Actualitate

Încă trei proiecte majore pentru Spitalul Județean Bistrița cu bani din PNRR

Pe lângă construirea unui corp de clădire nou cu patru etaje la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, pentru care Consiliul Județean solicită 50 de milioane de euro din PNRR, vor fi depuse alte trei proiecte majore prin PNRR, cu o valoare totală tot de 50 de milioane de euro, CJ urmând să aprobe aprobe în ședința din 25 noiembrie documentațiile tehnico-economice.

”Creșterea eficienței energetice la Spitalul Judeţean de Urgență Bistriţa – sediul central Bd. G-ral Grigore Bălan, nr. 43” are o valoare de 153.647.744,53 lei.

Proiectul prevede: realizarea unui termosistem eficient din punct de vedere al pierderilor de energie termică, rezistență și durabilitate în timp, siguranță la incendiu, protecția zgomotului și a mediului; introducerea unor sisteme de umbrire a ferestrelor de la nivelul anvelopantei, pentru reglarea cantității de lumină, dar și pentru protecție sporită împotriva razelor UV și diminuarea efectului de supraîncălzire a spațiilor interioare; realizarea și remodelarea tuturor zonelor de acces; realizarea unui sistem de fațade ventilate pentru un plus de eficiență energetică, dar și pentru un aspect estetic mai modern și mai durabil în timp, care să reziste mai bine factorilor climatici și de altă natură (raze UV, ploi, agenți chimici, presiunilor vântului etc.), sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii în conformitate cu standardele în vigoare; lucrări de intervenție la infrastructura electrică, termică, de ventilare și tratare a aerului, precum și la infrastructura de fluide medicale; recompartimentări interioare prin construirea de grupuri sanitare la fiecare salon; extindere scară exterioară pentru evacuare în caz de incendiu, de la P+2 la P+5; construire lift exterior pentru evacuare în caz de incendiu, amplasarea unor stații de încărcare pentru autoturisme plug-in hybrid sau electrice.

”Digitalizarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița” se ridică la 55.037.356,01 lei.

Investiția cuprinde: sistem informatic digital integrat pentru modernizarea rețelei de comunicație și a data center-ului în vederea creșterii capacității rețelei, a disponibilității serviciilor în cazul unor defecte, îmbunătățirea securității sistemului, oferirea de funcționalități suplimentare pentru monitorizarea pacientului critic, funcționalități de comunicare multifuncțională și asigurarea suportului de calcul; portal Call-Center care facilitează interacțiunea cu pacientul prin intermediul operatorilor de call-center, responsabili de crearea traseului medical al pacientului, realizând un flux medical complet; Portal Pacient unde pot fi accesate, de către actuali sau viitori pacienți, informații precum consultații, analize și investigații sau istoricul programărilor, cât și crearea de programări noi; Portal Spital, care vizează preluarea de date de la pacienți pentru medici, în vederea obținerii de informații actualizate în timp real și eliminarea integrală a suportului de hârtie la nivelul spitalului; aplicația de costuri per pacient, care determină vizualizarea în timp real a costurilor de tratare a acestuia, colectând și analizând datele financiare la nivel individual; automatizare farmacie, îmbunătățirea procesului din farmacie prin implementarea unui sistem automatizat de repartizare a medicației aferente fiecărui pacient; sistem ”call me” la nivelul fiecărui pat de spitalizare continuu care va asigura reducerea timpului de intervenție; sistem de pontaj pentru asigurarea unei evidențe corecte a disponibilității personalului medical.

Pentru ”Reducerea riscului de infecții nosocomiale în Spitalul Județean de Urgență Bistrița” se solicită 35.142.169,59 lei.

Proiectul are în vedere achiziționarea de echipamente medicale și dotări (Sisteme de curăţare, dezinfecţie, sterilizare a suprafeţelor şi a aerului, echipamente de decontaminare şi control).

În vara acestui an s-a semnat contractul pentru proiectarea și execuția unui corp de clădire nou cu patru etaje la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea nouă propusă. La parter va fi o parcare semiautomată cu 90 de locuri, la etajul întâi secția ORL, o structură de spitalizare de zi și un amfiteatru pentru cursuri, conferințe sau ședințe. La etajul doi vor fi compartimentul de Oftalmologie și secția de Cardiologie cu o sală de operații hibrid în care se va face cardiologie intervențională. La etajul trei vor fi patru noi săli de operații. La etajul 4 vor fi compartimentul de Gastroenterologie intervențională și Neurologia. Vor funcționa circa 210 paturi, iar fiecare salon va avea grup sanitar propriu. Construirea noului corp de clădire este evaluată la 50 de milioane de euro, bani care ar urma să vină prin PNRR. Pentru prima fază a proiectului ”Extindere pavilion spital prin construirea unui corp de clădire 2S+P+4E cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă” (lucrări de relocare și demolare clădiri tehnice și administrative – centrală termică, stație producție oxigen medical, posturi de transformare, rezervă strategică de apă și stație de pompare, depozit temporar deșeuri medicale etc.), finanțarea de 5 milioane de euro a fost asigurată integral de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

Etichete

11 comentarii

 • O învățat ăștia să fure cu spitalul. Cât? Cât vor ei!
  Sistem de umbrire a ferestrelor de la nivelul anvelopantei? Da cele 12 ventilatoare Covid de 8 milioane de Euro cumparate in Apriliie, ce mai fac? Ele nu trebuie umbrite, sau legate la un call-center pentru crearea unui flux medical complet cu pusculița?

  44
  11
 • Atâtea investiții în spital și când avem o problemă de sănătate, trebuie să mergem la Cluj sau Tg.Mureș, așa cum făceam și în urmă cu 30 de ani. Cei care susțin investițiile nu văd lucrul ăsta? N-ar trebui să ridice pretenții?

  41
  10
 • Oare chiar așa sa fie mersul in lumea in care trăim, de fiecare data când se face o investiție o gloată de “ciubucari” sa își însușească dreptul. Dacă este așa înseamnă ca obiceiul este înrădăcinat și ne mai trebuie timp sa scăpăm! Până atunci eu zic sa ne bucurăm de investiții și să le vedem ca bine venite, deșii unii își permit sa se trateze la Cluj sau Tg. Mureș sau in străinătate Spitalul Județean se adresează tuturor pacienților din județ.

  20
  7
 • Investiții peste investiții , pentru bistrițeni ie clară de mult ! Ăștia nu sînt ciubucari aceștia sînt cacănari abonați la banul public / european acești indivizi penali chelneri si restul și-au însusit banii din impozitele plătitorilor. Noi bolnavii nu mai avem încredere , sîntem luați la mișto și amenințați cu bătaia la UPU și pe stațiune ! Prin urmare și-așa deci emigrăm la Cluj, Tg.Mureș !

  24
  7
 • Sa faci investitii in sanatate ca sa i omori pe platitorii de taxe!!!
  PS pretul pe metru patrat investit in SjBN e de 20 ori mai mare decat intr un spital nou!!!!

  31
  3
  • …pentru ca spitalul e un obiectiv sensibil numai bun de muls!!!
   Adica?
   Orice leu investit in romania e comisionat ia investitorul se considera un samaritean din bani publici …un paradox romanesc pe care prostii il slavesc, il fac cetatean de onoare si i va face si statuie sa nu l uite!!!

   19
   1
 • De ce nu se fac investiți si la spitalul din Năsăud, ala nu e bun pt chelner, lipsa personal medical la greu, ct sta nemișcat într-o camera din cauza ca nu este medic și multe altele, numai spitalul din Bistrița este prins în Pnrr.

  18
  1
 • Intr-o zi am numarat 5 decolari de elicopter smurd care a decolat de pe acoperisul SJB pentru a-i duce pe bolnavi acolo unde aveau mai multe sanse de supravietuire.
  Adica la Cluj sau TG-Mures.
  Restul e can-can, pardon …. hotie….

  12
  4
  • Am dat minus prea repede ….dar de la mijlicul comentariului e PLUSȘsssssss cu felicitari, adica un adevar adevarattttt. Felicitari pentru ….virajul perfect!!!

   4
   2
 • Investiții în spital ? Poate în buzunarul lor Cum se face că nu pot trata pacientii aici ci suntem obligați să mergem în Cluj,Mureș .Pentru cine sunt medicii de la spital ? Pentru pile ,partid ,neamuri ? Pentru cetățeni cu siguranță nu sunt capabili să -i trateze și nici să le pună un diagnostic corect .

  8
  1
 • E fain sa „furi” din drepturile angajatilor, – a se traduce prin lipsa voucherelor de vacanta – ca asa vrea tovarasu’, si din banii aia sa zici ca faci investitii. Normal, din vouchere nu puteau fura, din „investitii”, hopaaaa, sare comisionul. Cat de prosti ne credeti???

  6
  1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.