(FOTO) Reabilitarea și restaurarea castelului din localitatea Posmuș este în plină desfășurare, iar lucrările avansează într-un ritm bun, chiar dacă este vorba despre un monument istoric, unde restaurarea presupune multă migală, a informat Mihaela Ivan, expert în comunicare și consilier al președintelui CJ Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.
Munca efectivă a început încă de anul trecut și echipa s-a concentrat pe lucrări de consolidare – fundații, ziduri, planșee, bolţi, şarpante, dar și pe intervenţii de eliminare a umidităţii, izolații și salubrizarea pereţilor. S-au făcut lucrări de subzidire, bolțile prin care se diferențiază această construcție, au fost salvate, s-au găsit soluții pentru a reface acoperișul, păstrând arhitectura veche, blazonul familiei Teleki, descoperit sub zidărie, a fost curățat și acum este protejat. Corpurile 2 și 3 ale Castelului sunt refăcute și acoperit în totalitate.
”Pare că acest castel își dorea mult să fie reabilitat, deoarece, chiar dacă se întâmpină greutăți, soluțiile se găsesc rapid. De exemplu, pentru corpurile 4 și 5 s-a găsit într-un timp foarte scurt soluția potrivită pentru a fi acoperite, astfel încât să fie păstrată arhitectura și să fie o lucrare corectă și trainică. Mai mult, fiind cu lucrările în grafic, cu toate că este frig, în timp ce o parte din echipă se ocupă de acoperiș, altă echipă se ocupă de finisajele interioare. Ziceam înainte de lucrări migăloase. Gândiți-vă că de pe fiecare cărămidă se dă jos tencuiala, se îndepărtează 1 cm în adâncime dintre rosturi, din mortar, pentru a face loc materialului nou. Se dorește a fi o lucrare de foarte bună calitate și se pune accent pe fiecare detaliu. Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan face dese vizite de lucru pe șantier, se implică foarte mult în acest proiect, iar o echipă de la Consiliul Județean merge în fiecare miercuri pentru o ședință administrativă. Încă o veste bună este faptul că ultimul blazonul al familiei Teleki a fost găsit într-o stare bună! Se pare că zidăria care-l acoperea, l-a conservat”, a transmis Mihaela Ivan.
În documentarea pe care a realizat-o cu sprijinul Direcției Județene Bistrița-Năsăud a Arhivelor Naționale ale României, Mihaela Ivan a aflat mai multe lucruri interesante despre castel cum ar fi:
- Familia Teleki a primit stema nobiliară, reprezentând un țap ieșind din flăcări, ținând între copite un copac dezrădăcinat, în anul 1409, din partea regelui Sigismund.
- De-a lungul timpului stema a fost completată cu noi simboluri heraldice, astfel că cea completă reprezintă un scut tăiat de două ori. Cartierul 1 și 4 au reprezentat, pe albastru, câte un leu rampart, din aur, cu două cozi, în opoziție. Cartierul 2 și 5, pe aur, este reprezentată, în opoziție, câte o jumătate de acvilă bicefală, neagră, crescând. Cartierul 3 și 6, pe roșu, un pal de argint. Peste tot apare stema familiei, pe aur, țapul rampart, ținând între copite, un copac dezrădăcinat.
”Proiectul acesta având ca obiectiv reabilitarea efectivă a castelului, Președintele CJ Emil Radu Moldovan, la o vizită de lucru de anul trecut, a cerut specialiștilor de la Consiliu să găsească soluțiile prin care Castelul și toți cei ce îl vor vizita să aibă parte și de un cadru exterior pe măsura acestui monument. Așadar, chiar dacă bugetul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a fost redus cu aproximativ 25%, Președintele Emil Radu Moldovan a cerut echipei să țină cont de acest proiect și să aloce finanțarea necesară, în vederea extinderii curții exterioare, dar și pentru protejarea vestitului stejar care anul acesta face 614 ani. Deocamdată stejarul a fost împrejmuit și îl avem în atenție, pentru a exista cadrul propice, să fie de strajă mulți ani de acum înainte”, a mai spus Mihaela Ivan.
Stejarul din curtea Castelului Teleki a fost plantat în anul 1406, iar în 1920 a fost lovit de fulger de două ori, dar ultimul proprietar, contele Teleki Ernő a reuşit să stingă focul şi să-l salveze. ”Copacul – dacă ar putea vorbi – ne-ar povesti despre istoria furtunoasă a Ardealului, despre saşi şi români, foşti locuitori ai Posmuşului, şi despre viaţa unei familii nobile maghiare care a luat parte secole de-a rândul la făurirea istoriei Ardealului”, a mai spus ea.
Mihaela Ivan a reamintit că obiectivul general al proiectului îl reprezintă păstrarea și valorificarea patrimoniului cultural al județului Bistrița-Năsăud și a identității culturale prin restaurarea, reabilitarea și redarea imaginii originale a castelului Teleki din Posmuș și atragerea de vizitatori.
”Castelul, în urma restaurării și reabilitării, va fi deschis publicului larg și vizitatorilor, devenind destinație turistică. Conex activității turistice, spațiile ansamblului vor fi funcționalizate și amenajate flexibil pentru a găzdui un centru cultural. Așadar, castelul va fi amenajat pentru a găzdui ateliere de creație artistică, săli expoziționale cu caracter muzeal, bibliotecă și sală de expunere carte veche, sală de conferințe, săli pentru întruniri și primire turiști. În urma reabilitării, ansamblul castelului va fi deschis publicului larg și turiștilor vizitatori, fapt care va avea ca rezultat impulsionarea dezvoltării locale”, a mai spus ea.
În perioada următoare, urmează se vor face următoarele lucrări:
- Dezafectarea instalațiilor interioare și exterioare existente;
- Introducerea unor instalații complete noi: electrică, de curenți slabi, sanitară, termică, apă-canal – conforme cu normele în vigoare;
- Refacerea finisajelor exterioare şi a finisajelor interioare;
- Înlocuirea pardoselilor existente și a suporturilor acestora;
- Înlocuirea tâmplăriilor existente, cu unele similare din punct de vedere al aspectului original;
- Restaurarea componentelor artistice din piatră, fier forjat, tencuieli;
- Refuncționalizarea întregului ansamblu și adaptarea spațiilor la noile funcțiuni, fără a afecta caracterul de monument istoric;
- Reabilitarea și modernizarea curții exterioare.
Localitatea Posmuș este atestată documentar încă din anul 1319 în Privilegiul regelui Carol Robert de Anjou, prin care se confirma stăpânirea unor moșii, de către magistrul Simion, din neamul Kacsiks, printre care și Posmușul (Posbus). După unii istorici, localitatea ar fi atestă încă din 1228, deoarece în Privilegiul regelui Andrei al II-lea se consemnează că în nordul Transilvaniei se găsea domeniul magistrului Demetrius, a cărei moșie se întindea între Reghin, râul Șieu, înălțimea Cuzberch și până în munți.
În anul 1323, localitatea a fost dăruită, împreună cu alte sate de pe Valea Șieului, voievodului Thomas, iar în 1443, Posmușul ajungea în posesia voievodului Transilvaniei, Iancu de Hunedoara. Regele Matei Corvinul acorda, în anul 1464, moșiile Teaca, Pintic, Șieu și Posmuș lui Petrus de Zob.
Începând cu 1661, localitatea a trecut sub stăpânirea familiei Teleki.
Familia Teleki de Szek a fost o familie nobiliară din Transilvania din Teleac (de unde îi provine și numele). Principala reședință a familiei era castelul de la Gornești. Mihail Teleki (1634-1690) este cel care a inițiat ascensiunea familiei, deținând și funcția de cancelar al Transilvaniei în perioada domniei lui Mihail Apafi I (1662-1690). Alți reprezentanți ai familiei au fost:
- Pal Teleki (1677-1731) – filantrop, susținător al lui Francisc Rakoczi al II-lea,în Războiul curuților (1703-1711);
- Samuel Teleki (1739-1822 ) – fondatorul Bibliotecii Teleki din Tg. Mureș;
- Geza Teleki (1843-1913) – ministru de interne al Ungariei;
- Samuel Teleki (1845-1916) – explorator, strănepotul lui Samuel Teleki.
Castelul a fost construit în anul 1736, în stil baroc, cu o formă dreptunghiulară, fiind înconjurat de magazii, grajduri, cuisina și brutărie. În 1760 a fost construit bastionul de poartă, clădire în care se afla și capela, și care în timp a devenit casă de oaspeți. În 1823, castelul a fost cuprins de un incendiu, lucrările ulterioare de reconstrucție, terminate în 1830, au fost coordonate de către Teleki Ferenc. Evenimentele din timpul Revoluției pașoptiste au afectat castelul, reparațiile au fost făcute de abia în 1868, de către Teleki Andor. În anii 1930, castelulului i se aduc îmbunătățiri arhitecturale. În mijlocul curții se afla un parc, amenajat după rigorile vremii, aleea pricipală era străjuită de statui, reprezentând-o pe Fecioara Maria, pe împărăteasa Maria Tereza și șase lei impunători. În capătul aleii era un heleșteu cu pești.
În anul 1875, locuitorii din Șieuț au cumpărat de la groful Teleki, cca 180 de ha de pășune și cca 180 ha de pădure. Există și o legendă despre cum s-a făcut tranzacția. Avocatul șieuțenilor, Florean Câmpan, i-ar fi îmbătat pe posmușeni, pinticani și sântioneni, interesați și ei de achiziție și care nu ar mai fi ajuns la negocierile cu groful, astfel că cei din Șieuț ar fi cumpărat terenurile cu suma de 40000 de florini, împrumutați de la Banca Albina din Sibiu.
Domeniul, cu o suprafață de 16 jugăre și 1245st.p, a fost expropriat în baza Legii 187 din 23 martie 1945 și trecut în folosința GAS (ulterior IAS) Teaca.
Circulă legende că ar exista tunele ce leagă cetățuia de la Posmuș (atestată arheologic) și castelul, tunele care probabil așteaptă să fie descoperite.
”Reabilitarea și restaurarea castelului din localitatea Posmuș, județul Bistrița-Năsăud” este un proiect realizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR), care se derulează în perioada 14.11.2017– 13.09.2021. Valoarea investiției prin POR este estimată la 21.821.585 lei, adică 4.925.865 euro.
Foto credit: CJ Bistrița-Năsăud
da…aduse toate bunaciunile …la bum..bum…alea ..angajate la cerere….de-s consilierele lui peste prajitii …de vicepresedinti…..
Bună ziua,
Cred că nu se cuvine acest comentariu!
…. v-aș ruga să vă cereți scuze, dar nu cred că o să o faceți!
Totuși, eu vă doresc o zi frumoasă și numai bine, astfel încât să puteți să reacționați cu mai puțină furie!
felicitari!!! nu credeam sa vedem reabilitarea acestui monument istoric! ar trebuie sa fie un exemplu pentru orice edil conservarea cladirilor istorice ar trebuie sa fie o prioritate. Cuprinderea lor intr-un circuit istoric si touristic la fel. Avem in judet atat de multe astfel de cladiri care merita toata atentia noastra…Ne uitam la austrieci si nemti ce cladiri vechi frumos restaurate au, dam bani ca sa le vizitam…iar la noi criticam faptul ca cineva le readuce la lumina! Dea ceea suntem cum suntem…de rusinea tarilor civilizate. Criticam la nesfarsit fara amisca un deget!!! Felicitari administratiei judetene fiindca ne redati un bun national! asteptam ca oricare alt administrator, presedinte, primar de la orice partid sa faca macar ata cat s-a facut daca nu mai mult….nu sa critice ce au facut predecesorii, ci sa puna umarul la continuarea lucrurilor bine facute.
Vă mulțumim frumos!
Abia așteptăm să deschidem porțile Castelului!
Ovila esti un p…cu p mare!!!! fugi la pupat moaste !!!! te bagi si tu inseama ca si…. probabil ca ai experienta multa in treaba cu pantalonii jos!! ce vorbim si ce concluzionam!!!
Bani irosiți! Cinci milioane de euro în condițiile în care extinderea Tribunalului a costat 2 și reabilitarea Bisericii Evanghelice tot 2. Și pentru ce? O nouă locație pentru chefurile cu lăutari organizate de Răducu și atât.
Bună ziua,
Este vorba de reabilitarea unui monument istoric, cu lucrări ample de reabilitare, iar banii provin din fonduri europene!
Cred că trebuie să ne bucurăm că acest castel va fi salvat, nu o sa fie lasat sa se distrugă si ne va promova județul!
O zi frumoasă și numai bine!
draga Codrut, restaurarea unei cladiri este extrem de costisitoare fiindca presupune angajarea de firme specializate firme care sunt putine si greu de gasit , materiale si tehnici specifice. Tinand cont ca sunt bani europeni a trebuit sa se respecte toate premisele impuse de o astfel de lucrare!!!! sunt bani europeni iar decontarea banilor fiti sigur ca se va face ca la carte!!! este gresit total sa tot aruncati astfel de anateme asupra a orice!!! stiti Dvs, despre chefuri cu lautari? mergeti va rugam la DN si faceti official o sesizare cu nume si prenume! Daca doar credeti ca se fac, atunci intrati in armata postacilor care dor arunca stiri false! fara suparare!
O actiune laudabila care trebuia mai demult inceputa. Am o rugaminte la cei din CJ. Sper sa nu fie taiati cei cativa stejari seculari care se afla pe domeniu. Si ei au facut istoria locului. Multumesc !
Mulțumim mult!!!
Colegii mei de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud îi au în vedere. Spațiul din jurul castelului va fi amenajat și toate speciile de plante aduse de grofi, specii care au rezistat timpului, o să fie protejate.
Ținem legătura!
Tin mult la istoria locurilor pe unde au fost familiile de grofi , care ne-au lasat noua unele mosteniri interesante. Cum este si castelul de la Arcalia. Ce pacat ca cel din Chirales a fost vandalizat si desfintat . Grofii aveau mari inclinatii spre frumos invatau biologie si erau buni ecologi si economisti . Tatal meu a fost avocatul in mai multe contracte de vanzare de paduri si terenuri facute de Contele TELEKI si contele Bethlen Bolazs de Arcalia. Romanii mai instariti au cumparat multe terenuri de la grofi si mostenitorii lor pana in 1947b. Sunt printre putinii cetateni sau chiar singurul, care detine contracte de terenuri si paduri originale din 1939 cu semnatura originala al contelui semnata cu cerneala in pana de gasca. Si bunicul a avut relatii bune cu groful Fehervary din Sirioara de la care a cumparat o proprietate frumoasa. cu acte originale semnate de grof. A si botezat unul din copiii grofului, si imi povestea cat era de atent cu familiile de romani care trudeau pe mosiile lui. Cine era bolnav era dus de caleasca grofului la spital la Beclean sau Lechinta pe cheltuiala lui . Nu punea nimeni botnita si nimeni nu era biciuit ca in povestile de doi bani din Istoria scrisa de comunisti. Am acasa o mica poveste , arhiva si sunt mandru de asta. Relatiile au fost normale intre unguri si romani aici pe cateva locuri cel putin, si spun asta de la cele auzite din stramosi. Familiile de grofi nu si-au pus probleme in asi vinde catre romani o parte din averi. Stiau ca vine pecinginea ruseasca si se va instaura comunismul cu tancurile si erau avertizati de avocati ca vor fi deposedati de proprietati. Din pacate aici nu au scapat nici macar romanii care au luptat in doua razboaie ca sa isi stranga bani si sa isi permita cate ceva ,Asa ca istoria si aceste locuri si locatii candva superbe trebuie salvate !
mai Ovila, ovilita ia spune tu ce frustrari ai din copilarie, ca esti asa de raut??? ia sa auzim!!!! paai de ce n-au facut mai romanasii dragii de castele? de ce au asteptat sa le faca altii? fiindca era cate un Ovila din asta care statea si isi dadea cu parerea in loc sa faca ceva!!!!!! fiindca la fel ca si in present unii fac si altii ovilesc a paguba!!!!La fel ca si cu autostrada…..staaam si ne uitam inzare!!!
Multumesc pt. atentia acordata stimata IVAN MIHAELA succes si o zi buna !
Mia; si tuturor postacilor fara educatie si tragere de inima. Am avut marele privilegiu sa am o familie puternica, si culta da la care am invatat multe. Si ISTORIA la scoala mi-a placut in mod deosebit. Am si o biblioteca stufoasa pe care o mai si citesc nu numai stau pe internet ca voi sa dau cu noroi in altii. Cand ceva uit sau nu imi este bine inregistrat am de unde sa ma informez. Sunt fericit si norocos ca toti cei din familia mea , chiar daca au trecut la cele vesnice , mi le-au transmis la timp . Nu ma dau mare , dar as vrea ca si voi daca aveti ceva cunostinte in varii domenii, sa va faceti timp sa le expuneti pt. cititori dar mai ales copiilor de scoala. De unde sa auda si ei cum a fost organizata lumea si societatea candva ? Este o penurie groaznica de informatii corecte si de cultura. De pe Facebook in nici un caz nu o primesti asa cum a fost in fapt.
Familie culta asa cat poate sa fie de cult un animal! Cam asa cum era tatal tau! Ala care care avea grija in anchetele pe care le conducea sa arate acelor oameni nevinovati ce animal era! Acum constatam ca era unul cult. Ce sa-ti povestesc! Prin asta sa intelegem ca si tu esti unul la fel de „cult”? Cred ca ti se trage de la natura si de la faptul ca a dormit pe ogor ca alta explicatie nu gasesc!
daca nu era proprietatea statului roman nu se puteau obtine fonduri!!!! In mod categoric este in proprietatea staului!!
Nenorocit toxic, rabin comunist sadea ultima ramasita care intoxica acest online minunat. Ar trebuii sa te izoleze societatea si patroana acestui ziar online ca pe coronavirusul din China.
rabinul, nepot al Anei Pauker cu ura viscerala fata de intelectualitatea romaneasca , individ in afara UE -ului cu comortament si gandire de sluga periculoasa de partd. se vede bine din ce si cum posteaza .
un frumos proverb al imparatului solomon spune: nu raspunde nebunului dupa nebunia lui , ca sa nu semeni si tu cu el, ma bucur intotdeauna cand vad ca se restaureaza cate ceva din mostenirile lasate de inaintasi nostri indiferent cine au fost ei ,istoria este istorie si se repeta intotdeauna ,in tot uratul sau raul este si ceva frumos depinde de noi cu ce vrem sa ne umplem sufletul ,toate timpurile au avut si vor avea iobagi lor , ar fi multe de spus si scris ,dar ma opresc aici ,mult succes in cea ce faceti
Rrabinul a fost vaccinat. Deja doarme de amiaza .Este liniste si imprejur si nu mai rage.
Bravo Consiliul Judetean. Ma bucur că castelul vă fii reabilitat. Sper că o se fie respectat toate regulile pentru un monument istoric de clasa A
Buna, eu l-am vizitat cand nu lucra nimeni la el si va pot spune ca spectaculos, e un prim pas spre normalitate. Indiferent daca e din bani europeni sau imprumut, este ceva care va ramane, atunci cand noi toti nu vom mai fi. Sunt atatea lucruri bune care se mai pot face, pas cu pas cum spunea un presedinte.
Bună ziua,
Acest castel este în proprietatea statului, respectiv al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, iar după reabilitare va fi deschis publicului.
Ne dorim să devină un pol turistic al județului nostru.
Numai bine și vă așteptăm la castel! 🙂
Bună ziua!
Am fost cazat la castel în 1983, eram in practică la cules de prune…
Se poate vizita?
Un nr de telefon?
Ma bucur ca castelul este ca cum ar fi locuit de grofi.Teleki drgo fa-te roman !