Încă un magistrat din Bistrița-Năsăud se va retrage la pensie începând cu jumătatea lunii noiembrie după ce Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul de pensionare. Este vorba despre judecătorul Liliana-Maria Tertiş, vicepreședintele Tribunalului Bistriţa-Năsăud, cu grad profesional de curte de apel.
Judecătorul Liliana Maria Tertiș a fost președintele Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr. 6 Bistrița-Năsăud pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020.
La nivel național este un val fără precedent de pensionări după ce în spaţiul public au fost relansate dezbaterile privind desfiinţarea pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii.
Informațiile că, la cererea Băncii Mondiale și a Comisiei Europe, se vor face modificări la pensiile speciale i-au speriat pe magistrați care au început să se pensioneze în masă pentru a nu-și pierde privilegiile. De asemenea, are loc o amplă mobilizare pentru a împiedica modificarea legii.
Pe 28 octombrie, Secția pentru judecători a CSM își exprima „consternarea” față de redeschiderea la nivel public a problematicii privind anumite aspecte referitoare la statutul judecătorilor, cu referire la pensiile de serviciu ale magistraților.
Pe 25 octombrie, liderul UDMR, Kelemen Hunor, declara la TVR Info că „există o încurcătură” în privința pensiilor numite pensii speciale.
„Şi aici suntem într-o încurcătură că noi, cu pensiile publice, din sistemul public, ne încadrăm în limita de 9,4%, şi nu ne încadrăm dacă punem la cheltuielile cu pensiile acele pensii de serviciu. Şi aici există în acest moment o discuţie, inclusiv o consultanţă cu Banca Mondială, şi trebuie să găsim o soluţie pentru acest sector fiindcă, până la urmă, principiul contributivităţii trebuie respectat. Principiul contributivităţii trebuie să fie şi pentru cei care sunt în serviciul public. (…) Statul trebuie să decidă dacă peste contributivitate le mai dă lor ceva pentru anii petrecuţi în serviciul public. (…) Acest lucru trebuie făcut. Pe de altă parte, nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. Ok, vrei să ieşi la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu o primeşti la 65 de ani. E iarăşi un principiu: nu poţi să iei şi pensia de serviciu la 50 de ani şi după aia să lucrezi în continuare marea majoritate a lor la stat. În al treilea rând, nu poate să fie pensia mai mare decât salariul, şi aici vorbim în primul rând de o parte dintre magistraţi. Ei au pensia mai mare decât salariul”, a detaliat Kelemen Hunor.
Potrivit unor informații din spațiul public, soluția pe care probabil va merge Guvernul este aceea a calculării pensiei speciale la 65% din media ultimelor 12 salarii brute, în loc de 80% din ultimul salariu brut cum este în prezent. Vârsta de pensionare ar putea fi cea pentru toți cetățenii- 65 de ani pentru bărbați și 63 pentru femei. Dar rezolvarea acestei chestiuni se va face treptat, existând mai multe variante în discuție: fie va fi crescută vechimea în muncă, 25 de ani în cazul magistraților, fie se va aplica o creștere graduală a vârstei de pensionare, pe sistemul aplicat deja prin legea generală a pensiilor.
O doamna judecatoare foarte deschisa, atenta dar prietenoasa si foarte rabdatoare.
Eu ii doresc o pensie foarte lunga si sanatate multa .
Am amintiri placute de la dansa in timpul campaniilor electorale .
În calitate de președinte BEC-3 Năsăud la alegerile locale din 2020 am colaborat foarte bine cu doamna judecător, un adevărat sprijin juridic și multă empatie. Pe plan local, la mine, toate lumea a fost mulțumită, atât învinșii cât și învingătorii. Sănătate și pensie cât mai lungă. Legat de pensiile speciale totul este o relativitate… Nu se vrea mai mult. „Mai scoate osul din gura câinelui”!
Astia din justitie au salar si pensii speciale iar mortii primesc de ani de zile in cutiile postale citatii pentru tot felul procese aflate in desfasurare. Statul nu comunica cu statul daca acei oameni care primesc citatii ani la rand si nu se prezinta nimeni la tribunal??? Astia cu pensii speciale si salarii de invidiat nu stiu ca mortii de la groapa nu se mai intorc??? Penibil
Este o problema foarte mare, că unele categorii profesionale se retrag din activitate prea devreme, in floarea vieții, când au ajuns la nivelul maxim de experiența.
Nu am timp sa caut pe internet datele exacte, dar parcă Poliția duce lipsa de 30.000 de polițiști, Judecătoriile duc lipsa de judecători etc.
Pai nu le mai permite sa iasă in pensie înainte de 65 de ani, si nu te vei mai confrunta cu lipsa de personal.
Polițiștii s-ar putea pensiona la 60 ani, (cu 5 ani mai devreme decât restul angajaților).
In urmă cu o lună am vorbit cu un Instructor Coregraf al unui Ansamblu de Dansuri Populare, dinte-un județ vecin cu județul nostru, si mi-a spus ca împlinește 50 de ani anul acesta si se va pensiona.
Extraordinar, asta ar însemna ca Picasso sa nu mai picteze după ce a împlinit 50 de ani, iar Mircea Eliade sa nu mai scrie cărți după vârsta de 50 de ani.
Sau ca Cristiano Ronaldo sau Lionel Mesi se pensionau la 25 de ani in loc sa joace fotbal pana la 38 de ani.
Un pensionar se plângea ca are pensie de doar 2.000 lei, după 46 de ani de muncă.
Dar s-a dat de gol, era vorba de 29 de ani, care se inmulteau cu 6 luni pt fiecare an lucrat (grupa 1) se mai adauga stagiul militar aproape doi ani, cât era in anii ‘60
Este incredibil cum pot avea acesti sectanti salarii si pensii mai mari decat in occident.Asta fiind intr o tara saraca si corupta.Totul a pornit de la dorinta ciumei rosii de a fura fara sa fie trasa la raspundere!!
Să fim serioși. Primele pensii speciale au fost inițiate de PNL prin avocatul Valeriu Stoica, fost ministrul Justiției-1997, pentru magistrați. S-a creat un precedent și acuma „Bea Grigore agheazmă”!
Doamna Tertis a fost o luminită in intuneric , un judecător vertical ,un profesionist desăvârșit
Pentru lumina ta rebuie să muncim pe brânci să-i plătim pensia specială.
Cel mai bine poate să exprime situația magistraților de la noi o statuie din Danemarca: https://www.sfin.ro/wp-content/uploads/2017/12/IMG-20171221-WA0000.jpg