Actualitate

Poliţiştii, înduioşaţi de bunicul ultrareligios care nu voia să îşi scoată nepotul din casă

După ce mai mulţi locatari din blocul de pe Arţarilor, afectat de explozie, au acuzat faptul că autorităţile nu au reacţionat în niciun fel, deşi erau informate că Andrei Condrade (24 de ani) – din apartamentul căruia a pornit deflagraţia – se droghează, Inspectoratul de Poliţie Judeţean a transmis poziţia sa prin purtătorul de cuvânt Crina Sîrb.

„Într-adevăr, în blocul respectiv erau neînţelegeri între bunic şi nepotul lui, însă niciodată bunicul nu şi-a dorit să îl evacueze pe băiat. Ţinea foarte tare la el. Este o persoană în vârstă de peste 80 de ani, religioasă, şi tot timpul pretindea că nu îi poate face rău nepotului. Dacă erau sesizări din altă parte că tânărul făcea scandal, bătrânul venea şi se ruga de poliţişti să nu îi dea amendă fiindcă nu are bani să o plătească şi tot el era cel care trebuia să o achite. Bunicul nu voia să îl scoată din apartament. E adevărat că am avut sesizări că făcea scandal, însă el nu se înţelegea cu cineva de pe scară. Nu numai persoana respectivă făcea sesizări, şi alţi vecini, dar ce vreau să sesizez e faptul că bunicul nu a vrut niciodată să îl scoată din casă. Poliţia a avut informaţii că tânărul îşi cumpăra prenadez. Ce să îi faci? Zicea că nu mai ia. Bunicul a fost îndrumat să se adreseze instanţei pentru obţinerea unui ordin de restricţie. El niciodată nu a vrut să-l scoată afară pe băiat care a fost şi internat, s-au făcut toate demersurile posibile. De fiecare dată când s-au făcut reclamaţii, s-a intervenit. S-au luat declaraţii, s-au înregistrat punctele de vedere ale părţilor, s-au făcut mai multe demersuri”, a spus Crina Sîrb.

Întrebată dacă a fost sesizat Centrul Antidrog, ea a răspuns afirmativ: „Da, am înţeles că fix de-asta a fost şi internat. A încercat toată lumea să îl ajute din toate punctele de vedere”.

În privinţa responsabilităţii pentru cele întâmplate, purtătorul de cuvânt al IPJ a spus: „La finalizarea anchetei vor fi trase nişte concluzii. Sunt multe date care trebuie coroborate ca să aflăm cine e de vină. Deocamdată avem dosar înregistrat cu privire la faptă la infracţiunile de vătămare corporală din culpă şi distrugere. Trebuie aflată cauza exploziei, făcute expertize, evaluate pagubele. Apoi ne vom pronuinţa cu privire la persoana vinovată de toate acestea”.

Reamintim că, mai mulţi locatari cu care Timp Online a stat de vorbă, printre care şi Ileana Oniga, au susţinut miercuri dimineaţa, că Poliţia ştia despre tânărul care se droga, dar nu a luat nicio măsură.

Ileana Oniga – locatar pe scara afectată de explozie: „Vă pot spune că m-am trezit într-oileana-onigabubuitură, după care a mai fost una. Mi-au deschis geamurile, uşile, mi s-au spart toate prin casă. Uşile de la dulapuri s-au deschis. Aşa ceva nu am auzit în viaţa mea. M-am speriat îngrozitor, dormeam. Am ieşit cu geanta în braţe, cu atât, m-am dus la fată spre dimineaţă după ce am stat toată noaptea afară, pe trotuar. Am avut impresia că se prăbuşeşte blocul. Băiatul acesta în apartamentul căruia a explodat butelia e nepotul proprietarului. Au fost numai probleme cu el. Se droga. Lumea ştia, a fost proprietareul şi la Poliţie. Bătrânul, proprietarul, a venit cu pastorul de la biserică, că el e pocăit, a venit cu pastorul că are nevoie de doi martori să-l evacueze pe nepot din casă, bătrânul locuind la biserică, la pocăiţi. Eu mă grăbeam şi nu am putut rămâne. A rămas pe scară cu vecinul de la etajul doi, un Dănuţ David care zicea că va merge de martor. Şi la el, apartamentul e dezastru, deşi bietul acum şi l-a renovat. Acest bloc nu va mai putea fi locuit niciodată. Nu ştiu ce va fi. Lumea nu prea are asigurări. Noi ne-am asigurat iniţial, iar la final de an trebuia să facem asigurarea cu 20 de euro şi firmele de asigurări ne-au spus să facem şi cealaltă. La salariul nostru minim pe economie nu ne permitem să plătim atâtea impozite şi treburi. Nu ştiu ce vom face acum. Aşteptăm să vedem ce spun autorităţile”.

Maria Deac – locatar al blocului afectat: „Drogatul acela cred că intenţionat a făcut tot. La 11 noaptea am auzit o bubuitură. Parcă zicea bunicul lui să-l evacueze din casă, a fost şi la Psihiatrie şi la Poliţie, peste tot, dar dacă nu se ia nicio măsură împotriva drogaţilor, am rămas noi fără casă şi pe el l-a dus la Bucureşti să-l scape. Pe vreme de iarnă unde mergem noi, cine ne mai dă nouă case pentru care am lucrat o viaţă. Azi noapte am dormit în maşină. La noi în apartament se mai poate intra, dar cred că e afectată structura de rezistenţă”.

Costel Pânzar – locatar al blocului afectat. „Totul a pornit de la butelie lăsată deschisă, un copil care se droga din câte am înţeles. Ne-am speriat. E distrus un apartament şi de pe scara noastră, deşi explozia s-a produs pe cealaltă, vă daţi seama cât de puternică a fost”.

10 comentarii

  • ……Noi ne-am asigurat iniţial, iar la final de an trebuia să facem asigurarea cu 20 de euro şi firmele de asigurări ne-au spus să facem şi cealaltă. nu exista asa ceva . cind faci pe una o faci si pe cealalta obligatoriu si in acelasi timp. e o minciuna sau o neintelegere . eu cind am facut cea facultativa ….m-au obligat sa fac si Pad-ul[dupa noile legi in asigurari].asa ca …nu aveti nici o asigurare.

  • Pad-ul este cea obligatorie cu 20 euro. ca sa se inteleaga. eu am salar minim pe ec. si le-am putut face pe amindoua . platesc cca . 100 euro pe an. daca vrei ….poti. daca nu vrei….gasesti tot felul de motive …..iar la necaz dai vina tot pe stat . cetateanul nu e vinovat deloc.

    • Corect, numai ca despagubirile sunt extrem de mici si nu acopera astfel de pagube!trebuie polite de asigurare serioase, cu bani multi, si doar cativa isi pot permite, oamenii simplii se asigura cu 29 de euro! aproape degeaba fiindca nu sunt despagubiti la nivelul asteptarilor lor.

  • Iata articolul pt.asigurare obligatorie:Art. 6 din lege- Riscurile care se asigura obligatoriu prin PAD sunt daunele produse constructiilor cu destinatia de locuinta de oricare dintre formele de manifestare ale dezastrului natural, astfel:

    a) ca efect direct al producerii dezastrului natural, sau

    b) ca efect indirect, prin cauze generate de producerea dezastrului natural.

    Deci numai pt. dezastre naturale:Art. 2 – In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:

    a) Locuinta, locuinta sociala, locuinta de serviciu, locuinta de interventie, locuinta de necesitate, locuinta de protocol, casa de vacanta – au sensurile stabilite la art. 2 din Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; in cazul locuintelor situate in condominii, prin locuinta se inteleg atat spatiile aflate in proprietate exclusiva, cat si cota parte din coproprietatea indiviza asupra spatiilor si a elementelor de constructii comune;

    b) Dezastru Natural – cutremure de pamant, alunecari de teren sau inundatii, daca se manifesta ca fenomene naturale;
    Concluzia: Nu te ajuta la nimic asigurarea obligatorie,numai daca iti mai faci suplimentar!

    • pai asta am spus si eu. mi-am facut cea suplimentara de 80 de euro pe an in care am asigurare de 50k de euro in caz de orice problema si bunuri de 10k euro . e bine. de fapt nu e bine , bine este sa nu patesti nimic. sa platesti si sa fii sanatos . cea obligatorie este degeaba, nu are nici un rost , dar esti obligat s-o faci cind iti faci una suplimentara. asa e legea. nu vad nici u om serios la cap si normal sa-si faca doar cea de 20 de euro aici in Bistrita. pe bune. si daca iti faci numai asta …………….atunci…esti putin nerealist cu realitatea de la no din zona. sau………cine stie ce cutremur se prevede …..sau inundatii …sau alunecari de pamint. aici la noi.Barajul de la Colibita poate fi o amenintare …………dar sa platesti doar ptr aceasta amenintare ….esti ca in povestea aia cu drobul de sare. parerea mea.

  • Ce este asa incredibil? Înainte sa aruncam cu noroi degeaba in institutii trebuie analizat si specificat in mi clar ce lege sau legi au încălcat institutiile, ce ar fi trebuit sa facă si nu au facut legat de cazul acestui băiat! Va asigur ca nu puteau face mai mult pentru ca nu exista legi pentru asa ceva ….! Ca ne place sa recunoastem, sau nu , dar asta e realitatea !

  • Radu , ce este asa de mult 100 de euro pe an??? impartit la 12 luni vine 8.5 euro pe luna , allinclusiv . ce e asa de mult ??? tocmai atunci cind esti sarac si ai venituri mici trebuie sa te gindesti ca la o nenorocire ……esti terminat. sint persoane sarace care au abonament la Orange de 20 de euro pe luna si au un Galaxi de le iasa din buzunar , ca l-a luat gratis la acel abonament . pe ala are bani sa dea ??? si ptr linistea lui nu . intreb si eu asa.

    • Raul sti cum e?? De tigari sunt bani lunar, dar cand e vb. sa facem ceva pt. noi omitem cat putem de mult…si cand se intampla ceva …toti urla sa li se rezolve problemele…Evenimentul.asta poate o sa-i destepte pe locuitorii municipiului!!!

  • niciodata dna Raluca . nu e primul incident din oras de acest gen. ar fi interesanta o statistica sa vedem intr-o luna , daca s-au marit nr celor care isi incheie o asigurare dupa ceea ce s-a intimplat astazi. dar iti spun eu din ceea ce vad si stiu : 0 polite.asta e Romania si romanul.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.