Competiţia europeană organizată de Comisia Europeană şi Forumul European al Dizabilităţii adresată oraşelor din Uniunea Europeană prin care se urmăreşte stimularea şi cunoaşterea bunelor practici în domeniul accesibilităţii persoanelor cu dizabilităţi la informaţie, spaţii publice, instituţii publice, transport în comun şi parteneriat public-privat.
Municipiul Bistriţa se află la a doua participare de acest gen, reuşind în acest an să fie singurul oraş din România nominalizat pentru semifinala competiţiei. Au participat 114 oraşe din 23 state membre UE, dintre care numai 31 au fost selecţionate pentru semifinală.
Pentru finală au fost selectionate numai 8 orase dintre cele 31 de mai sus: Grenoble (FR), Cracovia (PL), Ljubljana (SI), Marburg (DE), Olomouc (CZ), Salzburg (AT), Santander (ES), Terrassa (ES). Rezultatele finale ale competiţiei se vor face publice pe data de 1 decembrie pentru marcarea la nivel european a Zilei persoanei cu dizabilităţi, sarbatorită anual la data de 3 decembrie.
Selectţa la nivel naţional in doi ani consecutivi a municipiului Bistriţa şi calificarea în semifinala europeană a oraşelor accesibile pentru persoane cu dizabilităţi fac din municipiul Bistriţa un oraş european.
Bistriţa a ocupat această poziţie datorită colaborarilor foarte strânse dintre Direcţia Municipală de Servicii Sociale din cadrul Primăriei municipiului Bistriţa şi ONG-urile acreditate din municipiu.
În urma acestor acţiuni, Bistriţa s-a remarcat ca fiind primul oraş din România (2009) care a completat spaţiul public cu indicatoare în scris Braille aplicate pe panourile de infromare turistică din oraş-aceste tăbliţe oferă informaţii despre oraş şi locaţia respectivă. În cadrul Complexului Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud a fost realizată semnalizarea în Braille a Lapidariumului, a secţiei de istorie cu exponate care pot fi atinse şi studiate de nevăzători (2010). La toate acestea se adaugă trecerile de pietoni special semnalizate pentru nevăzători, acustic şi tactil, în zonele de maximă circulaţie ale oraşului; eforturile susţinute ale reţelei de transport urban privind accesibilitatea persoenlor cu dizabilităţi fizice în mijlocul de transport, completarea şcolilor reabilitate prin fonduri europene cu tehnologie asistivă de acces pentru persoane cu dizabilităţi in sălile de clasă
În anul 2011 a fost editat în premieră naţională ”Ghidul persoanei cu dizabilităţi din municipiul Bistriţa”, care prezintă informaţii utile, spicuiri legislative privind drepturile şi obligaţiile, gradele de handicap şi condiţiile de încadrare in grad de handicap, reguli de comunicare şi comportament cu/în preajma persoanei cu dizabilităţi, răspunsuri la înrebările frecvente ale persoanelor cu nevoi speciale. Ghidul este completat cu CD audio care oferă accesul şi a nevăzătorilor la aceste informaţii.
Acest material a fost editat de Asociaţia nevăzătorilor din România filiala BN, cu susţinerea financiară a Primăriei municipiului Bistriţa. Textul de specialitate al ghidului a fost alcătuit de Narcisa Duda, coordonatorul Compartimentului Asistenţă Persoane cu Handicap-din cadrul PMB, înregistrarea audio este realizată de broker media Crina Moldovan, inscripţionarea în Braille de pe coperta 2 a titlului apartinând vicepreşedintelui Asociaţiei Nevăzătorilor.
Lansarea acestui material are loc miercuri 30 noiembrie, la ora 10.30, în sala mare de şedinţe a Primăriei Bistriţa, iar persoanele cu dizabilităţi prezente la eveniment primesc gratuit un asemenea ghid.
Foto: universign.ro
Adaugă comentariu