Actualitate Recomandări

Încă trei zile libere nelucrătoare în 2023. Când vor fi minivacanțele

Conform unui proiect de hotărâre de Guvern care va fi aprobat în perioada următoare, la inițiativa Ministerului Muncii, în 2023 vor fi declarate încă trei zile libere nelucrătoare pentru angajații instituţiilor și autorităților publice.

Este vorba de 23 ianuarie (luni), 2 iunie (vineri) și 14 august (luni), pentru a face punte între week-end și sărbătorile legale de Ziua Unirii (24 ianuarie, marți), Ziua Copilului (1 iunie, joi) și Rusaliile (duminică 4 iunie, luni 5 iunie), Adormirea Maicii Domnului (15 august, marți).

Astfel, minivacanțele respective vor fi în perioadele sâmbătă 21 ianuarie – marți 24 ianuarie, joi 1 iunie – luni 5 iunie, sâmbătă 12 august – marți 15 august.

”Zilele de 24 ianuarie, 1 iunie și 15 august 2023 sunt declarate zile libere nelucrătoare, conform legii. Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și zilele de sfârșit de săptămână”, motivează Ministerul Muncii.

Ulterior, zilele vor fi recuperate prin prelungirea timpului de lucru în mod corespunzător până la datele de 28 februarie, 30 iunie, respectiv 31 august 2023.

În dezbatere se află și un proiect inițiat de PSD prin care zilele de 6 ianuarie (sărbătoarea Botezului Domnului) şi 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul) vor fi declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Astfel, în 2023, se preconizează următoarele zile libere:

luni 2 ianuarie – Anul Nou (1 ianuarie cade duminică)

vineri 6 ianuarie – Boboteaza (Sf. Ioan – 7 ianuarie cade sâmbătă)

luni 23 ianuarie și marți 24 ianuarie – Ziua Unirii

vineri 14 aprilie – Vinerea Mare înainte de Paște

luni 17 aprilie – a doua zi de Paștele ortodox (prima zi – duminică 16 aprilie)

luni 1 mai – Ziua Muncii

joi 1 iunie și vineri 2 iunie – Ziua Copilului

luni 5 iunie – a doua zi de Rusalii (prima zi – duminică 4 iunie)

luni 14 august și marți 15 august – Adormirea Maicii Domnului

joi 30 noiembrie – Sfântul Andrei

vineri 1 decembrie – Ziua Națională a României

luni 25 decembrie și marți 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS