul au scos din minti salbaticiunile care acuma se razbuna pt. ca de fapt vreau sa supravietuiasca si cam atat. Nimic mai mult nu cer.Depinde de noi daca mai vrem sa-i pastram si sa ne mandrim cu o bogatie unica in toata Europa care este la noi acasa.

  • Dar albiile râului Budac și Teaca sub pretextul regularizării ,fauna piscicola și flora aferente lor au fost distruse pe kilometri.(de văzut,jelna,Orheiul Bistriței,Dipsa,etc)

  • Catre JKDB. Au avizul primit de la SGA si APM acesti stricatori de Mediu. Deci institutiile cu buna stiinta inchid ochii si dau avize pe langa lege. Asa se procedeaza in Romania ! Merge si asa ! Nicaieri asemenea interventii nu sunt permisew in albia minora a unui rau cu decopertari si taieri de vegetatie. In UE amenzile si interdictiile ar fi colosale.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS