Actualitate

Încă un cod galben în Bistrița-Năsăud. Unde a plouat cel mai mult

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, valabil de joi 13 iunie, ora 17.00 până vineri 14 iunie, ora 06.00.

În intervalul menționat, în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea sudică a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii (rafale în general de 55…70 km/h), precum și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Sub incidența unui cod galben se află sectoare de cursuri de apă din bazinul Someşului Mare (bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior), în perioada joi 13 iunie, ora 12.00 – vineri 14 iunie, ora 12.00: scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție.

Nivelurile cursurilor de apă au fost în creștere din cauza precipitațiilor căzute în interval. La stația hidrometrică Valea Mare (râul Someșul Mare) s-a înregistrat depășirea cotei de atenție. În momentul actual, nivelul este în scădere.

În secțiunile monitorizate de către specialiștii Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa, cantitățile maxime de precipitații căzute în ultimele 24 de ore în județul Bistrița-Năsăud s-au înregistrat la Lunca Ilvei, 31,8 litri/metru pătrat.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.