Procedura de achiziţie a operatorului care va colecta şi transporta deşeurile din Bistriţa-Năsăud la depozitul ecologic de la Tărpiu a fost contestată, anunţa, în iulie 2013 preşedintele CJ, Radu Moldovan.
”Am derulat şi procedura de achiziţie a operatorului, care era ultima, în momentul de faţă contestată, vom vedea care va fi decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi ce avem de făcut în continuare. Sper ca în următoarele cinci luni să terminăm şi cu CNSC şi cu achiziţia operatorului. Fiind la finalul lunii iulie, mă gândesc că totuşi de Crăciun poate recepţionăm lucrarea şi vom avea în sfârşit acest proiect, care extrem de important pentru judeţ, finalizat”, a spus, în iulie 2013, preşedintele CJ, însă nici până azi nu a fost desemnat operatorul care să se ocupe de colectarea şi transportul deşeurilor la groapa de la Tărpiu.
Ca urmare, nu a început nici „activitatea amplă de informare şi educare a cetăţenilor cu privire la colectarea deşeurilor”, iar oamenii continuă să confunde albiile râurilor cu groapa de gunoi inclusiv la Bistriţa, oraş care are containere peste containere la fiecare bloc.
”Atunci când vor fi oferite toate condiţiile pentru a putea să depozităm şi să colectăm selectiv deşeurile, sunt convins că şi acţiunile instituţiilor care au atribuţii în această zonă vor fi mai ample şi mai drastice. Acum nu poţi să-i ceri omului, el face colectare selectivă şi noi strângem la grămadă. (…) Nu se va întâmpla a doua zi, dar încet-încet, după ce vor fi oferite condiţii, lucrurile vor putea fi rezolvate”, a mai spunea Radu Moldovan.
Proiectul ”Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud”, care se derulează din 2009, a prevăzut construirea unui centru de management integrat al deşeurilor în satul Tărpiu din comuna Dumitra, construirea a cinci staţii de transfer în Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi şi Galaţii Bistriţei, construirea în Bistriţa a două centre de colectare a deşeurilor voluminoase şi a DEEE şi câte un centru de colectare în fiecare oraş al judeţului, achiziţionarea de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi vehicule pentru transportul acestora, închiderea şi ecologizarea depozitelor de deşeuri urbane şi rurale neconforme.
Depozitul de la Tărpiu va fi gestionat în următorii 20 de ani de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL.
Adaugă comentariu