Actualitate

Încep să plece românii din străinătate: Salariul minim de aici îl câştigăm în Spania în trei zile

(FOTO) Luna august se apropie de final, iar românii care lucrează în străinătate încep să îşi facă bagajele şi să plece întrucât încep munca în ţările unde s-au stabilit. Autocarele firmelor de transport internaţional cu destinaţia Spania sunt pline în general cu oameni de condiţie modestă care nu au bani de avion sau copii care şi-au petrecut vacanţa la bunici, iar acum se întorc la părinţii lor fiindcă începe şcoala.

O femeie din Bistriţa, trecută de prima tinereţe, ne-a spus că a venit în România doar ca să cumpere o casă pentru copii. Luna august şi-a petrecut-o alergând de la o instituţie la alta ca să legalizeze tranzacţia.

„Locuiesc în Spania la Roquetas de Mar, îmi îngrijesc nepoţii. Am venit acasă să cumpăr o casă pentru fata mea şi am cam avut de umblat. Vai, ce cozi! Şi nu vorbesc frumos. E diferenţă de la cer la pământ faţă de străinătate. Acolo se fac programări la ora cutare şi te duci şi te ia. Aici trebuie să stai. Am fost la Aquabis şi am dat peste o doamnă. Ce urât o vorbit de te şi pierzi, nu mai ştii ce să răspunzi. În ciuda a ce am trăit pe la ghişeele astea, nu-mi pare bine că plec iar în Spania. Eu am lucrat 9, 5 ani la Leoni şi îmi pare rău că am plecat. Am două fete acolo care lucrează în depozite de legume”, a spus femeia.

În ţară, a mai rămas doar soţul doamnei ca să aibă grijă de bunurile lor. „Nu putem lăsa tot la mâna hoţilor. Aici, în ţară, tineretul nu are ce să facă. Acolo sunt bine plătiţi, acolo ştigi într-o lună cât într-un an aici. Nu cred că mai vin înapoi fiindcă nu au ce să facă aici”.

O adolescentă, Roxana Cocoş (19 ani), şi-a petrecut vacanţa la bunica, iar acum se întoarce la părinţii ei care locuiesc tot în Roquetas de Mar. „În vacanţă a fost foarte frumos, nu aş mai merge, dar trebuie să mă întorc la părinţii mei. În România e cel mai frumos pentru că aici îmi sunt toţi prietenii. Acolo am fost un an la şcoală, dar nu mi-a prea plăcut şi am renunţat. Părinţii mei lucrează la un solar. E foarte greu. E o căldură insuportabilă şi trebuie să stai aplecat. Nu câştigă nu ştiu cât”.

Roxana şi-a îmbrăţişat bunica împreună cu care a venit până la autocar. Bătrâna a încurajat-o pe nepoată să plece fiindcă acasă nu are din ce trăi.

„Părinţii ei câştigă cât să trăiască, îmi mai trimit şi mie. Ce să facem? E singură la părinţi, dacă ar avea fraţi, unul ar rămâne cu mine, dar aşa trebuie să stea cu părinţii ei”, a spus bunica.

O altă familie de bistriţeni e împărţită în trei ţări: femeia lucrează în Ungaria într-o fabrică de textile, bărbatul trăieşte în România, iar copiii sunt în Spania, aşa că s-a dus să-i viziteze. „De şase ani, eu lucrez în Ungaria la o ţesătorie. Am lucrat la Sărata, dar s-a închis firma noastră şi am plecat că se plăteşte mai bine. Mi-e dor de casă, dar ce să facem? Copiii se descurcă foarte bine în Spania că altfel nu mergeau. Am două fete acolo, de peste 10 ani sunt acolo, acum s-a dus şi băiatul”.

Spre Spania s-au îndreptat şi câţiva tineri care lucrează în domeniul maselor plastice în Roquetas de Mar. „Viaţa în Spania e mai bună. Câştigăm undeva la 1500- 2000 de euro pe lună. Venim acasă doar în vacanţe fiindcă e mai frumos acasă, însă banii sunt mai frumoşi ca aici. Putem trăi foarte bine cu banii aceştia. Nu ne plângem”, a spus un tânăr.

Un bărbat care a plecat la rândul lui spre Spania ne-a declarat că pleacă cu inima grea. „Ce să facem aici, în România asta a noastră? Dacă am schimba tot guvernul, mulţi ne-am retrage acasă, dar ce să afcem cu 1500 de lei? Îi câştigăm acolo în trei zile. Avem şi copii la şcoală. Nu ne permitem să-i întreţinem cu banii câştigaţi aici. Dacă am schimba tot guvernul ăsta, poate, poate… Ştiu că românii nu prea merg la vot. Tocmai de-asta profită politicienii că ne-au dat frâu liber să plecăm în toată lumea asta şi pe bătrâni îi cumpără cu o găleată ca să-i voteze iar. Asta e!”.

35 comentarii

 • din surse sigure am auzit ca pleaca si dragnea în spania ca s-a saturat sa tot traga de sfori pe aici si sa-l ia lumea la clanta.
  tara asta devine tot mai neatractiva pe zi ce trece…suntem pe locul 2 la imigratie dupa siria – tara aflata în razboi.
  dar e logic, si noi suntem o tara aflata în razboi – razboiul cu hotii.

  PS: nu va bucurati prea tare, prima propozitie e gluma…:)

 • Poveştile sunt triste, dar adevărate. Oamenii ştiu că, „banii nu aduc fericirea, dar sunt necesari” pentru a-ţi asigura un trai decent, ţie şi familiei tale, ba mai poţi să şi economiseşti, acest lucru e adevărat în cazurile relatate, pntru Spania, dar şi pentru alte ţări, ca Germania, Franţa, Italia, etc. unde oamenii constată că munca este respectată, ca atare răsplătită „aproape” la valoarea ei, ca atare sunt mulţumiţi, în comparaţie cu România, unde se simt bine, deoarece pentru ei este „acasă”, dar aici în locul asigurării locurilor de muncă unde se pot câştiga banii necesari acoperirii nevoilor, cei care ar trebui să facă tot posibilul pentru acest lucru, se laudă cu aducerea în locul unităţilor industriale distruse (cumpărate de „băieţii deştepţi” pe nimic), mall-uri (centre comerciale) şi supermarket-uri (magazine / pieţe uriaşe) care, ce-i drept asigură câteva locuri de muncă, dar nu suficiente pentru a asigura tuturor categoriilor sociale posibilitatea de a putea să facă cumpărături. Dar au cu ce se lăuda, că au realizat „ceva”, atunci când vine vremea să treacă prin „ciurul” alegătorilor. Aceasta este realitatea, „tristă dar adevărată” !!!!!

  • Da, aceasta este realitatea, ,,tristă, dar adevărată”. Şi totuşi există un paradox: deşi doamna din primul interviu zicea că ,,nu cred că mai vin înapoi fiindcă nu au ce să facă aici”, totuşi ea a venit în țară să cumpere o casă fetei…Care să fie atunci explicația?… Singura la care mă gândesc ar fi faptul că oricât le-ar fi de bine dincolo…,acasă e acasă…aici în România, printre semenii lor, cu bune şi cu rele…iar cândva, peste ani, se vor întoarce… Problema este faptul că îşi vor lăsa prin străinătate copiii care astăzi cresc acolo. Ei care acum au câțiva anişori sau care se vor mai naşte şi vor creşte acolo, pe ei nu o să-i mai atragă nimic pentru a veni în România.

  • @Român

   Explicația este una simplă : locul în care te-ai născut și ai trăit măcar o parte din viață este cel mai puternic ,,magnet”. Altfel, dacă nu ești bugetar, vârstnic , sau afectat la ,,mansardă” , nu are nici un rost să-ți toci nervii într-o țară subdezvoltată condusă de tâlhari care fac legi în folos propriu și ,,omoară” cetățeanul onest și muncitor cu taxe și impozite din care abia o infimă parte se întoarce în folosul contribuabilului.
   Pentru cei care se vaietă de ,,invazie”, DESPACITO! Încă 4 milioane de români vor pleca din țară de îndată ce US și Canada vor elimina vizele. Bucurați-vă voi de ,,proiectele” lui Crețu și binefacerile pesediste, fiți sănătoși!

  • Deci romanii pleaca din tara din cauza lui Cretu? Ati ajuns mai penibili si decat cel mai penibil activist comunist din anii 50! Binefacerile pesediste se vad si se simt. Tara are crestere economica si lumea o duce mult mai bine. Stiu ca tu ai vrea ca salariul minim sa fi ramas in jur de 100 de euro si taxe cat mai mari, ca dreapta voastra asa vede dezvoltarea, cu austeritate si cu taxe cat mai mari. Lasati-ne pe noi sa ne alegem modul in care vrem sa traim. Nu ne mai faceti bine cu forta!

  • serios?!?
   si de ce ma rog ti-ai rupe spatele pe aici pentru 300 de euro lunar când dincolo pentru aceeasi munca câstigi minim 1200 ?

  • 300, cei care nu știu să facă nimic. Cine are o meserie câștigă mai mult că dincolo. Și 300 valorează mai mult in țară decât 1200 dincolo.

  • Vise, taică, vise. Dacă s-ar face o verificare la sânge a averilor , o să rămâi uimit câte dintre acestea sunt rezultatul muncii cinstite într-o țară în care corupția , șpaga și clientelismul politic au nenorocit MERITOCRAȚIA. În occident transpiri sânge pentru 12,5 dolari/oră , bani care îți ajung pentru o chirie modestă , o mașină normală și mâncare ,,de plastic” cumpărată pe bonuri de fidelitate. Până și periuța de dinți este cumpărată pe credit, ca să-ți faci o idee despre cum se trăiește AFARĂ. În România, 50% din populație se află în pragul subzistenței, se plânge că remunerațiile sunt proaste , că nu ajung banii de la o lună la alta , în schimb o bună parte a slujbașilor publici sunt proprietari de case, terenuri , mașini de lux , conturi bancare consistente, etc. De unde toate acestea, din munca prestată STATULUI??? Nu suntem chiar toți oligofreni, unii chiar cunoaștem la perfecție ,,abecedarul” acestui sistem putred din cap până în picioare pentru că am făcut parte din el. De ce credeți că nu-i zi și minut în care să nu se ,,umble” la legi și să nu fie atacată Justiția, principalul garant al unei democrații funcționale? Pentru că suntem o țară condusă de ,,aleși ai poporului” care prin demnitatea publică dobândită au găsit instrumentul perfect pentru a defrauda și delapida. 1000 de DNA-uri și 1000 de Kövesi nu ajung pentru a stârpi în întregime această molimă, este nevoie de o societate civilă puternică care să combată cu eficiență această anomalie și din rândul căreia să se ,,nască” viitorii politicieni. Abia atunci exodul se va opri și românul cinstit va avea posibilitatea să muncească și să trăiască decent într-o țară care să nu fie hulită și arătată cu degetul ca fiind un etalon al corupției , subculturii și infracționalității la nivel politic.

 • condiţie modestă care nu au bani de avion
  avionu daca il iei din timp e mai ieftin ca autocaru
  dupa ce ai numai 22 zile de concediu mai pierzi 6 zile pe drum cu autocaru
  mai stai la cozi in bistrita la pasapoarte si alte chesti

 • nu se compara spania cu franta si restu tarilor din nordu europei
  in spania la fel ca romania coruptia e la nivele inalte

 • In Romania coruptia exista la orice nivel. De la baza piramidei panai in varf.
  In presa ajung cazurile mai vizibile de coruptie,din varf , cele de la baza si baza unei piramide este mare, incep sa devine obisnuinta (o atentie la medic, una la asitenta, una la infirmiera etc.)
  Mai exista pe langa coruptie si lucrul prost facut :de la un primar care arunca bani in vant pentru veverite (a mai ramas una, restul ?), partie de schi (putem schia si pe role) si alte idei trasnite , pana la femeia care matura strada pe ici pe colo. Toate aste ne fac sa plecam, acolo unde gasim ceea ce nu avem aici, normalitate.

  • cand volkswagen a dat teapa la milioane de clienti,modificand rezultatele emisiile de CO2,se numeste cumva coruptie? cand printesa cristina a spaniei,dadea teapa guvernului spaniol evitanand sa plateasca milioane de euro,se numeste cumva coruptie?cand hillary clinton a trimis la moarte zeci de soldati americani,doar ca habar nu avea cum sta treaba in lumea araba,se numeste cumva coruptie? dar cand domnul Putin a invadat ucraina,doar asa ca se plictisea,se numeste coruptie? cand o banca din elvetia tinea in secret 220 miliarde de euro,bani depusi de tot felul de corupti din lumea intreaga,se numeste cumva coruptie? a nuu,sigur in orice tara europeana coruptia este trecuta cu vederea.in romania nu,ca deh noi suntem cauza tuturor problemelor din europa.

 • sincer ma bucur ca pleaca si sa plece toti sa ramanem cativa mai de elita
  sa aiba bafta dincolo si poate arunca seminte pe jos si acolo, fac raliuri cu masinile, fac scandal oriunde in supermarketuri sa vada si aia ce avem
  ma bucur ca nu mai sunt cozi la pasapoarte si alte institutii
  sper sa respiram mai bine cu totiii
  amin

  • Eu i-as trimite pe toti intr-o renumita statiune din Croatia, gratuit. Pe toti diasporezii propagandisti, care vorbesc numai in lozinci expirate.
   Nu inteleg de ce nu-si fac pasapoartele la consulate, doar castiga de 10 ori cat ar castiga in tara. Se uita ei la 100-200-300 de euro? :))
   Ma si enervez pe ei, dar parca mi-e si mila cand ii vad.
   Vin la noi si nimic nu le place. Comenteaza la orice, nimic nu le place.
   Cred ca nu exista natie pe lumea asta, care sa isi huleasca tara mai mult decat o fac diasporezii nostri.
   Ei vor ca totul sa fie instant ca in tarile unde lucreaza ei. Nu se gandesc ca tarile respective au fost mereu asa si au fost imperii coloniale, pe cand noi am fost numai colonie si dictatura. Atat ii duce pe ei caputzul, sa compare colonia cu imperiul.
   Ei au dat bir cu fugitii si ne-au lasat pe noi sa ridicam tara, dar tot ei comenteaza si fac pe eroii.
   Ei nu sunt altceva decat niste … come si dice? … frustrati.

  • frustrat esti tu, ca aia au ales sa plece si sa nu mai înghita puia data de guvernantii hoti din ultimul sfert de veac.
   au ales sa-si câstige cinstit traiul, prin munca, nu prin asistenta sociala si pomene o data la 4 ani.
   da’ e mai simplu sa stai si sa-i judeci pe altii care au avut curajul si demnitatea de a sta drepti.
   ca de ce vin cu pretentii de dincolo nu o sa poti sa întelegi decât dupa ce te duci si tu si vezi normalitatea tarilor de dincolo, unde omul care munceste este respectat si nu tinut la cozi si batjocorit.
   ai o mentalitate defecta si-ti meriti soarta de luzar într-o tara din care pleaca (aproape) toti, si în mod sigur nu o sa-ti fie mai bine din cauza ca nimic nu se face fara oameni.
   tu ala de elita o sa ramâi singur pe drumuri proaste, spitale infecte si scoli fara aviz de functionare ca toate astea în mod sigur nu o sa pui tu mâna sa le construiesti, tu doar dai din gura degeaba.

  • @Alan Dala

   La cât de te duce mintea, mă mir că burgmaisterul nu te-a ales măcar consilier. Sau purtător de țucal. De acum încolo o să cer voie o dată la 3-4 ani când vin ,,la voi” , o să te anunț în caz că îmi aduc Dodge-ul din ’67, cățelul, purcelul și ce sarsanale mai am în dotare. Că deh, voi ridicați țara…Nici Erdogan nu strâmbă din mustață când milioane de turci dau buzna de Ramadan, chiar se bucură că aduc în țară purcoaie imense de valută forte, bitcoini , chestii…Românul în schimb, e frate cu râul și cu ramul, chiar și cu….boul din câte se pare. Nu ai loc la ștrand sau pe podul ăla strâmb de faci nazuri, stimabile?

  • @veveritza
   Da nu ai fi frustrat nu ai zice ca cei ramasi in tara traiesc cin „asistenta sociala si pomene o data la 4 ani”. Ce te face sa crezi ca nu am fost in strinatate? Am fost doar in vizita, dar am fost. Fugi mai de aici! Deci eu dau din gura degeaba, iar tu faci mai mult pentru a schimba conditile? Voi sunteti respectati in strainatate? =)) Tare asta! Pai la fel va respectam si noi, ca strainii. Nu vedeti ca toate tarile din est au miscat mai greu? De ce din celelalte tari nu a fost exod si au ales sa ramana „sa fie luzari”? Si ungurii, plonezii, cehii o duc mai greu din cauza ca votam noi prost odata la 4 ani? Nu vezi ca ti-e plin capul numai de lozinci?

   @Joseph Porta
   Da mai, noi facem tara sa mearga, noi care am ramas aici. Nu imi place sa veniti voi, niste saracii pe care nici strainii nu dau 2 bani, cu aere de „furculision” si aruncati cu noroi peste tot. Cum sa strambe Erdogan din nas? Ce, Iohannis stramba din nas? Atat Erdogan, cat si Iohannis sunt sustinuti de disapora. Deci cum e turcu-i si diasporeanul nostru. Stiu, diaspora turca e in eroare, asta stiam, numai minunatii de voi sunteti cei mai minunati. Hai sictir!

  • @alan dala chiar esti alandala, vai de tine figurant trist.
   daca mergeai pâna „dincolo” observai ca pâna si bulgarii ne-au întrecut, de polonezi si cehi ce sa mai vorbim, e vai de tine daca n-ai habar ce standarde au aia.
   ca fapt divers, bulgarii anul trecut au avut 20 de milioane de turisti mai mult decât populatia României.
   esti pe dinafara, mai bine taci decât sa debitezi tâmpenii.
   si-ti mai spun o chestie, coruptie ca în Ro nu e în toata Europa.
   mai casca ochii…..

  • Ce replica sa-ti dau la asemenea debitari? Refuz sa ma iau la injuraturi cu salahorii si cu clinaresele. =))

  • Tot mai buna e viteza melcului turbat, decat viteza racului – cum vreti voi.
   Pariu ca daca te iei la intrecere cu Becali sau orice alta persoana din top 300, care face o casa mai repede, el face o casa de 10 ori mai mare decat poti face tu, de 10 ori mai buna (calitate materiale, calitate lucrari, calitate finisaje), in de 10 ori mai putin timp si nici nu se indatoreaza pe viata, nici nu renunta la vacante si nici nu strange cureaua?
   Deci tu ai viteza melcului turbat, la o calitate mult mai proasta, cu sacrificii atat pentru tine cat si pentru copii, …, indatorat pe viata, …

   Cam asta e genul de comparatii pe care il faceti voi intre tara noastra si tarile bogate. Plus ca voi ati si dat bir cu fugitii, in loc sa puneti si voi umarul.

   Nu nteleg de ce huliti atat de mult tara asta. Nu e suficient ca din cauza voastra ne-au pus strainii etichete destul de nasoale. Din cauza voastra am ajuns ca teroristii sa fie mai respectati decat romanii.

 • „asistenta sociala si pomene o data la 4 ani”

  200 RON ajutor social asta chiar ca e pomana
  in vest 1000 2000 euro pe luna chiar mai mult in cateva tari

 • pt voi ati plecat panaramelor,sa bagati la bot mai multa haleala,de va ducea capul faceati si aici ceva,hai sa plecam toti sa inchidem usa,sa vedem cine mai plateste pensiile parintilor.
  si sa va fie clar,nu aduceti nimic mai bun inapoi,tot manele ascultati si acolo si scuipati samburi pe trotuar.

  • Ei asteapta sa le fim cumva recunoscatori ca au plecat. =))
   Eu ma bucur ca au plecat, pentru ca acuma e mult mai multa liniste si mult mai multa curatenie. Am scapat de … come si dice? … de ghiolbani.

  • Panaramă ești d-ta și arborele genealogic al d-tale de cumani și pecenegi, vinituri de cea mai joasă categorie. Noi avem treabă cu ce faci d-ta, unde mergi , de unde vii? Faceți o manifestație dacă nu vă convine, în fiecare august , să vă auzim doleanțele tete-a-tete…Dacă vă ține melița și sunteți în stare să argumentați de ce unii cetățeni români ar avea sau ar trebui să aibă mai multe sau mai puține drepturi, hai să ne vedem în august 2018 în stradă!

 • Ce nu face romanul pentru bani?! De ce sa ne multumim cu paine si slanina, trebuie sa ne luam haine cat mai de firma sa moara de ciuda vecinul. Acesta e pretul pe care il platesti pentru bani. Dar si nesimtirea guvernantilor de atatia ani sa duca tara spre naufragiu e inexplicabila. Pacat ca ne pleaca tinerii si in general cei capabili pleaca…

 • oricat de porniti suntem impotriva statului roman,la final tot el beneficiaza de munca noastra in strainatate.construim case in romania,trimitem bani celor de acasa,si la pensie venim in tara.statul roman zice mersi si spera ca tot mai multi romani sa munceasca in strainatate.

 • Buna ziua dragi romani.am și eu nevoie de o părere.stau in Franța de 6ani dar as vrea sa mă întorc acasă.va zis sincer lumea e rasistă aici și e foarte greu de găsit de muncă.as vrea sa mă întorc în țară cu soțul meu care nu este roman.ar fi o alegere buna sau nu?știu că viața e mai grea dar am nevoie să știu ce mă așteaptă mersi frumos

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS