Actualitate

În timp ce județul e plin de gunoi neselectat, ADI Deșeuri cumpără mașină și vouchere de vacanță

La 1 iulie 2019 intră în vigoare Ordonanța 74 din 208 a Guvernului prin care se prevede colectarea selectivă obligatorie a deșeurilor pe 4 fracții: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri reziduale/amestecate/menajere.

Cu toate acestea, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Bistrița-Năsăud, constituită ”în scopul înființării, organizării, reglementarii, exploatării, monitorizării și gestionării în comun a serviciului de colectare, transport, tratare și depozitare a deșeurilor municipale pe raza de competență a unităților administrativ-teritoriale membre, precum și pentru realizarea în comun a unor proiecte de investiții publice de interes zonal sau regional destinate înființării, modernizării și/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilități publice aferente (…)” are cu totul alte preocupări decât de a pune în aplicare această lege.

Pe site-ul de achiziții publice, se poate vedea că ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud a cheltuit banii publici pentru achiziția unui autoturism și pentru vouchere de vacanță destinate angajaților acestei structuri.

De altfel, la Adunarea Generală a ADI Deșeuri din luna aprilie, membrii asociației – care sunt primarii din județ și șeful CJ – au avut grijă să rectifice bugetul de venituri și cheltuieli în așa fel încât angajații, în frunte cu directorul Pavel Plăian – teolog și absolvent de Drept – să poată pleca în vacanță subvenționată cu vouchere. Nu mai puțin de 10.150 de lei se vor duce pe relaxarea acestora, în condițiile în care sistemul de management integrat al deșeurilor este un rateu și din cauza lor, oameni puși în funcții de partide și plătiți regește, deși nu au pregătire în domeniu și nu se pricep la ceea ce fac, dovadă haosul care domnește în județ.

Cu toate acestea, mai mult de jumătate din bugetul ADI Deșeuri se duce pe salariile lor, iar colac peste pupăză, acum le mai plătim și vacanța.

 

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 74/2018 din 17 iulie 2018 aduce numeroase modificări legislative în domeniul gestionării ambalajelor și deșeurilor de ambalaje. Cele mai importante amendamente se referă la următoarele aspecte:

  • implementarea conceptului de răspundere extinsă a producătorului;
  • majorarea obiectivelor de valorificare/reciclare a deșeurilor de ambalaje;
  • modificarea modalității de îndeplinire în mod individual a obiectivelor  de valorificare / reciclare a deșeurilor de ambalaje începând cu 1 ianuarie 2019, și anume doar prin gestionarea propriilor ambalaje introduse pe piața națională;
  • instituirea obligației pentru toți operatorii economici care introduc pe piață bunuri ambalate de a avea, începând cu 1 ianuarie 2020, un procentaj mediu anual al ambalajelor reutilizabile de cel puțin 5% din totalul ambalajelor utilizate, procentaj ce trebuie să crească anual cu 5% până în anul 2025;
  • modificarea regimului ambalajelor reutilizabile, și reglementarea sistemului de garanție-returnare pentru ambalajele primare nereutilizabile;
  • stabilirea unor noi sancțiuni și majorarea amenzilor aplicate pentru neîndeplinirea obligațiilor care revin părților implicate în gestionarea ambalajelor și deșeurilor de ambalaje;
  • definirea contribuției pentru economia circulară și reducerea cuantumului acesteia.

5 comentarii

  • I doare pe ei la banana de colectarea selectiva! Vacanța e pe primul loc, colectare selectiva de la anul sau peste doi ani. Bravoooo!

  • Daca laudarosu de Radu Moldovan isi face poze cu orice ocazie il invit la o sedinta foto gratuita langa tomberoanele din Bistrita. Ciocu mic si joc de glezne zic. Numai scopul personal il urmaresc acesti indivizi. Mai tineti minte cand sperau sa ne inchida gura prin proiect de lege daca am fi zis ceva rau de ei? Era in era Dragnea si toti il sustineau!

  • Îl vedeți pe Plaian capabil sa facă ce a făcut primarul Mitru Lese in Târgu Lăpuș ,oraș fruntaș la colectare selectiva și reciclare? Salarii nesimțite,vacante de lux ,mașină de serviciu ,munca ZERO.Vai de bieții tarpieni că îi sufoca gunoaiele,mirosul și țânțarii ce se nasc din jegul de la groapă.Crima ecologică.

    • No binie amu… Târgu Lăpuș îi pă altă planetă; cum să te poți deplasa până acolo, că-ț trebe rachetă și încă nu te-ai dotat cu așa ceva… iar dacă tot te duci, îți trebuie și o țâră de minte la purtător, să pricepi cum îi posibil să poți face colectare selctivă și de ce trebuie să o faci.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.